Akanthos: Το εργαστήριο που βάζει την artistic κεραμική στη ζωή μας

Στο στενό της Παπαδημητρίου, γεννήθηκε ένα εγχείρημα πρωτοποριακό και μοναδικό για τη Χαλκίδα. Λέγεται Akanthos και είναι κάτι περισσότερο από ένα ολοκαίνουργιο brand προϊόντων κεραμικής.

Εκεί στο στενό της Παπαδημητρίου, οδός παράλληλη με την πολύβουη Κριεζώτου, ένα εγχείρημα πρωτοποριακό και μοναδικό για τη Χαλκίδα γεννήθηκε. Λέγεται Akanthos και είναι κάτι περισσότερο από ένα ολοκαίνουργιο brand προϊόντων κεραμικής. Είναι η δημιουργική δεινότητα, η καλλιτεχνική πρόταση και η έμπνευση ψυχής δύο νέων, της Νατάσας και του Αντώνη, οι οποίοι επέλεξαν την πόλη μας για να επιχειρήσουν.

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag
Η Νατάσα και ο Αντώνης

 

Η Νατάσα μας αποκαλύπτει: «Η κεραμική προέκυψε μεγαλώνοντας στο εργαστήριο κεραμικής των γονιών μου, στη Βόρεια Εύβοια, με όλα τα αρώματα, την σκόνη και την λάσπη. Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία με μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή στη Σκωτία. Κουρασμένη από τις εξετάσεις βρήκα μια σχολή κεραμικής και όταν ολοκληρώθηκε μια τσαγέρα με δύο κουπίτσες αποφάσισα ότι αυτό θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου».

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Ο Αντώνης περιγράφει την εμπειρία του στο χώρο της κεραμικής: «Ξεκίνησα ως χομπίστας ενώ είχα άλλες ασχολίες. Το χόμπι έγινε αγάπη, γνώρισα τον δάσκαλο μου τον Βαγγέλη Μαγκόπουλο, την σπουδαιότητα της φόρμας, και κάπως έτσι άνοιξε διάπλατα ο ορίζοντας της κεραμικής για μένα». Δύο ιστορίες, μια αγάπη και εν τέλει ένας στόχος, η κεραμική, σε μια κοινή πορεία ζωής.

Η ονομασία Akanthos

 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Akanthos, σίγουρα ακούγεται υπέροχα με το αρχαιοελληνικό ηχόχρωμα, ένα όνομα brand το οποίο εμπεριέχει όμως μια βαθύτερη ερμηνεία. «Ψάχναμε ένα όνομα, δεν θέλαμε να είναι ξενόφερτο, επιθυμούσαμε το ελληνικό στοιχείο. Μας αρέσει η μινωική περίοδος και η φάση της κεραμικής τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, όπου έχει στολισμό με λουλούδια και θάλασσα. Το όνομα Άκανθος σχετίζεται με το ελληνικό λουλούδι και οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν αποτυπώσει στα ακροκέραμα. Αυτό το λουλούδι υιοθετήσαμε και το logo του brand είναι ο τρόπος που το συγκεκριμένο λουλούδι σχεδιάζεται στα ακροκέραμα», μας λένε.

Ο χώρος

 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Ο χώρος στο κέντρο με άμεση πρόσβαση έχει δικό του περιεχόμενο. «Μας άρεσε γιατί συνομιλεί με τα γραφικά σοκάκια της Χαλκίδας, εκείνα τα στρωμένα με κυβόλιθους. Δημιουργήσαμε ένα αστικό art studio το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ανθρώπινη και χωροταξική επαφή που δημιουργούν στο τοπίο της πόλης, τα πανέμορφα καλντερίμια», μας περιγράφουν οι δύο δημιουργοί.

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag
Κεραμική και ποίηση

 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Αναρωτιόμαστε με τη Νατάσα και τον Αντώνη αν η κεραμική είναι ποίηση και αν έχουν επηρεαστεί καλλιτεχνικά με αυτή τη μορφή. Οι ίδιοι φοβούνται να ταυτιστούν με αυτήν την προσέγγιση: «Θα λέγαμε ότι είναι ένα άλλο storytelling το οποίο θα μπει μέσα στην προσωπικότητά σου, στα συναισθήματα και στη συνθήκη δημιουργίας κάθε αντικειμένου το οποίο από μόνο του αποπνέει μια ιστορία. Είναι το αποτύπωμα των δαχτύλων, τα ίχνη που αφήνει ο καθένας στο αντικείμενο που δημιουργεί». Για τους εμπνευστές του Akanthos η κεραμική μοιάζει μάλλον άγγιγμα ψυχής.

Έμπνευση

 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Επομένως αναζητούμε αυτό που τους εμπνέει και μας το αναλύουν: «Η φύση, η Αρχαία Ελλάδα, αυτά που έχουμε δει στα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και μας άγγιξαν. Δημιουργούμε με τη λογική της χειροτεχνίας των κοσμημάτων, δηλαδή τα αντικείμενα να είναι σαν μικρά μεγάλα κοσμήματα τα οποία θέλουν ένα συγχρονισμό στον τρόπο που θα δεθούν τα σχοινιά και θα σχηματιστεί η φόρμα, για αυτό ακολουθούμε ένα παρόμοιο τρόπο δημιουργίας και έμπνευσης».

