Αλίαρτος πέρασμα δρόμο Λιβαδειά Αράχωβα μαγαζιά καφές φαγητό
Photo: @GHETTO MAG

Αλίαρτος: Μια πόλη, ένα πέρασμα στο δρόμο για Λιβαδειά & Αράχωβα, που αξίζει να επισκεφτείτε

Επισκεφθήκαμε την Αλίαρτο και αυτά είναι τα μαγαζιά για καλό φαγητό, καφέ και ποτό.

Η Αλίαρτος αποτελεί μια πόλη με πολλά ιστορικά στοιχεία, και συνιστά το πέρασμά μας καθώς οδεύουμε στη Λιβαδειά και την Αράχωβα, κλέβοντας πολλή από την προσοχή μας με τα υπέροχα μαγαζιά στο δρόμο και την αγροτική της κληρονομιά.

Photo: @GHETTO MAG

Ο Αλίαρτος από τον οποίο πήρε το όνομά της η πόλη, ήταν γιος της Θέτιδας και του Θέρσανδρου του βασιλιά των Θηβών και εγγονό του Σίσυφου. Η ύπαρξη της αρχαίας Αλιάρτου αναφέρεται από τον ‘Όμηρο στην Ιλιάδα. Ήταν πλούσια λόγω της θέσης της (μεταξύ του Ορχομενού και της Θήβας) και της εύφορης πεδιάδας της. Ήδη στο δεύτερο μισό του 6ου π.Χ. αιώνα είχε κόψει ασημένια νομίσματα. Στην Αλίαρτο σύμφωνα με το μύθο είχαν ταφεί ο μάντης Τειρεσίας, καθώς και η Αλκμήνη, μητέρα του Ηρακλή.

Photo: @GHETTO MAG

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Αλίαρτος αποτέλεσε συγκοινωνιακό και συνδετικό κόμβο της Λιβαδειάς με τη Θήβα, την Αθήνα και το λιμάνι του Πειραιά. Εκείνη την εποχή άρχισε να εμφανίζεται μια πρώτη μορφή ιδιωτικής επιχείρησης (κυλινδρόμυλοι, εκκοκκιστήρια κλπ.). Απαραίτητοι στην οικονομία της πόλης ήταν οι μύλοι, που άλεθαν την παραγωγή από τις καλλιέργειες της αποξηραμένης Κωπαΐδας. 

Photo: @GHETTO MAG

Η νεότερη Αλίαρτος έχει συνδεθεί με την προσπάθεια αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας. Στην πόλη εγκατέστησε τα γραφεία της η αγγλική εταιρεία «Lake Copais Co Ltd», η οποία αποξήρανε τη λίμνη τμηματικά από το 1887 έως το 1953. Η εταιρεία ολοκλήρωσε το έργο το 1931, αποξηραίνοντας συνολικά 241.000 στρέμματα. Το 1953 με το Ν.Δ. 2641/1953 απαλλοτριώθηκε η έκταση από το Ελληνικό Δημόσιο και μοιράστηκε σε 13.000 ακτήμονες. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Κωπαΐδος με στόχο την προγραμματισμένη καλλιέργεια καθώς και τη βελτίωση και συμπλήρωση των αποστραγγιστικών έργων και εγκαταστάσεων, ώστε να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή.

Το 1941 η συνολική παραγωγή σιταριού η οποία αλέστηκε ήταν 10.000.000 οκάδες και έσωσε την Αθήνα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, η πόλη ήταν γνωστή ως Κριμπάς. Μετονομάστηκε σε Αλίαρτο το 1919. Σήμερα η πόλη αποτελεί σημαντικό βαμβακοπαραγωγικό κέντρο και γίνονται προσπάθειες ανάδειξης των εγκαταστάσεων της Αγγλικής Εταιρείας Κωπαΐδος.

Photo: @GHETTO MAG

Το συγκρότημα των Κήπων, δημιούργημα των Άγγλων κατά την περίοδο αποξήρανσης της Κωπαΐδα είναι μια θαυμάσια φυσική έκταση με αρκετά λιθόκτιστα κτίσματα τα οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση και εμπλουτίζεται από τη ροή του ποταμού Λόφη. Ιδιαίτερα η κατοικία του γενικού Διευθυντή αποτυπώνει τη χαρακτηριστική αγγλική αρχιτεκτονική, μαζί με το βιομηχανικό συγκρότημα κατοικιών και διοικητικών κτιρίων της Αγγλικής Εταιρείας Κωπαΐδος, και τα οποία είναι προς αποκατάσταση και αναπαλαίωση.

Photo: @GHETTO MAG

Στην Αλίαρτο θα συναντήσουμε μια ομάδα από πανέμορφα μαγαζιά με αισθητικά όμορφη αρχιτεκτονική και θα φάμε από ζυμωτό ψωμί και προϊόντα ζύμης μέχρι κρέπες και ιταλικό φαγητό, ενώ θα πιούμε και από τα καλύτερα χαρμάνια espresso της περιοχής.

