Άγιοι Απόστολοι Πετριών
Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Άγιοι Απόστολοι Πετριών: Το πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι που πρέπει να επισκεφθείς

Ένα γραφικό ψαροχώρι στη Νότια Εύβοια, με παραλίες που έχουν την γοητεία του Αιγαίου και με επιλογές που προσφέρουν μια όμορφη και χαλαρωτική απόδραση.

Άγιοι Απόστολοι, η γνωστή παραλία των Πετριών, συναρπάζει με την ομορφιά της, το γραφικό της όρμο και τα γαλάζια νερά της, καθώς βρέχεται από τη θάλασσα του Αιγαίου. Πρόκειται για μια περιοχή μαγευτική με απαράμιλλη ομορφιά και έναν καλοκαιρινό προορισμό που έχει απίστευτες επιλογές σε φαγητό, ποτό και διαμονή.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Υπάρχει μια αναφορά του Στράβωνα που ίσως αναφέρεται στις Πετριές. Πιθανότατα η ονομασία «Εύβοια» προήλθε από το «αυλή βοός» (Δύστος), όπως λεγόταν κάποιο σπήλαιο που βρισκόταν κοντά σε μία παραλία προς την πλευρά του Αιγαίου. Σε αυτό το σπήλαιο, σύμφωνα, με το μύθο, κρύφτηκε η Ιώ (ερωμένη του Δία) κυνηγημένη από την Ήρα λίγο πριν γεννήσει τον Έπαφο. Ο Δίας τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε λεύκη αγελάδα.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι των Πετριών άρχισαν να μετακομίζουν στην Παραλία Πετριών, που ονομάζεται Άγιοι Απόστολοι και να ασχολούνται επαγγελματικά με την αλιεία και τον τουρισμό, δημιουργώντας ζωντάνια και φέρνοντας ζωή στην Παραλία των Αγίων Αποστόλων.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Κατεβαίνοντας για τους Αγίους Αποστόλους, περνάς από το Νταμάρι, με την πανοραμική θέα του πάνω χωριού, αλλά και από τη Βίγκλια, απ΄ όπου ο όρμος των Πετριών, με την Γκαμήλα και την Πούντα στο βάθος, φαντάζει σαν ζωγραφιά. 

Η περιοχή είναι πασίγνωστη για τα θαλασσινά της και οι ψαράδες τους που είναι από τους καλύτερους έχουν καταφέρει, δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στη θάλασσα, να μην έχουν απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και να εφοδιάζουν τις ντόπιες αγορές Πετριών, Αλιβερίου, Χαλκίδας, αλλά και την αγορά των Αθηνών, με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά: αχινούς, πεταλίδες, παππούδες, αστακούς, καβουρομάνες, πέρκες, γύλους, σάλπες, γόπες, ξίφιες, κολιούς, λούτσους, παλαμίδες, τουνάκια, μπακαλιάρους, ρόφους, σαβρίδια, συναγρίδες, μελανούρια, φαγκριά, γοφάρια, χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια και την πολύ γνωστή μαρίδα Πετριών.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Κατεβαίνοντας στο λιμάνι, οι ανεμότρατες, τα γρι γρι, τα καΐκια και οι πολύχρωμες βαρκούλες περιμένουν, όλα αγκυροβολημένα, να τα θαυμάσουμε.  Στις ψαροταβέρνες και τα ψητοπωλεία θα απολαύσουμε υπέροχα γαστρονομικά ταξίδια ενώ στα beach bar θα συναντήσουμε μοντέρνες προσεγγίσεις του φαγητού με υλικά της περιοχής.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO Mag

Το GHETTO Magazine ανακαλύπτει τους Αγίους Αποστόλους, τους φωτογραφίζει για να περιγράψει την ομορφιά τους, αποκαλύπτει τη γραφικότητα της θέσης και του τοπίου τους και παρουσιάζει έναν οδηγό με μια φανταστική λίστα μαγαζιών για φαγητό, καφέ και cocktail σε έναν προορισμό που συνιστά το κοντινότερο σημείο για το Αιγαίο από την πρωτεύουσα.

 

Faros café resto bar

O Faros café resto bar είναι το spot που έχει τον χαρακτηρισμό ου πολυμορφικού μαγαζιού, καθώς ξεκινάμε από το πρωί με τον καφέ, το γλυκό και το φαγητό, για να καταλήξουμε βραδάκι με τα απίθανα cocktail του. Στα γλυκά η επιτομή του Φάρου είναι το γλυκό της Μαρίας που έχει τόσα μυστικά, τα οποία δεν σας λέμε, καθώς θα τα ανακαλύψετε μόνο αν το δοκιμάσετε. Στο γαστρονομικό κομμάτι αξίζει να ζητήσετε το open sandwich με σολομό και τις ταλιατέλες με σολομό. Η μουσική είναι mainstream ξένη και όταν ανάβει το κέφι αργά το βράδυ μεταμορφώνεται σε ελληνική. Επίσης διοργανώνουν και μουσικά δρώμενα με live ελληνική μουσική και ιδιαίτερα πιάτα στο φαγητό.