Με ποια φιλοσοφία σχεδιάζουν στον Άκανθο;

 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Η ιδανική ερώτηση έχει και την ιδανική απάντηση: «Η αρχική σύλληψη γίνεται με λευκή κόλλα, μολύβι και ανεξάντλητη φαντασία. Σίγουρα αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να δέσει η αισθητική με τη λειτουργικότητα του αντικειμένου. Επιλέγουμε να είναι μελετημένη η φόρμα του δημιουργήματος ώστε είτε ως κούπα, είτε ως φωτιστικό το κεραμικό αντικείμενο να μην επηρεάζεται από τη διαδικασία της έμπνευσης. Ακολούθως έρχεται ο πειραματισμός, ανάλογα με τη χρήση του αντικειμένου, ο οποίος συνδυάζει χρώμα και διακόσμηση, τη ζωγραφική, τη γλυπτική διάθεσή μας σε κάθε κομμάτι που παράγουμε».

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag
Τα προϊόντα

 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Akanthos σημαίνει πρωτίστως κεραμικά προϊόντα. «Δημιουργούμε, σχεδιάζουμε και συλλαμβάνουμε αντικείμενα χρήσης με ο,τιδήποτε σχετίζεται με το φως, όπως φωτιστικά και ρεσώ.

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Επίσης χρηστικά αντικείμενα, κούπες, ποτήρια με κανάτες, τσαγιέρες, αλλά και κοσμήματα που βγαίνουν σε ποικίλες μορφές. Είμαστε όμως και custom made designers και ο καθένας θα βρει αυτό ακριβώς που ονειρεύεται αρκεί να μας το περιγράψει».

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Η επιλογή δική σας, σίγουρα με πρώτη ύλη τον πηλό και με άκρως εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα.

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag
Ο Akanthos είναι luxury brand;

 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Δύσκολο να το αποσαφηνίσει και ο πιο ευφάνταστος designer. Ο δύο κεραμιστές έχουν τη δική τους άποψη: «Luxury σε εμάς δεν σημαίνει πολυτέλεια. Σημαίνει κάτι που δεν είναι περιττό, κάτι που έχει την αξία της δημιουργίας και της διαδικασίας την οποία ακολουθεί ένα χρηστικό αντικείμενο για να ενταχθεί στη ζωή μας. Ο Akanthos θέλουμε να σχετίζεται με το αναγκαίο και το απαραίτητο,  η χρήση του οποίου εντάσσεται στην καθημερινότητά μας. Σκεφτείτε έχουμε handmade κούπες με μόνο 13 ευρώ. Όποιος αγοράσει κεραμικά από το Akanthos Ceramic Art Studio βάζει στη ζωή του το ιδιαίτερο, το χειροποίητο, το μοναδικό. Και φυσικά κάτι που δεν θα το ξαναβρεί, καθώς είμαστε μια artisanal βιοτεχνία, κι όχι ένα χαοτικό εργοστάσιο μαζικής παραγωγής». 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag
Εργαστήριο Μαθημάτων Κεραμικής

 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Στον πανέμορφο χώρο του Άκανθου γίνονται μαθήματα στην κεραμική τέχνη, και απευθύνονται σε ηλικίες από 7 χρονών και πάνω. «Δεν χρειάζεται κάποιος να το έχει ξανακάνει και λειτουργούμε ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή, μεταφέρουμε τις τεχνικές και τη γνώση που έχουμε ώστε ο μαθητευόμενος να μπει στην διαδικασία της παραγωγής των προϊόντων που καταναλώνουμε. Είναι σημαντικό κάποιος να δημιουργήσει την κούπα του και στο τέλος της χειροτεχνίας να πιει ο ίδιος σε αυτήν τον καφέ του στο σπίτι», μας λένε περιγράφοντας τη φιλοσοφία των μαθημάτων.

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Akanthos Ceramic Art Studio

 

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η κεραμική είναι μια τέχνη, η οποία έχει καθορίσει την παράδοση όλων ανεξαιρέτως των πολιτισμών. Ενώ η εφεύρεση του τροχού οδήγησε στην απόλυτη μηχανολογική και τεχνολογική πρόοδο, πρώτα εφευρέθηκε ο τροχός της μηχανής και μετά ο τροχός της κίνησης. Αν θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον Άκανθο θα ήταν με το καλλιτεχνικό αποτύπωμα των δύο δημιουργών: «Ο συλλογισμός μας βασίζεται στην τεχνική, την καλαισθησία, τον κόπο, την έρευνα. Η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα είναι αέρας κι αυτό που μας λείπει είναι αυτό ακριβώς, να βάλουμε τα χέρια μας στον πηλό, να γειωθούμε, να πατήσουμε γη. Εμείς περνάμε όμορφα, σίγουρα με τον κόσμο και με τους πελάτες, όπως και με την αλληλεπίδραση και τη διαδραστικότητα με τους μαθητές του εργαστηρίου. Στον Άκανθο στολίζουμε και δημιουργούμε, νομίζουμε ότι αυτό, εν τέλει, κάνουμε».

Photo: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

 

Akanthos Ceramics

Παπαδημητρίου 11, Χαλκίδα

Τηλ. 22210 77399 – 6975838321

Instagram: akanthos_ceramics

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top