Ελευθερία ή γαλήνη; Υγεία, χαρά, γέλιο, ηρεμία, εκτόνωση, άσκηση, παρέα, θετική ενέργεια; Τι έρχεται πρώτο στο μυαλό σου όταν σκεφτείς μια βόλτα στο πάρκο; Οι αστικοί χώροι πρασίνου, τα μικρά και μεγάλα μας πάρκα, έχουν μεγάλη οικολογική και αισθητική αξία. Πάνω από όλα όμως είναι ασπίδα για την υγεία μας και η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε την τεράστια σημασία τους.
Ανάσα οξυγόνου και δροσιάς, οι πράσινοι χώροι βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας, απορροφούν τους θορύβους της πόλης και αποτελούν τις τελευταίες εστίες βιοποικιλότητας στα αστικά κέντρα. Όσο για τη θετική επίδραση στην υγεία; Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη χώρων πρασίνου στις πόλεις, ωφελεί τη σωματική και την ψυχική υγεία, αφού αποτελούν καταφύγια αναψυχής, χαλάρωσης και άθλησης.
Δυστυχώς όμως, σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως και στη Χαλκίδα, έχουμε πολύ λιγότερους χώρους πρασίνου από όσους χρειαζόμαστε. Επιπλέον, ακόμα και αυτό το λίγο που διαθέτουμε, πολλές φορές περνάει απαρατήρητο στους πολίτες, ενώ άλλες φορές υποβαθμίζεται από την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών αλλά και των επισκεπτών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις ανά κάτοικο δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9 m2/κάτοικο.
Με πληροφορίες από WWF