Τηλ. 2223 058150

 

Η Κουτσή Καραβίδα

Μια ψαροταβέρνα με όνομα και ιστορία στην Παραλία των Αγίων Αποστόλων είναι η Κουτσή Καραβίδα. Πήρε το όνομά της από την καραβίδα που βγάζει η τράτα, καθώς οι περισσότερες σπάνε όταν τις μαζεύουν. Το μαγαζί προϋπήρχε από το 1978 και πάει από γενιά σε γενιά. Τα ψάρια που θα φάμε στην Κουτσή Καραβίδα είναι από το καΐκι της οικογένειας και μας τα φτιάχνουν ψητά ή τηγανητά. Επίσης η λίστα του μενού περιλαμβάνει φρέσκα χταπόδια και καλαμάρια, τα οποία αναδεικνύουν γαστρονομικά. Must πιάτα στην Κουτσή Καραβίδα είναι το ριζότο και κριθαρότο θαλασσινών με ό,τι βγάζει η θάλασσα, όπως και η γαριδομακαρονάδα. Φυσικά ναυαρχίδα παραμένει η φημισμένη αστακομακαρονάδα της Κουτσής Καραβίδας που έχει να το λέει με τη νοστιμιά και τα αρώματά της. Επίσης φτιάχνουν μόνοι τους ψάρια μαρινάτα και χταπόδι ξιδάτο για να συνοδεύσουν το ουζάκι και το τσίπουρο.  Το χειμώνα είναι ανοιχτά και το σαββατοκύριακο, ενώ μπορείτε με ένα τηλεφώνημα να παραγγείλετε την πιο νόστιμη ψαρόσουπα της περιοχής.

Τηλ. 697 038 9855

 

στην Άμμο

Το «στην Άμμο» είναι ένα all day bar restaurant που χαρακτηρίζεται από καλό φαγητό και ξαπλώστρες στις οποίες απολαμβάνουμε espresso από το ιταλικό χαρμάνι της Lucas και με νερό που έρχεται ειδικά για τον καφέ. Το μαγαζί το δημιούργησαν ο κύριος Σπύρος και η κυρία Σταυρούλα και το παραχώρησαν με πολλή αγάπη στην οικογένεια Κάσκαρη, η οποία δεν αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως πελάτες αλλά ως φιλοξενούμενους. Τα ψάρια είναι όλα φρέσκα με ό,τι βγαίνει εκείνη την ώρα από τα καΐκια στο Λιμάνι των Αγίων Αποστόλων. Οι ντομάτες, τα αγγούρια και τα ζαρζαβατικά είναι από το δικό τους περιβόλι. Η φιλοσοφία της οικογένειας που διαχειρίζεται το «στην Άμμο» είναι να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα τρώει υγιεινά και θα μεγαλώνει όμορφα ένα παιδί, με ένα φαγητό τόσο νόστιμο και θρεπτικό που θα το απολαμβάνει και ολόκληρη η οικογένεια. Τα πιάτα που πρωτοστατούν στον κατάλογο είναι τα κεφτεδάκια της γιαγιάς με το μυστικό της τριμμένης ντομάτας, τα  τηγανητά καλαμαράκια που μυρίζουν θάλασσα, η πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα και οι κολοκυθοκεφτέδες με κολοκύθια καλλιεργημένα στο μποστάνι τους. Κι όλα αυτά στρωμένα σε τραπέζια μπροστά στο θεσπέσιο  γαλάζιο του Αιγαίου.

Τηλ. 2223 058300

 

Το Μπαλκόνι του Αιγαίου

Σε μια πανέμορφη αυλή με καταπληκτική θέα στον όρμο των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται η ταβέρνα το Μπαλκόνι του Αιγαίου. Το μαγαζί το ξεκίνησε ο παππούς της οικογένειας τέλη της δεκαετίας του 80 και σήμερα η δεύτερη και η τρίτη γενιά δημιουργεί παραδοσιακά πιάτα και ψητές νοστιμιές που θα σας κερδίσουν. Το Μπαλκόνι του Αιγαίου βρίσκεται ψηλά  στην αρχή των Αγίων Αποστόλων και όπως λέει και το όνομά του συνιστά ένα μπαλκόνι που αγναντεύεις το γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους. Θα φάμε αγνά ντόπια κρεατικά, τη μοναδική προβατίνα και το χειροποίητο μπιφτέκι που το φτιάχνουν μόνοι τους. Η γιαγιά θα μας κάνει το τηγανόψωμο όπως παλιά, ενώ κάνουν και μαγειρευτά, κάποιες φορές θα βγάλουν παστίτσιο, άλλες έναν μουσακά, ή ένα κοκκινιστό. Στις γιορτές θα μας βάλουν και σούβλες ώστε να φάμε με βάση τα έθιμα του τόπου. Στο Μπαλκόνι του Αιγαίου η εμπειρία είναι ένας συνδυασμός καλού φαγητού με πανοραμική θέα.

