Οινοποιεία Εύβοιας Ανοιχτές Πόρτες

Ανοιχτές Πόρτες για τα Οινοποιεία της Εύβοιας, μια μοναδική ευκαιρία για τους οινόφιλους

Οι λάτρεις του κρασιού στο Ληλάντιο Πεδίο, στο Μύτικα, στην Αυλίδα και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μία μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία στον κόσμο του κρασιού, συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» των οινοποιείων, η οποία διοργανώνεται συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της χώρας και τα επισκέψιμα οινοποιεία – μέλη […]

Οι λάτρεις του κρασιού στο Ληλάντιο Πεδίο, στο Μύτικα, στην Αυλίδα και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μία μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία στον κόσμο του κρασιού, συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» των οινοποιείων, η οποία διοργανώνεται συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της χώρας και τα επισκέψιμα οινοποιεία – μέλη τους.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 27 Μαΐου και την Κυριακή 28 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, οι οινόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους Δρόμους του Κρασιού και παράλληλα να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, διαγωνισμούς με πλούσια δώρα και άλλες εκπλήξεις.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Στόχος αποτελεί η διοργάνωση «γεγονότων» με επίκεντρο το κρασί από κάθε επισκέψιμο οινοποιείο, τα οποία και θα αποτελέσουν αφορμή για τη γνωριμία των καταναλωτών με τους οινοπαραγωγούς. Η εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες 2023» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η είσοδος στα Οινοποιεία το διήμερο 27 -28 Μαΐου θα είναι ελεύθερη. Το σαββατοκύριακο αυτό αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να γνωρίσουμε τα Οινοποιεία της περιοχής μας και αξίζει να προγραμματίσουμε μια «απόδρασή» στη δική μας οινική διαδρομή.

Το Ghetto Magazine, δημιουργεί έναν πρωτοπόρο οδηγό για τα οινοποιεία στο γεωγραφικό χώρο γύρω από τη Χαλκίδα και παρουσιάζει τα επισκέψιμα Οινοποιεία που μας καλούν με προγραμματισμένες εκδηλώσεις, αλλά και εκείνα που μας συστήνονται μέσω της γευσιγνωσίας και σύντομα θα ανοίξουν για το ευρύ κοινό.

Lykos Winery

Ο Απόστολος και η Νανά Λύκου στις Ανοιχτές Πόρτες μας καλωσορίζουν στο Μαλακώντα Ευβοίας, όπου όσοι αγαπούν το κρασί και την οινική κουλτούρα θα γνωρίσουν το οινοποιείο της Οικογένειας Λύκου, θα αντικρίσουν ανοξείδωτες δεξαμενές που εξοπλισμένες με ειδικούς μανδύες ψύξης εξασφαλίζουν τον θερμικό έλεγχο των ζυμώσεων, θα γνωρίσουν την αίθουσα της γραμμής εμφιάλωσης, θα ξεναγηθούν στις υπόγειες κλιματιζόμενες κάβες με τα δρύινα βαρέλια και θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σε ειδική αίθουσα γευσιγνωσίας τα περίφημα κρασιά που ωριμάζουν πλαγιαστά στα κελάρια.

Το αληθινό πάθος για το κρασί συνδυάζεται με τη γαστρονομική ιστορία 40 χρόνων, μια παράδοση που κληρονομήσαν και συνεχίζουν, με σεβασμό στη φύση και στις επόμενες γενιές. Οι αμπελώνες με τους οποίους συνεργάζεται το Lykos Winery βρίσκονται στην κεντρική και νότια Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Θήβα, τη Νεμέα και την Αρχαία Νεμέα. Έχουν επιλεγεί τοποθεσίες επικλινείς και με μεγάλη αποστράγγιση, φυτεμένες με ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Σαββατιανό, ο Ροδίτης, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, η Grenache Rouge, το Βραδιανό και η Μαυροκουντούρα. Aμπελώνες με προσανατολισμό στην έντονη ηλιοφάνεια και σε συνδυασμό με την αύρα της θάλασσας δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ποιοτικά κρασοστάφυλα και ποιοτικό κρασί.

Έτσι λοιπόν, η εξαιρετική πρώτη ύλη, η γνώση και εμπειρία των οινολόγων και η εξέλιξη της τεχνολογίας συντελούν στην παραγωγή κρασιών κορυφαίας ποιότητας, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής (terroir). Το Σάββατο 27 Μάιου στο Οινοποιείο της Οικογένειας Λύκου ξεχωρίζει το Σεμινάριο Γευσιγνωσίας «Γνωρίζοντας την Αγέλη» με τον Αλέξη Μυτακίδη, ενώ την Κυριακή έχουμε όλοι την ευκαιρία για Wine και food pairing κρεατικών από τη Φάρμα Κυλερτζή, όπως φυσικά η Ξενάγηση στο Οινοποιείο και το Grape spa face treatment θα γεμίζουν ευχάριστα τις ώρες μας και τις δύο μέρες.

https://lykoswines.gr/

Skoumpris Winery – Οινοποιείο Σκουμπρή

Το Οινοποιείο Σκουμπρή ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό στις 27 και 28 Μαΐου από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το απόγευμα. Εκεί θα σας περιμένει ο Σπύρος Σκουμπρής, ο νεότερος οινοποιός στην Εύβοια, με την ομάδα του. Με την επίσκεψή σας, μπορείτε να ξεναγηθείτε στους χώρους του οινοποιείου, να περπατήσετε μέσα στα αμπέλια, να γνωρίσετε τον εξοπλισμό, να περιηγηθείτε στον μουσειακό χώρο και στο εμφιαλωτήριο  και να αντικρίσετε από κοντά την πρώτη μετεωρολογική εγκατάσταση σε οινοποιείο της Εύβοιας.

