χώροι πρασίνου Χαλκίδα

Αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο: Ουραγοί οι πόλεις της Ελλάδας όπως και η Χαλκίδα

Ελευθερία ή γαλήνη; Υγεία, χαρά, γέλιο, ηρεμία, εκτόνωση, άσκηση, παρέα, θετική ενέργεια; Τι έρχεται πρώτο στο μυαλό σου όταν σκεφτείς μια βόλτα στο πάρκο; Οι αστικοί χώροι πρασίνου, τα μικρά και μεγάλα μας πάρκα, έχουν μεγάλη οικολογική και αισθητική αξία. Πάνω από όλα όμως είναι ασπίδα για την υγεία μας και η πανδημία του COVID-19 […]

Ελευθερία ή γαλήνη; Υγεία, χαρά, γέλιο, ηρεμία, εκτόνωση, άσκηση, παρέα, θετική ενέργεια; Τι έρχεται πρώτο στο μυαλό σου όταν σκεφτείς μια βόλτα στο πάρκο; Οι αστικοί χώροι πρασίνου, τα μικρά και μεγάλα μας πάρκα, έχουν μεγάλη οικολογική και αισθητική αξία. Πάνω από όλα όμως είναι ασπίδα για την υγεία μας και η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε την τεράστια σημασία τους.

Ανάσα οξυγόνου και δροσιάς, οι πράσινοι χώροι βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας, απορροφούν τους θορύβους της πόλης και αποτελούν τις τελευταίες εστίες βιοποικιλότητας στα αστικά κέντρα. Όσο για τη θετική επίδραση στην υγεία; Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη χώρων πρασίνου στις πόλεις, ωφελεί τη σωματική και την ψυχική υγεία, αφού αποτελούν καταφύγια αναψυχής, χαλάρωσης και άθλησης.

Δυστυχώς όμως, σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως και στη Χαλκίδα, έχουμε πολύ λιγότερους χώρους πρασίνου από όσους χρειαζόμαστε. Επιπλέον, ακόμα και αυτό το λίγο που διαθέτουμε, πολλές φορές περνάει απαρατήρητο στους πολίτες, ενώ άλλες φορές υποβαθμίζεται από την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών αλλά και των επισκεπτών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις ανά κάτοικο δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9 m2/κάτοικο.

 

Με πληροφορίες από WWF

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top