Αιδηψός φαγητό γαστρονομία
Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Αιδηψός: Ένας επίγειος γαστρονομικός παράδεισος

Αναζητήσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γαστρονομίας της Αιδηψού και παρουσιάζουμε επιλεγμένα concept spot φαγητού από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ψησταριές και φούρνους που ξεχωρίζουν.

Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η Αιδηψός την καθιστά έναν ελκυστικό προορισμό ικανοποιώντας το σύγχρονο ταξιδευτή. Μπορούμε να απολαύσουμε περιπάτους με θέα τα ιστορικά της κτήρια, να κολυμπήσουμε σε καταγάλανες παραλίες, αλλά και να αισθανθούμε τη χαλάρωση που προσφέρουν τα ιαματικά λουτρά.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής αναπτύσσονται αθλητικές δραστηριότητες από ιδιώτες που προσφέρουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, kite serf, τζετ σκι, και σέρφινγκ καθώς έχει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Η χρήση ποδηλάτου είναι γεγονός που επιτυγχάνεται λόγω της πολεοδομίας της κωμόπολης, οπότε η ποδηλασία ως εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης επιτρέπει τη βιώσιμη κινητικότητα και την ασφαλή μετακίνηση.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Η εγγύτητα της Αιδηψού στο όρος Τελέθριο και το Ξηρόν, παρέχει τη δυνατότητα αναρριχήσεων και πεζοπορίας στα μονοπάτια τους με ενδεικτικές τοποθεσίες, που παρουσιάζουν υψηλό βαθμό επισκεψιμότητας, να είναι το Ξηρόν όρος, οι καταρράκτες του Δρυμώνα, το Τελέθριον (Καστανιώτισσα – Σήμια), η Λιχάδα. 

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Σημαντική επισκεψιμότητα εμφανίζουν τα Λιχαδονήσια πλησίον της Αιδηψού, τα οποία αναφέρονται από την Αρχαιότητα, καθώς καταποντίστηκαν, χάνοντας σημαντικό μέρος της έκτασής τους, κατόπιν ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Ο γαστρονομικός χάρτης της Αιδηψό περιλαμβάνει αρχικά τις γνωστές για την ποιότητά τους χειροποίητες χυλοπίτες, καθώς και τον τραχανά ξινό και γλυκό που έχουν ως βάση τους το φρέσκο γίδινο γάλα. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα γλυκά στην Αιδηψό είναι οι λουκουμάδες, παραδοσιακοί, με μέλι και καρύδια ή πιο μοντέρνοι με σοκολάτα. Το γιαούρτι με μέλι ή με τα γλυκά του κουταλιού που παράγονται στην περιοχή, αλλά και τα παραδοσιακά γλυκά ταψιού με ή χωρίς τη συνοδεία παγωτού, θα σας ανταμείψουν γευστικά. Οι κουραμπιέδες με το φρέσκο βούτυρο και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα τυλιγμένα στην ζάχαρη, είναι το πλέον διάσημο γλύκισμα.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Αιδηψού δημιουργούν το γαστρονομικό της πανόραμα. Το Λάδι και οι Ελιές είναι άφθονα στη βόρεια Εύβοια, ενώ το Μέλι λόγω της μεγάλης και εύφορης περιοχής θεωρείται από τα πιο αγνά και άριστης ποιότητας, όπως και ο βασιλικός πολτός. Στις πεδιάδες της βόρειας Εύβοιας, ευδοκιμούν πολλά είδη αμπελιού κι έτσι υπάρχουν πολλές αξιόλογες ποικιλίες κρασιού. Τα ξηρά σύκα «Ταξιάρχης Β. Εύβοιας» προέρχονται από συκόδεντρα της ποικιλίας Σμυρνέικη που καλλιεργούνται αποκλειστικά σε αυτήν τη γεωγραφική ζώνη.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Το GHETTO Magazine αναζήτησε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γαστρονομίας της Αιδηψού και παρουσιάζει επιλεγμένα concept spot φαγητού από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ψησταριές και φούρνους που αποδεικνύουν ότι η λουτρόπολη έχει μεταβεί στην μοντέρνα εποχή και μπορεί να ευχαριστήσει κάθε απαίτηση, κερδίζοντας το συνολικό θαυμασμό.