Επίσης, σας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσετε δωρεάν οποιεσδήποτε από τις 8 ετικέτες του Οινοποιείου Σκουμπρή και να απολαύσετε συνοδευτικά εδέσματα στην αυλή του οινοποιείου.

Θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών από εξειδικευμένη παιδαγωγό. Φυσικά, καλοδεχούμενοι είναι και οι τετράποδοι φίλοι σας καθώς στο οινοποιείο επιτρέπονται και τα ζωάκια.

https://skoumpriswinery.gr/

 

Κτήμα Πετρήεσσα – Petriessa Estate

Η μεγάλη αγάπη για το καλό κρασί, οδήγησε δυο φίλους, τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Λεοντάρη και τον αμπελουργό Λευτέρη Λειβαδίτη να δημιουργήσουν το κτήμα Πετρήεσσα. Έτσι λοιπόν, στην αμπελουργική ζώνη της Ριτσώνας και σε υψόμετρο 230-250 μέτρων, ευδοκιμεί ο ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος Πετρήεσσα, εκτάσεως 150 στρεμμάτων, ανάμεσα σε πευκόφυτους λόφους, ελαιώνες και καταπράσινες ρεματιές, ακολουθώντας πάντα τους κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής. Το ορεινό ανάγλυφο σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα και το βόρειο προσανατολισμό στους θαλασσινούς ανέμους του Ευβοϊκού Κόλπου δημιουργούν ένα χαρισματικό τόπο για την παραγωγή αρωματικών και φίνων λευκών κρασιών.

Στα αμπελοτόπια του κτήματος Πετρήεσσα, καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Σαββατιανό και οι ερυθρές Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και Grenache Rouge. Σε απόσταση 1.500 μέτρων από το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος, στα όρια του οικισμού Βαθέως, ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια, βρίσκεται το άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο του κτήματος, με δυνατότητα οινοποίησης 150.000 φιαλών λευκού και κόκκινου κρασιού. Η σωστή διαλογή των σταφυλιών, ο κατάλληλος χρόνος συγκομιδής, η γρήγορη και απρόσκοπτη μεταφορά τους στο οινοποιείο αλλά και η χρήση κλασικών μεθόδων οινοποίησης, διασφαλίζουν το τελικό αποτέλεσμα και δικαιώνουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Η Πετρήεσσα είναι συνυφασμένη με φίνα λευκά μονοποικιλιακά και μη κρασιά, ξηρά και ημίξηρα, καθώς και βελούδινα κόκκινα παλαίωσης.

Το Κτήμα Πετρήεσσα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και προετοιμασίες  για να εισαχθεί στα επισκέψιμα οινοποιεία της  Ε.Ν.Ο.Α.Κ.Ε. (Ένωση Οινοποιείων Αμπελώνα).

https://petriessa.gr/

 

To Μικρό Κτήμα Σκουμπρή

Το Μικρό Κτήμα της οικογένειας Σκουμπρή βρίσκεται στην Εύβοια στο Ληλάντιο πεδίο, όπου στον τόπο γέννησής του ο Αθανάσιος Σκουμπρής έστησε το οινοποιείο του το 2012. Η παραγωγή γίνεται από δικά του σταφύλια καθώς κληρονόμησε τα αμπέλια από τον πατέρα του. Τα αμπέλια βρίσκονται και αυτά στο Μύτικα όπου είναι φυτεμένα με ελληνικές ποικιλίες όπως Ροδίτη, Ασύρτικο και Μαυροκουντούρα αλλά και ξένες ποικιλίες όπως Syrah & Merlot. Το 2019 με την κόρη του Ελένη Σκουμπρή αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον Κύαθο τους. Το Ληλάντιο Πεδίο είναι ένα χαρισματικό terroir, σε μια πεδιάδα με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Η αύρα του Ευβοϊκού κόλπου σε συνδυασμό με την επίδραση των ανέμων από τη Δίρφυ, δημιουργούν ένα αρμονικό τόπο για τα σταφύλια.

Από το Μικρό Κτήμα Σκουμπρή ξεχωρίζει ο Οίνος λευκός ξηρός με 45% ροδίτη – 45% Ασύρτικο και 10% μοσχάτο, πρόκειται για ελαφρύ αρωματικό κρασί με μέτρια οξύτητα και λίγους βαθμούς αλκοόλ, το οποίο  συνδυάζεται πολύ αρμονικά με πράσινες σαλάτες και καλοκαιρινά πιάτα. Επίσης ο Οίνος λευκός ροζέ με συνδυασμό 95% Grenache – 5% μοσχάτο, έχει αρώματα από κόκκινα φρούτα, βανίλια και λευκά άνθη και ταιριάζει ιδανικά με ζυμαρικά κόκκινης σάλτσας. Τέλος το Μικρό Κτήμα μας προτείνει τον Οίνο ερυθρό ξηρό, ο οποίος αποτελείται από 60% της τοπικής ποικιλίας Μαυροκουντούρα και 40% Syrah, είναι παλαιωμένος για 8 μήνες σε γαλλικό βαρέλι και πρόκειται για ένα αρκετά ισορροπημένο κρασί τόσο σε σώμα όσο και σε οξύτητα, καθώς έχει αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, αλλά και γλυκών μπαχαρικών.

Το Μικρό Κτήμα Σκουμπρή θα είναι σύντομα επισκέψιμο, ενώ η γευσιγνωσία των υπέροχων οίνων του γίνεται σε συνεργασία με εστιατόρια και γευσιγνώστες sommelier.

Το Μικρό Κτήμα Σκουμπρή

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top