#Pasta_Day στη Χαλκίδα
25 Οκτωβρίου, μια ημερομηνία αφιερωμένη στο πιο απλό και συνάμα μεγαλειώδες φαγητό του κόσμου: τα ζυμαρικά ή αλλιώς pasta. Αυτό το ταπεινό πιάτο που με υλικά που ξεκινούν από το αλεύρι και το νερό, αλλά και με διάφορες παραλλαγές οι οποίες περιλαμβάνουν ως βασικό συστατικό διάφορα όσπρια, την προσθήκη αυγών, το σχηματισμό σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, την παρουσίαση τους σε κανελόνια ή με γέμιση, εξιτάρει τη διεθνή γαστρονομία και ενθουσιάζει κάθε ουρανίσκο.
Ποιος ενδιαφέρεται αν τα ζυμαρικά ήρθαν από την Κίνα ως εξέλιξη των κινέζικων μακαρονιών με τον εξερευνητή Marco Polo, ή αν προέρχονται από την αραβική μαγειρική που συνδιαλέχθηκε με την κουζίνα της Δυτικής Σικελίας, ή αν ακόμα υφίστατο ως αρχαίο πιάτο με την ονομασία «λάγανον» ή στα ρωμαϊκά «laganum», γνωστό στην κουζίνα των Αρχαίων Ελλήνων, Ρωμαίων και Ετρούσκων. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για ένα θεσπέσιο φαγητό που παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους τόσο στην ιταλική γαστρονομία η οποία και το ανέδειξε, όσο και στην ελληνική μαγειρική που το σέβεται και το αποθεώνει.
Στο GHETTO Magazine γιορτάζουμε την περίφημη Pasta Day όπως της αξίζει, και για αυτό ζητήσαμε από τα καλύτερα μαγαζιά της Χαλκίδας να μας μαγειρέψουν το ζυμαρικό που συνιστά τη ναυαρχίδα του μενού τους. Μιλήσαμε με όλους τους chef των διευθύνσεων αυτών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τον έρωτά μας για την pasta και μας σέρβιραν την αφρόκρεμα των πιάτων τους με ζυμαρικά, μαγειρεμένα με τέχνη και μαεστρία.
Αυτός λοιπόν είναι και ο σκοπός αυτού του αφιερώματος, να παρουσιάσουμε όλες τις εκφάνσεις των ζυμαρικών της πόλης, ξεκινώντας από την παράδοση, συνεχίζοντας στο street και καταλήγοντας στο gourmet.
Bakara
Στο Bakara και την υπέροχη κουζίνα του δημιούργησαν ένα πιάτο ζυμαρικών το οποίο παντρεύει μεσογειακές γεύσεις, αναδεικνύοντας και τις μεσογειακές πρώτες ύλες, τα Rigatoni σύκο και prosciutto, σβησμένα με Μαλαγουζιά. Μια pasta με ισορροπημένη γεύση, που έπαιζε με το γλυκό και το αλμυρό, με την crispy αίσθηση του prosciutto να δίνει μια αλλιώτικη γευστική πινελιά.
Στο Bakara συνοδεία έξοχων εστιατορικών cocktail τα ζυμαρικά, με άξονα την ανώτερη ποιότητα, ντύνονται από τον chef σε ένα πλαίσιο που ο θεμέλιος λίθος είναι το ταξίδι στη λεκάνη της Μεσογείου. Τα στιφτάρια με ψαρονέφρι, λιαστή ντομάτα και πέστο βασιλικού σβησμένο με τη γλυκύτητα της Μαλαγουζιάς αφήνουν το ιδανικό αποτύπωμα στον ουρανίσκο, ενώ τα rigatoni Pomodoro με την λιτότητα των υλικών της ντομάτας, τα ντοματίνια και το φρέσκο βασιλικό μεγαλουργούν. Δοκιμάστε και το κουσκουσάκι με φιλέτο κοτόπουλο, μανιτάρια και στραγγιστό γιαούρτι, που βάζει πλώρη για πιο Ανατολή και είναι όπως μας είπαν το best seller πιάτο.