Τηλ. 2223 058917

 

Το Πεζούλι

Το Πεζούλι είναι στιγμές στη ζωή μας, στα καλοκαίρια μας, στους χειμώνες μας. Το Πεζούλι έχει ιστορικά θεμέλια, καθώς ήταν το παλιό σπίτι της γιαγιάς του ιδιοκτήτη, το οποίο ανεγέρθηκε το 1929 και αποτελούσε τον πυρήνα του χωριού των Αγίων Αποστόλων, καθώς ήταν το ιδανικό σημείο για τους ψαράδες για να βγάζουν την ψαριά τους στη στεριά. Πήρε το όνομά του από το χαρακτηριστικό πέτρινο πεζούλι, σημείο συνάντησης των ανθρώπων του χωριού. Ο μεγαλύτερος όγκος των προϊόντων περνάει μέσα από τα χέρια τους, οι πρώτες ύλες συλλέγονται από ντόπιους παραγωγούς και επεξεργάζονται από την αρχή, οι γεύσεις είναι γήινες με ελάχιστη παρέμβαση. Το Πεζούλι είναι βραβευμένο για τα cocktail του με το βασιλιά να είναι «το πεζουλάκι», cocktail άκρως ελληνικό καθώς περιέχει τζίν, infuse με λεμονόχορτο, μαστίχα, βασιλικό, lime ροζ πιπέρι. Τα πιάτα του είναι βασισμένα στη μεσογειακή κουζίνα με brunch και φαγητό που αναδεικνύουν μια γαστρονομία που ξεκινάει από τον τόπο με μια εκσυγχρονισμένη rustιc αισθητική και δημιουργικές πινελιές που τείνουν να αγγίζουν το gourmet. Τα αυγά αβοκάντο ως vegan επιλογή και τα αυγά benedict με καπνιστό ζαμπόν ωρίμανσης από την Κάρυστό ή με σολομό συστήνουν το πρωινό στο Πεζούλι, ενώ το lollipop κοτόπουλο και τα χοιρινά παϊδάκια με γλάσο barbeque αποτελούν την επιτομή των κυρίως. Τα γλυκά φτιάχνονται επιτόπου και στήνονται εκείνη τη στιγμή με τη φιλοσοφία των παγωτογλυκών και απόλυτη πρόταση συνιστά το σούπερ μιλφέιγ με το μυστικό στην κρέμα. Με μότο απόλαυση στην ποιότητα το Πεζούλι δημιουργεί τάση στους Αγίους Αποστόλους και παραμένει ανοιχτό και το χειμώνα.

 Τηλ. 2223 058132

 

Φούρνος Παλαιοδήμου

Ο Φούρνος Παλαιοδήμου στην Παραλία των Αγίων Αποστόλων μοσχομυρίζει το ζυμωμένο, το γνήσιο και το ατόφιο. Το εργαστήριο βρίσκεται στα Λέπουρα, όπου υπάρχει και ένα κατάστημα λιανικής, ενώ στου Αγίους Αποστόλους βρίσκουμε τα πάντα από τα αρτοποιήματα, ολόφρεσκα με γνώμονα τα σεβασμό στην παράδοση. Στο Φούρνο Παλαιοδήμου από το 1984 βρίσκουμε χειροποίητα προϊόντα ζύμης και γλυκού. Η ποικιλία είναι μεγάλη με ψωμί χωριάτικο, προζυμένιο, ολικής άλεσης, ψωμί με μίξη αλεύρων, πολύσπορο, ενώ ξεχωρίζουν επίσης τα παξιμάδια, ολικής, λαδιού, λευκά και οι κριθαροκουλούρες. Οι σφολιάτες του νοστιμεύουν το πρωινό μας με μια λίστα ανεξάντλητη, τυρόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα, πεϊνιρλί, φωλιές με μπιφτέκι και φωλιές με κοτόπουλο, calzone, πίτσα, μπουγάτσα, και πολλές μπουκιές σφολιάτας. Χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στα γλυκά με το σάμαλι, το κανταΐφι, τον μπακλαβά, το γαλακτομπούρεκο, τα γλυκά ψυγείου και τις λαχταριστές πάστες να μας αιχμαλωτίζουν με τη γεύση τους.

Τηλ. 2223 058461

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top