Akriotou Microwinery: Η πασχαλινή πρόταση που γοητεύει

Το Οινοποιείο Ακριώτου παρουσιάζει την αταλάντευτη φιλοσοφία που διακρίνει την Οινοποιό Βασιλική Ακριώτου, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την οινοποίηση, ενώ μας προτείνει και 3 εκλεκτούς οίνους, οι οποίοι θα πλαισιώσουν γαστρονομικά το πασχαλινό μας τραπέζι.

Το Οινοποιείο Ακριώτου παρουσιάζει την αταλάντευτη φιλοσοφία που διακρίνει την Οινοποιό Βασιλική Ακριώτου, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την οινοποίηση, αναλύει τα ιδιαιτερότητες που το χαρακτηρίζουν και εξηγεί την αξία των διεθνών βραβεύσεων, ενώ μας προτείνει και 3 εκλεκτούς οίνους, οι οποίοι θα πλαισιώσουν γαστρονομικά το πασχαλινό μας τραπέζι.

Η Φιλοσοφία της Βασιλικής Ακριώτου ως Οινοποιός

Η φιλοσοφία της οινοποιού Βασιλικής Ακριώτου αντανακλά μια βαθιά αφοσίωση στην ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη σύνδεση με το τοπικό terroir της Στερεάς Ελλάδας. Από την ίδρυση του Akriotou Microwinery στις Πλαταιές Βοιωτίας, η Βασιλική έχει εστιάσει στην ανάδειξη της παραδοσιακής ποικιλίας Σαββατιανό, καλλιεργώντας παλαιά κλήματα ηλικίας 50 ετών και άνω με παραδοσιακές μεθόδους. Η προσέγγισή της στην οινοποίηση χαρακτηρίζεται από ελάχιστες παρεμβάσεις, επιτρέποντας στα κρασιά να εξελιχθούν φυσικά και να εκφράσουν τον χαρακτήρα της περιοχής. 

Η Οινοποιός δίνει έμφαση στη μικρή παραγωγή, με στόχο την ποιότητα και όχι την ποσότητα, και συνεργάζεται με τοπικούς φορείς για την προώθηση του οινοτουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Η φιλοσοφία της συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, δημιουργώντας κρασιά που αντικατοπτρίζουν την προσωπική της άποψη και την εμπειρία της από τη μακρόχρονη παρατήρηση του αμπελώνα της Στερεάς Ελλάδας.

Ο τρόπος που εμφυσάται η συγκεκριμένη φιλοσοφία στα κρασιά της Οινοποιού

Η φιλοσοφία της Βασιλικής Ακριώτου αποτυπώνεται στα κρασιά της με τρόπο ουσιαστικό, βαθιά συνειδητό και απαλλαγμένο από κάθε επιτήδευση. Δεν πρόκειται απλώς για μια τεχνική προσέγγιση στην οινοποίηση, αλλά για μια προσωπική στάση απέναντι στη γη, τον χρόνο και την παράδοση. Κάθε ετικέτα της είναι το αποτέλεσμα προσεκτικής παρατήρησης του αμπελώνα, σεβασμού στο terroir και μιας αφοσιωμένης επιλογής να υπηρετεί την αυθεντικότητα.

Με επιμονή, επενδύει στον χρόνο και όχι στη βιασύνη: επιλέγει παλαιά, μη αρδευόμενα κλήματα, καλλιεργεί με το χέρι, αποφεύγει τις υπερβολές στην οινοποίηση και αφήνει το σταφύλι να εκφραστεί με καθαρότητα και ειλικρίνεια. Το Σαββατιανό — μια ποικιλία συχνά παρεξηγημένη — γίνεται στα χέρια της φορέας επαναπροσδιορισμού και αξιοπρέπειας. Ένα προσωπικό στοίχημα που μετατρέπεται σε οινική πρόταση με βάθος και διάρκεια.

Τα κρασιά της Βασιλικής Ακριώτου δεν επιδιώκουν εντυπώσεις. Αντιθέτως, διακρίνονται για τη γνησιότητα, την αίσθηση τόπου και την ουσιαστική ταυτότητα που μεταφέρουν.

Οι ιδιαιτερότητες και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του Οινοποιείου Ακριώτου

Τα κύρια ξεχωριστά χαρακτηριστικά του οινοποιείου είναι: 

Προσήλωση στην παράδοση και καινοτομία: Η Βασιλική Ακριώτου συνδυάζει με δεξιοτεχνία τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης με τις σύγχρονες τεχνικές, δημιουργώντας κρασιά που αποπνέουν αυθεντικότητα, ενώ ταυτόχρονα ανταγωνίζονται σε ποιότητα και φινέτσα τις διεθνείς οινικές τάσεις.

Ορεινό terroir: Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο, γεγονός που ενισχύει τη μοναδικότητα των κρασιών. Η δυσκολία στην καλλιέργεια,  και οι χαμηλές αποδόσεις ενισχύουν την ένταση και την καθαρότητα του αμπελοοινικού προϊόντος.

Η σημασία των βραβεύσεων και των διακρίσεων

Τα βραβεία και οι διακρίσεις για το οινοποιείο Ακριώτου έχουν σημαντική αξία αφού με αυτό το τρόπο επιβεβαιώνεται η ποιότητα των κρασιών. Οι διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς ενισχύουν την αξιοπιστία και την αναγνωσιμότητα του οινοποιείου με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αλλά και την εύρεση νέων ευκαιριών συνεργασίας 

Oι Οινικές Προτάσεις του Οινοποιείου Ακριώτου για το Πασχαλινό τραπέζι

Για το πασχαλινό τραπέζι το Οινοποιείο Ακριώτου προτείνει 3 εκλεκτά κρασιά: 

 

Ορειβάτης Μπλε (Aσύρτικο 50%, Chardonnay 50%

Όταν η ορυκτότητα του ασύρτικου συνάντησε το κοσμοπολίτικο chardonnay, το αποτέλεσμα έγινε κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον!

