Αλάτι: Ένα μίνιμαλ εστιατόριο στη Χαλκίδα που εξυμνεί τη θάλασσα

Αλάτι: Η φιλοξενία, η γεύση και η φρεσκάδα της θάλασσας συχνάζουν στα τραπέζια του.

Η Αθανασία και ο Βαγγέλης, ο Βαγγέλης και η Αθανασία, έχουν δημιουργήσει το Αλάτι. Αυτό που κατοικοέδρευε στο Μπούρτζι και που τώρα μετακόμισε, οριστικά, σε έναν ολοκαίνουργιο εντυπωσιακό χώρο, πιο κοντά στο κλεινόν άστυ της Χαλκίδας και το κοινό της πόλης.

Ακριβώς απέναντι από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο, με την απίστευτη θέα στα σκάφη και το καρνάγιο, σε μια περιοχή που δεσπόζουν η Σχολή Πεζικού και το Πολεμικό Μουσείο της Χαλκίδας, το Αλάτι βρίσκεται σε ένα πανοραμικό σημείο.

Η κουζίνα εξακολουθεί να μαγεύει με τα χαρακτηριστικά της λιτής και της απέριττης γαστρονομίας, η οποία δομείται στα αγνά υλικά με κάποιες προσεγμένες, μαγειρικά, εικαστικές πινελιές. Το αυθεντικό στο Αλάτι έχει πρωταγωνιστή το ψάρι, ενώ το αποτέλεσμα είναι μια ευφάνταστη αποθέωση της πρώτης ύλης.

Η φιλοσοφία

Ο Βαγγέλης μας περιγράφει τον τρόπο που λειτουργεί: «η λογική είναι επειδή το ψάρι έχει και θέλει πειθαρχία, η πρώτη ύλη χρειάζεται να είναι αυθεντική και εμείς να την επεξεργαστούμε με σεβασμό, να προσέχουμε τα υλικά μας για να έχει ένα ωραίο αποτέλεσμα».

«Στην κουζίνα», συνεχίζει ο chef του εστιατορίου: «η εποχικότητα είναι το ημερολόγιο για αυτό που κάνουμε. Η φιλοσοφία μας είναι να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι όμορφο με τον πιο απλό και υγιεινό τρόπο. Δεν αισθανόμαστε gourmet, ειδικά όταν μιλάμε για την αυθεντικότητα της φύσης, αντιθέτως δημιουργούμε τη γεύση με βάση την αξιοποίηση των υλικών. Όταν ένας μάγειρας θέλει να έχει ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει να μαγειρεύει στην κουζίνα, να βλέπει ο ίδιος τα πράγματα, και με αυτό τον τρόπο να τους περνάει την ψυχή του».

Και καταλήγει περιγράφοντας την προέλευση του εξαιρετικού αποτελέσματος στο Αλάτι: «γενικά αν έρχεται μια διαφορετική πρώτη ύλη, προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο με τις λιγότερες τεχνικές, δίνοντας ουσία στα πιάτα μέσα από το μινιμαλισμό και έτσι βγαίνει κάτι άρτιο και πολύ νόστιμο».

Το προσιτό στο Αλάτι

Αυτό που έχει φέρει το Αλάτι στην πόλη είναι το προσιτό, οικονομικά και γευστικά. Ο Βαγγέλης και η Αθανασία επιθυμούν να προσφέρουν ένα καθημερινό γεύμα το οποίο να είναι απολύτως αποδεκτό από τους πελάτες τους σε όλους τους τομείς, αλλάζοντας την κοινή άποψη ότι το ψάρι και τα θαλασσινά είναι ακριβά και δυσπρόσιτα.

Μας ενδιαφέρει τονίζουν: «όταν ο κόσμος θα έρθει να φάει κάτι θαλασσινό, να μην είναι είδος πολυτελείας, αλλά να είναι προσιτό και να μπορεί να έρθει μετά την εργασία του ή σε ένα εταιρικό τραπέζι».

Η αρχιτεκτονική του χώρου

Η Αθανασία έβαλε τις δικές της πινελιές στη διαμόρφωση του ολοκαίνουριου Αλατιού: «ήθελα να φτιάξω έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο που να αποπνέει τη φιλοσοφία μας, να παραπέμπει στο προσιτό, οικονομικά και γευστικά, της κουζίνας μας και να μην τρομάζει. Πρωτίστως σεβαστήκαμε την ιστορικότητα του προηγουμένου μαγαζιού και αφήσαμε κάποια σημαντικά στοιχεία, όπως το ξύλινο ταβάνι. Θέλαμε να κρατήσουμε ένα μέρος της παλαιότητας του κτιρίου και να προσθέσουμε την προσωπικότητά μας».

