Ένα σπάνιο πουλί για την Ελλάδα εμφανίστηκε στις Αλυκές Κοπανά στη Νέα Λάμψακο Χαλκίδας.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Λατσούδης
Ένα Πορτοκαλόραμφο Γλαρόνι (Thalasseus bengalensis) επέλεξε τη μικρή Αλυκή Κοπανά Χαλκίδας. Το σπάνιο πουλί καταγράφηκε μόλις για 5η φορά στην Ελλάδα και αυτή ήταν στον υγροβιότοπο της Νέας Λαμψάκου.

Φωτογραφία: Chris Vlachos
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία η οποία έκανε την καταγραφή του σπάνιου πουλιού, αναφέρεται και στην σημαντικότητα των μικρών υγρότοπων. “Ένα Πορτοκαλόραμφο Γλαρόνι (Thalasseus bengalensis) επέλεξε τη μικρή Αλυκή Κοπανά Χαλκίδας, αποδεικνύοντας ότι οι μικροί υγρότοποι συνθέτουν τελικά ένα μεγάλο δίκτυo, σημαντικό για τα διαβατάρικα πουλιά.”
⚠🐦Rarity Alert:
Ένα Πορτοκαλόραμφο Γλαρόνι (Thalasseus bengalensis) επέλεξε τη μικρή Αλυκή Κοπανά Χαλκίδας, αποδεικνύοντας ότι οι μικροί υγρότοποι συνθέτουν τελικά ένα μεγάλο δίκτυo, σημαντικό για τα διαβατάρικα πουλιά.
Είναι μόλις η 5η καταγραφή του είδους στην Ελλάδα! pic.twitter.com/NKkKKpKihf— ornithologiki (@ornithologiki) July 23, 2021
Η ιστορία της Αλυκής Κοπανά
Ο χώρος που σήμερα ονομάζουμε Αλυκές Κοπανά, υπήρχε από το 1898. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γύρω από τις αλυκές υπήρχε έντονη οικονομική δραστηριότητα και αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την εγκατάσταση των προσφύγων μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ίδρυση της κοινότητας της Νέας Λαμψάκου. Μετά την παύση παραγωγής αλατιού, τα τηγάνια παρέμεναν ανεκμετάλλευτα από τον άνθρωπο, εκμεταλλεύσιμα όμως από την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και από εποχικούς επισκέπτες.
Αγρωστώδη, μαργαρίτες, χαμομήλια, σαμπούκο, περδικάκι, βρούβες, πικροράδικο, κλέφτες, σκυλάκια, ζοχούς, αμμόφιλο, λάπαθο ακόμη και μανιτάρια.
Η πανίδα αποτελείται από πολλά αρθρόποδα στις πέτρες και κάτω από αυτές, αμέτρητα κοχύλια, πολλά έντομα (μύγες, κουνούπια, μέλισσες, πεταλούδες, λιβελούλες) και πολλά πουλιά.
Κάποια από αυτά είναι μόνιμοι κάτοικοι όπως μπεκατσίνια, λευκοσουσουράδες, ψαρόνια, σποργίτες, κατσουλιέροι, καρδερίνες αλλά υπάρχουν και πολλά αποδημητικά που χρησιμοποιούν τις αλυκές σαν τόπο ξεκούρασης και μένοντας από λίγες ημέρες ή μέχρι να ξεχειμωνιάσουν.
Τέτοια πουλιά είναι: σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, ψευτομαχητές, πρασινοκέφαλες πάπιες, βουτηχτάρια,νερόκοτες και κατά εποχές κύκνοι, αργυροπελεκάνοι, καλαμοκανάδες, φλαμίνγκο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2001 πάνω από 50 κύκνοι πέρασαν τον χειμώνα τους εδώ και κάποιοι κολυμπούσαν ακριβώς δίπλα από το σχολείο. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μικρότερο ή μεγαλύτερο αριθμό πουλιών. Το 2016 ξεχειμώνιασαν εδώ γυρω στα 20 φλαμίνγκο ενώ το 2017 είχαμε λιγότερα.
Οι Αλυκές Κοπανά στην περιοχή της Νέας Λαμψάκου για πολλά χρόνια λειτούργησε ως αλατοπαραγωγός. Ένας χώρος που κάποτε προσέφερε πολλά υλικά αγαθά, σε πολλές οικογένειες της περιοχής