έθιμο Φαναράκια της Λαμπρής Άγιος Αιδηψού

Αναβίωσε το έθιμο “Φαναράκια της Λαμπρής” στο χωριό Άγιος Αιδηψού

Την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία του χωριού Άγιος της Αιδηψού, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και το φετινό Πάσχα για να γιορτάσει το μακροβιότερο πασχαλινό έθιμο της Εύβοιας, “Τα Φαναράκια της Λαμπρής”. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κρατούσαν ένα χρωματιστό φαναράκι και όλοι μαζί το απλευθέρωσαν προς τον ουρανό γεμίζοντας το με τα δικά τους αστέρια και […]

Την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία του χωριού Άγιος της Αιδηψού, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και το φετινό Πάσχα για να γιορτάσει το μακροβιότερο πασχαλινό έθιμο της Εύβοιας, “Τα Φαναράκια της Λαμπρής”.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κρατούσαν ένα χρωματιστό φαναράκι και όλοι μαζί το απλευθέρωσαν προς τον ουρανό γεμίζοντας το με τα δικά τους αστέρια και κάνοντας όλοι μια ευχή!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ghetto Magazine (@ghettomag_)

Οι εικόνες και το θέαμα από τον Άγιο Αιδηψού μαγικές:

Φωτογραφία: @loukinhoo_
Φωτογραφία: @patak.pk
Φωτογραφία: @Despina Kouloglou
Φωτογραφία: @Despina Kouloglou
Φωτογραφία: @Despina Kouloglou
Το έθιμο “Φαναράκια της Λαμπρής”

Στο χωριό Άγιος Αιδηψού, κάθε Κυριακή του Πάσχα γίνεται αναβίωση σε ένα έθιμο που οι ρίζες του κρατούν από πολύ παλιά. Οι μεγαλύτεροι του χωριού θυμούνται ότι παλαιότερα κάθε γειτονιά έφτιαχνε το δικό της αερόστατο,που το ελευθέρωνε στη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας,παρέες με ενήλικες και παιδιά κατασκεύαζαν αερόστατα με χρωματιστές κόλλες χαρτιού και αλευρόκολλα.

Συνήθως τα παιδιά, έφτιαχναν αερόστατα με 4 κόλλες χαρτί, οι μεγαλύτεροι με 8 και τα πιο μεγάλα ήταν με 24 ή 48 κόλλες. Η κοινότητα έφτιαχνε το δικό της μεγάλο αερόστατο .

Στην απελευθέρωση των αερόστατων γινόταν ένα είδος διαγωνισμού για το ποιο θα πάει πιο ψηλά και πιο μακρυά. Συνήθως πάνω στα αερόστατα είχαν διακριτικά του χωριού .

Ένα τέτοιο μεγάλο αερόστατο έφτασε κάποτε στο Γαρδίκι αφού πέρασε τον Ευβοϊκό κόλπο. Οι κάτοικοι του εκεί χωριού ενημέρωσαν τους Αγιώτες ότι το αερόστατο τους έφτασε στο Γαρδίκι αφού διάβασαν την επιγραφή Άγιος.

Στις μέρες μας τη μεγάλη εβδομάδα ξεκινά η προετοιμασία με την κατασκευή των μεγάλων φαναριών-αερόστατων, η οποία γίνεται με απλά υλικά χαρτί,κόλλα, σύρμα(δείτε το βίντεο).

Στην κατασκευή παίρνουν μέρος όλες οι ηλικίες, με τον τρόπο αυτό το έθιμο συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Τα τελευταία χρόνια τα αερόστατα-φανάρια που κατασκευάζονται αλλά και παρά πολλά φαναράκια αφήνονται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον Άγιο και είναι ένα μοναδικό θέαμα για αυτούς που παίρνουν μέρος καθώς ο ουρανός γεμίζει από τα ….δικά μας αστέρια.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top