Και προσθέτει: «βασιστήκαμε στα γήινα χρώματα και τα μοντέρνα αφαιρετικά φωτιστικά. Οι καρέκλες αποτελούν μια μοντέρνα έκφανση της αισθητικής του καφενείου της δεκαετίας 70 και υπάρχουν τριγύρω τους αναμεμειγμένες πινελιές old school. Κυριαρχεί η καθαρότητα του λευκού χρώματος, ενώ τα εικαστικά στοιχεία στον τοίχο είναι μια καλλιτεχνική παρέμβαση του φίλου μου διακοσμητή Πάρη Τσούλφα, ο οποίος εστίασε στο κεντρικό είδωλο του εστιατορίου που δεν είναι άλλο από το ψάρι».

Τα πιάτα

Οι δημιουργοί του Αλατιού μας έστησαν το τέλειο τραπέζι το οποίο αποτέλεσε και τον μαθηματικό ορισμό της κουλτούρας τους.

Ξεκινήσαμε με ολόφρεσκες Γαρίδες στη σχάρα για ένα λεπτό, μαριναρισμένες με λεμόνι και καθαρισμένες,

και συνεχίσαμε με Τόνο Τατάκι, φιλέτο ψημένο εξωτερικά και σάλτσα σόγιας, λεμόνι, φύκια.

Το πιάτο που εντυπωσιάζει σε εικόνα αλλά και απλότητα είναι το Καρπάτσο λαβράκι μαριναρισμένο με λεμόνι και λάιμ, ενώ για ορεκτικό επέλεξαν το Μαύρο ριζότο με σουπιά και το μελάνι της.

Οι σαλάτες αντανακλούν την παράδοση του ατόφιου με την Ταραμοσαλάτα με αυθεντικό λευκό ταραμά…

και την Καβουροσαλάτα με γνήσιο καβούρι και σπιτική μαγιονέζα να ολοκληρώνουν τη συνολική τέρψη.

Φυσικά η ομάδα των ανθρώπων που συνεργάζονται μέσα κι έξω από την κουζίνα και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για τη φιλοξενία, αποτελούν τον κορμό που κινεί το Αλάτι και του δίνει οξυγόνο και πνοή, κάτι που αισθανθήκαμε από το πρώτο καλωσόρισμα.

Οι τοπικοί παραγωγοί

Η Αθανασία μας επισημαίνει: «στο Αλάτι στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς είτε πρόκειται για αποστάγματα, είτε για ετικέτες κρασιού. Επιπλέον υπάρχουν και πασίγνωστα ελληνικά Κτήματα, αλλά και διεθνούς βεληνεκούς οίνοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, Νέα Ζηλανδία και Αργεντινή. Τα προϊόντα για τις σαλάτες, από τα σύκα και το πετιμέζι μέχρι τα οπωρολαχανικά και τα όσπρια είναι βιολογικής καλλιέργειας και Ευβοέων παραγωγών».

Ο Βαγγέλης μας δίνει τη δική του νότα για το γευστικό αποτέλεσμα: «η γευστική απόλαυση αλληλοσυμπληρώνεται με το σωστό συνδυασμό φαγητού και ποτού. Προτείνω ένα συνδυασμό φαγητού και τοπικού κρασιού στον οποίο αναδύονται στους γευστικούς σας κάλυκες το σύνολο των γευστικών προτάσεων που ετοιμάζουμε. Τα τοπικά αποστάγματα επίσης δημιουργούν εξαιρετικά αποτέλεσμα καθώς τα υπάρχοντα πιάτα τα υποστηρίζουν σε υφή και γεύση». 

Με μια λέξη το Αλάτι

Αν θέλαμε να περιγράψουμε το Αλάτι με μια λέξη, για την Αθανασία συνοψίζεται στη φράση: «φιλοξενία και σεβασμός για το φαγητό και τους επισκέπτες μας».

Για τον Βαγγέλη η κεντρική ιδέα του μαγαζιού έχει επίσης πολύ βάθος: «Αλάτι εκτός από ψυχή σημαίνει και αγάπη για το αποτέλεσμα, αγάπη για τη γεύση και τη θάλασσα».

Το Αλάτι, εν κατακλείδι, είναι η προσομοίωση της τέχνης, καθώς συνομιλεί μαζί της γιατί για να φτιαχτεί κάθε συνταγή αυτό που θέλει, πρωτίστως, είναι η άδολη αγάπη. Είναι γνωστό ότι μεταξύ τους αποκαλούνται μάστορες γιατί τίποτα στην κουζίνα τους δεν γίνεται χωρίς ανυπέρβλητη μαεστρία. Ωστόσο, διαπιστώσαμε, γνωρίζοντας το Αλάτι από τα μέσα του, ότι αυτό που υπερτερεί της μαεστρίας, είναι η ψυχή. Και φύγαμε σίγουροι ότι την έχουν άφθονη.

Αλάτι

Ευβοίας & Ντούρμα, Αγία Μαρίνα, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 52394

Web: alati-restaurant.gr

Facebook: Αλάτι – Instagram: Αλάτι 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top