Περιοχή / Αμπελοτόπι:  Aμπελουργική ζώνη Στερεάς Ελλάδας. Συνεργαζόμενος αμπελώνας στο νομό Φθιώτιδας.

Οινοποίηση / Παλαίωση:  Προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες ξεχωριστά για την κάθε ποικιλία. Το τελικό κρασί προκύπτει από το μπλεντάρισμα των δυο διαφορετικών
δεξαμενών και έτσι εξασφαλίζεται η πολυπόθητη πολυπλοκότητα και ισορροπία. Παραμονή του κρασιού για 2 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.

Γευστικά χαρακτηριστικά: Έχει απαλό λεμονί χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Έντονα αρώματα γκρέιπφρουτ, περγαμόντου, πράσινου μήλου, ροδάκινου, λεμονιού, lime και άγουρου ανανά συνδυασμένα με νύξεις φυτικότητας. Στόμα φρέσκο, μετρίου όγκου, με τραγανή οξύτητα και ελαφριά λιπαρή αίσθηση.

Αρμονία: Συνδύασέ το με κοτόπουλο με κολοκυθάκια, ψητά λαχανικά, ψάρια ή
ζυμαρικά με λαχανικά.

Ιδανική απόλαυση στους 9ο C.

 

Gitane (Μαλαγουζιά 100%

Μια Μαλαγουζιά ασυμβίβαστη, με μόνη ταυτότητα την τυπικότητα της ιδιαίτερης αυτής ποικιλίας. Ένα κρασί που κάθε χρονιά έχει και μία άλλη «μικρή πατρίδα», έναν άλλο γενέθλιο τόπο.

Περιοχή / Αμπελοτόπι: Aμπελουργική ζώνη Στερεάς Ελλάδας. Για τη σοδειά του 2023 επιλέχθηκε συνεργαζόμενος αμπελώνας στην αμπελουργική ζώνη της Εύβοιας, με χαμηλή στρεμματική απόδοση (600Kg/Στρέμμα).

Οινοποίηση / Ωρίμανση: Προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον για 12 ώρες, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες. Μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης του κρασιού, πραγματοποιείται ωρίμανσή του για 4 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση (Batton age). Το 30% του κρασιού ωριμάζει για 4 μήνες σε αμφορέα.

Γευστικά χαρακτηριστικά: Λαμπερό υποκίτρικο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Έντονη μύτη, με αρώματα λευκών λουλουδιών, περγαμόντο και άλλων εσπεριδοειδών. Γεμάτο στόμα με διακριτική οξύτητα που καταλήγει σε μακριά και ευχάριστη επίγευση.

Αρμονία:
Συνοδεύει ισορροπημένες πράσινες σαλάτες, ζυμαρικά, ψητά λαχανικά και πιάτα τόσο της μεσογειακής όσο και της Ασιατικής κουζίνας.

Ιδανική απόλαυση στους 10-11ο C.

 

Ορειβάτης ερυθρός (Pinot Noir 100%

Ένα «φρέσκο»ερυθρό, μία φίνα ποικιλία προσαρμοσμένη ιδανικά στο ελληνικό κλίμα.

Περιοχή / Αμπελοτόπι: Aμπελουργική ζώνη Oρεινής Aιγιαλείας. Aμπελώνας (15 ετών) σε υψόμετρα 640 έως 700 μέτρων.

Οινοποίηση / Ωρίμανση: Aποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες. Παραμονή του κρασιού για 4 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση. Παλαίωση στη φιάλη για τουλάχιστον 4 μήνες.

Γευστικά χαρακτηριστικά: Φωτεινό ρουμπινί χρώμα στο ποτήρι με πορφυρές και μωβ ανταύγειες. Στην μύτη δροσερά αρώματα κόκκινων φρούτων με το δαμάσκηνο και το κεράσι σαν μόλις να τα έκοψες. Φράουλα σε πιο μαρμελαδένια μορφή, φραγκοστάφυλο και βατόμουρο συμπληρώνουν την φρουτένια πλευρά του χαρακτήρα του. Από εδώ και πέρα, ελαφρά ζωική αίσθηση μπέικον και δέρματος, νύξεις γραφίτη και γλυκόριζας ολοκληρώνουν το όμορφο σύνολο.

Μέτριου όγκου σώμα, το ίδιο δροσερό όσο η μύτη, με φίνα φρουτένια αρώματα που υποστηρίζονται από τις απαλές τανίνες και την ισορροπημένη οξύτητα. Κεράσι, φράουλα και φραγκοστάφυλο έχουν τον πρώτο λόγο, με τη γλυκόριζα να συμπληρώνει το ευχάριστο και ευκολόπιοτο σύνολο. Η καλής διάρκειας φρουτένια επίγευση αφήνει το κεράσι στο στόμα για ώρα.

Αρμονία: Aπόλαυσέ το μόνο του σαν απεριτίφ, συνδύασέ το με ζυμαρικά με ελαφριές κόκκινες σάλτσες, burger σολομού, κόκκινα κρεατικά στη σχάρα ή έναν ζουμερό μουσακά.

Ιδανική απόλαυση στους 15ο C.

 

Οινοποιείου Ακριώτου

Πλαταιές, Θήβα – Τηλ. 22210 30321 – 6948228286

Web: akriotouwines.gr

Facebook: Akriotou Microwinery – Instagram: Akriotou Microvwinery Ορειβάτης

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Κύλιση στην κορυφή
GHETTOMAGAZINE
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.