 

Briki

Το Briki είναι ο χώρος που έχει δημιουργήσει, στο κέντρο των Λουτρών Αιδηψού, ο Θανάσης Γκέλας με χειροποίητα, ολόφρεσκα και αχνιστά προϊόντα φούρνου, τα οποία φουρνίζονται στον φούρνο, που διατηρεί από το 2000. Σε έναν καλαίσθητο περιβάλλον μπορούμε να απολαύσουμε έναν αυθεντικό espresso Hausbrandt που συνοδεύεται από ζεστές ιδέες ενός ελληνικού πρωινού, όπως σφολιατοειδή, πειϊνιρλί, πίτσες και το παραδοσιακό πιροσκί. Ακόμη η ποικιλία σε γλυκίσματα είναι μεγάλη με γλυκά φούρνου, βουτήματα, ντόνατς, που μαζί με το λουκουμά με ζάχαρη συνομιλούν με την παράδοση. Επίσης θα βρούμε και finger food με τα sandwich και τις σαλάτες να αποτελούν ένα γρήγορο αλλά καθόλου πρόχειρο γεύμα για τη μέρα μας. Το Briki είναι και το χαρακτηριστικό σημείο στην Αιδηψό στο οποίο θα βρούμε και αυθεντικό χωριάτικο ψωμί, με προζύμι, αλλά και ολικής, με ασύγκριτη γεύση και την καλύτερη πρώτη ύλη.

 

Capitol

Capitol σημαίνει το χαρμάνι espresso της Taresso, λαχταριστά γλυκά και αληθινό handmade παγωτό. Το χειροποίητο παγωτό ξεχωρίζει σε ολόκληρη την Παραλία της Αιδηψού και μας το προσφέρουν σε περισσότερες από 25 διαφορετικές γεύσεις, που όποια και να διαλέξουμε είναι ποίημα. Τα γλυκά του ταψιού, όπως το γαλακτομπούρεκο και το εκμέκ στα οποία προσθέτουν μια μπάλα παγωτό, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τον μαγικό αυτό συνδυασμό. Το παγωτό είναι παραγωγής της οικογένειας του Capitol από φρέσκο γάλα και αναδεικνύει τη γεύση του από την πρώτη κουταλιά. Φυσικά το Capitol σερβίρει κρέπες, βάφλες, χυμούς και club sandwiches δίνοντάς μας όλες τις επιλογές ώστε να καθίσουμε αναπαυτικά στα τραπεζάκια του στην παραλία της Αιδηψού. Στο Capitol αξίζει να ζητήσετε τους σπιτικούς λουκουμάδες με παγωτό και το παγωτό μηχανής με γάλα ημέρας, καθώς είναι αυτά που αντανακλούν μνήμες από άλλες εποχές, εκείνες όπου το αυθεντικό άφηνε ανεξίτηλο το πνεύμα του.

Τηλ. 2226 024764

 

Palatino

Το Palatino είναι το αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο των Λουτρών Αιδηψού που παραπέμπει στα ταξίδια του ιδιοκτήτη στη Νότια Ιταλία, εμπεριέχει ένα κοσμοπολίτικο αέρα και συνιστά το ristorante που επισκέπτονται επώνυμοι Ιταλοί και chef της γείτονας χώρας. Η pizza και η pasta ζυμώνονται με χάρη και υπομονή, ενώ απογειώνονται με ανώτερα υλικά, όπως τρούφα, μορταδέλα και pistachio. Προτιμήσαμε στα ζυμαρικά την arrabiata με καυτερή πιπεριά και τη σιτσιλιάνα με ψητή πιπεριά Φλωρίνης, γεύσεις που κυριολεκτικά σε ταξιδεύουν. Η pizza που διαλέξαμε ήταν η ναπολετάνα που εμπεριείχε το μεγαλείο της απλότητας και η marinara που μύριζε την αύρα της θάλασσας. Το Palatino προσφέρει σε ένα μαγευτικό σημείο στην Παραλία, εκεί που είναι αραγμένα tα ferry boat, ένα δείπνο με πραγματικά αληθινό ιταλικό ταμπεραμέντο, το οποίο τιμά και αναδεικνύει το γαστρονομικό χάρτη της Αιδηψού.

Τηλ. 6988612943

 

Pizzeria Casa Romana

Στην κλασική Pizzeria Casa Romana οι πίτσες, τα πεϊνιρλί και τα καλτσόνε ζυμώνονται καθημερινά με τέχνη και μεράκι και σιγοψήνονται με μαεστρία σε φούρνο με ξύλα. Μας σύστησαν από τις σαλάτες την Al Pastino με πέννες, ντομάτα, πατάτα, μπέικον, αυγό και σως που ήταν πεντανόστιμη. Η λίστα με τις πίτσες πραγματικά μεγάλη, αλλά εμείς διαλέξαμε την barbeque με την ομώνυμη σάλτσα, μοτσαρέλα, μπέικον και κοτόπουλο, αλλά και την πίτσα κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος, ζαμπόν, κοτόπουλο και μανιτάρια, ενώ ιδιαίτερη σε γεύση ήταν η πίτσα Βιέννης με ζαμπόν, μουστάρδα, κρεμμύδι, μπέικον και λουκάνικο. Όλες τους οι μακαρονάδες γίνονται και φούρνου για αυτό κι εμείς προτιμήσαμε την κοτόπουλο Philadelphia, αλλά και cacciatore με κρέμα γάλακτος, μπέικον και μανιτάρια, οι οποίες σιγοψήθηκαν στο φούρνο και απόκτησαν μοναδική γεύση και υφή. Η Pizzeria Casa Romana είναι ένα αυθεντικό εστιατόριο με ιταλικές γεύσεις και ελληνικές πινελιές που απογειώνει την πίτσα και τα ζυμαρικά.

