Η έκθεση που διοργανώνει η Chili Art Gallery εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Απριλίου και ώρες 17:00 – 21:00.
Το γεγονός λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά την απώλεια του Θεόδωρου Κεμίδη, με πρωτοβουλία της συζύγου του Αγγελικής Αυγουστή, και τη στήριξη συλλεκτών, φίλων, μαθητών και εικαστικών συνοδοιπόρων του εκλιπόντος καλλιτέχνη. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από όλες τις περιόδους της δημιουργικής πορείας του, φιλοτεχνημένα με ποικιλία προσεγγίσεων και μέσων. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, καθώς επίσης φωτογραφίες και κόμικ. Μοναδικά και “non finito” έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνονται στην ενδιαφέρουσα έκθεση.
Με αφορμή την έκθεση έχει εκδοθεί έντυπος κατάλογος, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος στην έκθεση. Σε αυτόν καταγράφονται ενδεικτικά έργα αλλά αποτυπώνονται και μικρά σημειώματα ανθρώπων που τον γνώρισαν και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα.
Σημειώνει στο κείμενο της επιμέλειας ο Πάρης Καπράλος:
“Περιποιεί τιμή η πρόταση της οικογένειας του εκλιπόντος να επιμεληθώ προσωπικά την αναδρομική έκθεση και τον κατάλογο τον Απρίλιο του 2022 στην Αθηναϊκή αίθουσα τέχνης Chili Art Gallery. Είναι παράδοξη η θέση του εικαστικού επιμελητή που θα πρέπει να επιμεληθεί μία ατομική έκθεση εν τη απουσία του καλλιτέχνη. Πόσο δε μάλλον μία έκθεση “εις μνήμην, που πρέπει να χωρέσει το πνεύμα το σύνολο του έργου και την ουσία του σε μία αίθουσα, σε έναν αναμνηστικό κατάλογο, σε μία περίσταση, σε ένα σημείο χρονικά και χωρικά περιορισμένο. Παράλληλα περιποιεί ιδιαίτερη τιμή η ανάθεση από τους οικείους του αυτού του έργου το οποίο δέχτηκα με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια δίχως έπαρση. Κάθε εικαστικός καλλιτέχνης μιλάει με το έργο του. Το έργο αυτό αναπτύσσει σχέση με τον θεατή και ο καλλιτέχνης εγκαθιδρύει σχέση με το κοινό του μέσα από το έργο. Ο αδόκητος θάνατος του Θόδωρου Κεμίδη μπορεί να μας στέρησε την συνέχεια της ιστορίας που έγραψαν τα έργα του, από τον ίδιον την εμβάθυνση και διεύρυνση, την διερεύνηση άλλων πεδίων, και από εμάς τον αέναο διάλογο με τις αλήθειες του, είναι όμως περισσότερο από βέβαιο ότι ο ίδιος με την ζωή του, τους μαθητές που κατέλειψε, τους ανθρώπους που άγγιξε το έργο του, εμπλούτισε την εμπειρία της ζωής μας. Το έργο του αξίζει να γίνει γνωστό και κατανοητό, ακόμη και σε αυτούς που δεν πρόλαβαν να τον γνωρίσουν εν ζωή. Είναι προνόμιο των καλύτερων ανάμεσά μας να επιβιώνουν μετά το τέλος της φυσικής πορείας τους μέσα στη σκέψη για τις αναμνήσεις κάθε ανθρώπου, που επηρέασαν με την παρουσία τους. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες όμως έχουν το ακόμα μεγαλύτερο προνόμιο να επιβιώνουν και κατόπιν του τέλους της φυσικής πορείας όλων όσων τους θυμούνται μέσα από τα έργα τους”.
Πηγή: www.culturenow.gr