 

Αρτοποιείο Κολοβός Δημήτριος

Πρόκειται για ένα από τα πιο παραδοσιακά αρτοποιεία της Αλιάρτου, καθώς είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 1964. Τώρα στα χέρια της δεύτερης γενιάς εξακολουθεί να δουλεύει με παραδοσιακές μεθόδους και ενεργό ξυλόφουρνο, ο οποίος δεσπόζει στο χώρο, μπροστά στα μάτια μας. Φημισμένο είναι το σταρένιο χωριάτικο ψωμί που σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο, ενώ το προϊόν που έχει ταξιδέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι το εφτάζυμο παξιμάδι. Με τη φιλοσοφία της υψηλής ποιότητας στην πρώτη ύλη και απόλυτο στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα το Αρτοποιείο Κολοβός Δημήτριος αποτελεί σημείο αναφοράς στην Αλίαρτο. 

Αλίαρτος – Τηλ. 2268 022326

 

Buddha All Day Coffee I Bar I Food

Το απόλυτο στέκι στον Αλίαρτο, ένα meeting point για φαγητό, καφέ και μουσική, ακούει στο όνομα Buddha. Από το πρωί σερβίρει brunch συνοδεία του μοναδικού espresso της Costa Coffee, μέχρι αργά το βράδυ με μουσική για την παρέα και ένα αξεπέραστο μενού. Δοκιμάσαμε με έκπληξη την pinsa με σαλάμι και ελιές, αλλά και εκείνη με γνήσιο prosciutto, ακολούθησε μια αυθεντική pasta με πένες κοτόπουλο, μανιτάρια και καπνιστό τυρί, ενώ για desert μας έφεραν ένα σουφλέ σοκολάτας που έλιωνε στο στόμα και pancakes με φρέσκια ζύμη. Το καλοκαίρι υπάρχει μια ανοιχτή και προσεγμένη αυλή και το πάρτυ μεταφέρεται εκεί, με αποκορύφωμα τα signature cocktails όπως το kinky tinky με βάση τη βότκα και το Disaronno, αλλά και το spicy señorita με τεκίλα, μάνγκο και ταμπάσκο.

Λεωφ. Αθηνών 70, Αλίαρτος – Τηλ. 697 162 7931

 

Crespelle

Με έμπνευση από την ιταλική λέξη crespelle, που σημαίνει κρέπες, στο όνομά του, μας ετοιμάζει το πιο νόστιμο street food. Βασικό προϊόν του μαγαζιού είναι οι γλυκές και αλμυρές κρέπες, ενώ μας ετοιμάζουν και αλμυρά ή γλυκά pancakes, σαλάτες, burgers και club sandwiches. Τι μίγμα για κρέπες και pancakes αποτελεί ολόδική τους συνταγή και το φτιάχνουν στο χέρι, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά. Φυσικά αξίζει να δοκιμάσετε και τον custom μονοποικιλιακό espresso που καβουρδίζεται αποκλειστικά για το Crespelle από την εταιρεία Qualità Unica. Αξίζει να ζητήσετε επίμονα το Old School Burger με το μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την πληθωρική κρέπα με κοτομπουκιές από φιλέτο κοτόπουλο και την υπεροχή ροζ σως, ενώ η vegan κουζίνα είναι παρούσα στο Crespelle, με προεξέχον το αυθεντικό μπιφτέκι λαχανικών που το καταλαβαίνεις στο στόμα.

Λεωφ. Αθηνών 54, Αλίαρτος – Τηλ. 2268 029435

 

Kof

Το Kof είναι ένας χώρος όπου ο espresso της Redd Coffee συνομιλεί με χειροποίητα προϊόντα ζύμης, συνθέτοντας μια πρόταση που συναντάμε μόνο στον Αλίαρτο. Το εργαστήριο της οικογένειας Ντασιώτη ιδρύθηκε το 1992 και τώρα τα ηνία έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά, η οποία δημιουργεί αυθεντικά προϊόντα ζύμης και εποχικά γλυκά. Το αρχιτεκτονικό περιβάλλον του Kof βασίζεται στον ευκρινή φωτισμό και τη μίνιμαλ αισθητική στην οποία παρεμβάλλονται τα γκρι χρώματα του χτιστού μαρμάρου. Στο Kof θα βρούμε και τα φημισμένα τσουρέκια με την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας, τα οποία ζυμώνονται με τον παλιό κλασικό τρόπο, χρησιμοποιούνται ανώτερες πρώτες ύλες και θα τα βρούμε όλο το χρόνο.

Λεωφ. Αθηνών 35, Αλίαρτος – Τηλ. 2268 300399

 

Mr Bean espresso bar

Το απόλυτο στέκι για έναν εξαιρετικό espresso στην Αλίαρτο ακούει στο όνομα Mr Bean. Με απόλυτο οδηγό το χαρμάνι 100% Arabica της Mrs Rose, μας φτιάχνει cappuccino και freddo που συνοδεύονται με την καλύτερη διάθεση που αγκαλιάζει φίλους και πελάτες μαζί. Τον καφέ συνοδεύουμε με μπαγκέτες, αλμυρά και γλυκά donuts, αλλά και πεντανόστιμες σφολιάτες. Τα υλικά είναι ολόφρεσκα και αρίστης ποιότητας, κάθε μέρα μόνο φρέσκα. Αξίζει να σημειώσουμε και το δεύτερο κατάστημα Mr Bean στη Λοξής Φάλλαγος στην πόλη της Θήβας.

Λεωφ. Αθηνών 66, Αλίαρτος – Τηλ. 2268 022105

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top