Τηλ.  2226 060234

 

Tsoy Noodle Bar

Το καταπληκτικό εγχείρημα του chef Κωνσταντίνου Μεταξιώτη, να δημιουργήσει ένα εστιατόριο ασιατικής κουζίνας με επιρροές από την Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, κοσμεί την Αιδηψό. Η βαθειά του επιθυμία να γυρίσει στον τόπο του και να δημιουργήσει κάτι καινοτόμο, μετουσιώνοντας την προηγούμενη εμπειρία του ως υπεύθυνος του πασίγνωστου Nobu στο Μόναχο της Γερμανίας, πήρε σάρκα και οστά με το Tsoy Noodle Bar. Οι πινελιές από Ασία, οι ευγενείς πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τη μαεστρία του Κωνσταντίνου υλοποιούνται στα πιάτα του Tsoy που δημιουργούν ατμόσφαιρα από τη μια, και μοναδικό γαστρονομικό αποτέλεσμα από την άλλη. Τα must πιάτα που συνιστούμε ανεπιφύλακτα είναι το τηγανητό ρύζι με αυγό και γαρίδες, οι πολύ ωραίες σαλάτες με εξέχουσα την ταϋλανδέζικη με βάση αγγούρι, tofu, κόλιανδρο, μήλο και αλατισμένο φυστίκι, οι φτερούγες κοτόπουλο παναρισμένες με κορεάτικη σάλτσα και το τηγανητό παγωτό με βανίλια και σιρόπια. Το Tsoy Noodle Bar συνιστά το μοναδικό restaurant αποκλειστικά ασιατικής κουζίνας στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, ενώ τα περισσότερα πιάτα είναι αμιγώς χειροποίητα από τις σάλτσες μέχρι το ζυμάρι και τις γεμίσεις.

Τηλ. 2226 301455

 

Venti Restaurant & Cocktail Bar

Σε ένα παραδεισένιο σημείο λίγο έξω από τα Λουτρά Αιδηψού βρίσκεται το παραμυθένιο Venti. Αρχιτεκτονικά αναπτύσσεται σε 3 μπαλκόνια και ακολούθως 3 επίπεδα που του προσδίδουν διαφορετική χάρη σε κάθε κλίμακα. Με τη μαγευτική θέα στο γαλάζιο του Ευβοϊκού που κόβει την ανάσα, το Venti προσφέρει μια ανώτερη εμπειρία restaurant και cocktail bar που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Η κουζίνα του παντρεύει έντεχνα τις επιρροές από τη γνήσια ιταλική κουζίνα και οι οποίες συνδιαλέγονται με ανάλαφρες μα σημαντικές πινελιές της ελληνικής γαστρονομίας, δημιουργώντας έναν πανέμορφο συνδυασμό. Από τα πιάτα του συνιστούμε απερίφραστα το linguini porcini, το ριζότο θαλασσινών και το rib-eye μόσχου ως ένα χαρακτηριστικό απόσταγμα της κουλτούρας του Venti. Το ολοκαίνουργιο bar, στην κορυφή του, με το λευκό φόντο, μας  προσκαλεί για ένα cocktail, πριν ή μετά το φαγητό, κάτω από τον έναστρο αιδηψιώτικο ουρανό. 

Τηλ. 698 119 8548

 

Yiasemi seafood restaurant 

Μια κουζίνα που σέβεται την πρώτη ύλη, περιμένοντας υπομονετικά τους αγαπημένους ψαράδες της πόλης της Αιδηψού. Άλλωστε, γι’ αυτό στο Yiasemi Seafood Restaurant καλείται ελεύθερη κουζίνα, όπου αγωνιά κάθε ημέρα για τους νέους καρπούς της Θάλασσας. Εδώ ο ορισμός φρέσκο, ζωντανό και απλό είναι μονόδρομος. Οι πρασινάδες είναι, με μεγάλη φροντίδα, μελετημένες, από βιολογικά πιστοποιημένες φάρμες, με ιδιαίτερα βότανα. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν από μια τέτοια κουζίνα, οι ωμοί πειραματισμοί, αλλά και οι μοναδικές μακαρονάδες θαλασσινών, γνωστές πια από την κουζίνα του «Ελλήνων γεύσεις», όπου ο Γιάννης, μας κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον, δουλεύοντας αυστηρά ψάρια και όστρακα τα τελευταία 7 χρόνια. Η απαλή μουσική  προτρέπει τον κόσμο να σιγοτραγουδά, αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα ή τον ερωτόδρομο του φεγγαριού. Τα τραπεζάκια επάνω και μέσα στη θάλασσα μας επιτρέπουν να απολαύσουμε, εκτός από εκλεκτούς μεζέδες, πλούσια αποστάγματα τσίπουρου, ούζου και ιδιαίτερων κρασιών από τον τόπο μας, απαραίτητο συστατικό της ελληνικής φιλοξενίας.

Τηλ. 22263 01388

 

Εστιατόριο – Ψαροταβέρνα «Τα Κοχύλια»

Τα Κοχύλια αποτελούν μια σίγουρη επιλογή για φαγητό στην Παραλία της Αιδηψού. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Κούτρας έχει επιμεληθεί ένα μενού με μαγειρευτά και κρεατικά που κρατάνε ζωντανές τις παραδοσιακές γεύσεως. Τα Κοχύλια έχουν ιστορία 40 χρόνων και ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την άριστη εξυπηρέτηση. Εκεί θα βρούμε πληθώρα θαλασσινών αλλά και ολόφρεσκα ψάρια. Δοκιμάστε την ψητή σαρδέλα στα κάρβουνα, την τηγανητή κουτσομούρα που πραγματικά λιώνει στο στόμα, αλλά και το ξακουστό σαγανάκι γαρίδα που μας το φτιάχνουν κόκκινο ή λευκό. Τα Κοχύλια αποτελούν μια στάση για φαγητό που σίγουρα θα σας αποζημιώσει σε νοστιμιά.

Τηλ. 2226 023478

 

Καβαράκας Gelateria

Η Gelateria Καβαράκας που φέρει το όνομα της γνωστής οικογένειας ζαχαροπλαστικής στην Αιδηψό βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό σημείο στην Παραλία και μας περιμένει για αυθεντικό παγωτό. Η Αγγελική και ο Παντελής στο εργαστήριο που βρίσκεται στο χώρο δημιουργούν κάθε μέρα παγωτό με ολόφρεσκο γάλα και ιταλικές γεύσεις. Μια πλούσια και πρωτότυπη συλλογή από γεύσεις παγωτού μας περιμένει να τις φάμε ατόφιες ή και να τις απλώσουμε συνδυαστικά σε γλυκά, σε βάφλες, σε σουφλέ σοκολάτας, σε ραβανί ή και στην αφράτη σοκολατόπιτα. Ζητείστε ένα από τα τρία είδη προφιτερόλ και μην ντραπείτε να βάλετε κι εκεί μια μπάλα παγωτό. Ακόμη θα σας αποπλανήσουν τα milk shake και τα cocktail με παγωτό που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Ιταλικό πρωινό αποτελεί και το κρουασάν βουτύρου με παγωτό, ενώ ιταλική φανταστική εμπειρία συνιστά το affogato, δηλαδή παγωτό βουτηγμένο σε espresso. Κι αν ξεχάσαμε κάτι από την απίστευτη ποικιλία σε γλυκά και παγωτένιες προτάσεις, υπάρχετε εσείς για να τα αναζητήσετε και να τα δοκιμάσετε από την αρχή ως το τέλος.

Τηλ. 2226 022244

 

Ψησταριά η Γωνία

Η Ψησταριά «η Γωνία» συνιστά τον ολοκαίνουργιο χώρο για κρέας στην Αιδηψό. Λαχταριστές παραδοσιακές νοστιμιές ψήνονται στα κάρβουνα με το κοντοσούβλι χοιρινό, το κοντοσούβλι ζυγούρι, το κοτόπουλο σούβλας και το κοκορέτσι με το σπληνάντερο να ξεχωρίζουν. Σε γιορτές και εκδηλώσεις αξίζει να ζητήσετε το γουρουνόπουλο στη σούβλα και το αρνί σούβλας που φτιάχνεται για να συνεισφέρει γαστρονομικά στο γιορτινό κλίμα. Επίσης μοναδικά πιάτα αποτελούν το μοσχαράκι εξοχικό, τα παϊδάκια προβατίνα και το μοσχαρίσιο συκώτι που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η «Ψησταριά η Γωνία» είναι η επιτομή της κρεατοφαγίας στη Αιδηψό. Σε ένα σημείο, ακριβώς γωνία, με υπέροχα τραπεζοκαθίσματα, ευγενέστατη εξυπηρέτηση και ψήσιμο με μαεστρία στα κάρβουνα, στη «Γωνία» εγγυώνται φαγητό και κλίμα μιας αυθεντικής ψησταριάς.

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top