Αβάντων 32 & Τσιριγώτη, Χαλκίδα – Τηλ. 2221025272
Bao Bar
Στο αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό Bao Bar οι chef αποθέωσαν την κινεζική κουζίνα με Noodles με κοτόπουλο, ζυμαρικά τα οποία βγαίνουν σε δύο ποικιλίες τα mendake που είναι πιο λεπτά και τα ramen που είναι λίγο πιο παχιά. Τα νουντλς πρωτοεμφανίστηκαν στη Βόρεια Κίνα την περίοδο της δυναστείας του Χαν (206 π.Χ – 220 π.Χ), την εποχή που οι Κινέζοι μάθαιναν τεχνικές για την μαζική παραγωγή αλευριού.
Στο Bao Bar μαγειρεύουν noodles με πρωτεΐνη της επιλογής μας, κοτόπουλο, χοιρινό, γαρίδα ή και μοσχάρι, με χρωματιστές πιπεριές, καρότο, κρεμμύδι, μπρόκολο και σκόρδο. Συνδυάζονται με soya sauce και σησαμέλαιο, ή και σάλτσα της επιλογής μας, yakisoba, sweet chili, sweet and sour, teriyaki, sriracha, stay sauce, ενώ γαρνίρονται με κρεμμύδι και σουσάμι. Το Bao Bar συνδυάζει μια εστιατορική σάλα επενδυμένη με ξύλο, χρώμα και διακοσμητικό τουβλάκι τοίχου που αποπνέει τη ενεργειακή φιλοσοφία του Φενγκ-Σούι, και μια πανοραμική θέα στη παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, κάνοντας την εμπειρία των κινέζικων ζυμαρικών άκρως μοναδική.
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 9, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 600589
Domino’s Pizza
Στην Domino’s Pizza μας έβγαλαν Rigatoni με το πεπερόνι για το οποίο είναι πολύ περήφανοι. Με φυσικής διαδικασίας ωρίμανση 21 ημερών χωρίς βράσιμο ή κατάψυξη και τη σπάνια συνταγή για ένα σπάνιο πεπερόνι, δημιούργησαν ένα ζυμαρικό πεπερόνι στο οποίο προσθέτουν σάλτσα ντομάτας, κρέμα γάλακτος και μίγμα τυριών, το τελειώνουν στο φούρνο με αποτέλεσμα να κολλάμε με τη γεύση του.
Τα ζυμαρικά έχουν την τιμητική τους στην Domino’s Pizza και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα την carbonara με τυρί Philadelphia, φρέσκια μανιτάρια και μπέικον, την chicken Alfredo με φυτική κρέμα, κοτόπουλο, σπανάκι και παρμεζάνα Reggiano και Grana Padano, αλλά και την cheesy pasta bake με φυτικά κρέμα, παρμεζάνα Reggiano, μοτσαρέλα και τσένταρ. Η Domino’s Pizza εστιάζει στην γνησιότητα και την άριστη ποιότητα των υλικών, εγγυώμενη το φρέσκο και το αυθεντικό σε pasta και pizza.
Τζιαρντίνι 2, Χαλκίδα – Τηλ. 18318
Kaiyo Sushi Bar
Στο ναό της ασιατικής κουζίνας το Kaiyo μας έφτιαξαν την περίφημη σούπα Ramen κοτόπουλο με φρέσκο κρεμμύδι, teriyaki sauce, soya sauce, αυγό βραστό και σησαμέλαιο. Το Ramen είναι ένα ιαπωνικό πιάτο με ζυμαρικά, αποτελείται από νουντλς σιταριού κινέζικου τύπου που σερβίρονται σε ζωμό, και στο Kaiyo το φτιάχνουν εκτός από κοτόπουλο και με μοσχάρι. Το Ramen έχει τις ρίζες του στα κινέζικα πιάτα με noodle και είναι μέρος της ιαπωνικής και κινέζικης κουζίνας.
Φυσικά η ασιατική εκδοχή των ζυμαρικών έχει την τιμητική της στο Kaiyo όπου μας προτείνουν να γευτούμε τα χαρακτηριστικά noodles με χοιρινό φιλέτο, πιπεριές, ανανά, γλυκόξινη σάλτσα, soya, Worcester, σησαμέλαιο και σουσάμι. Επίσης τα noodles πάπιας τα σπάνε με στήθος πάπιας, καρότο κρεμμύδι, πιπεριές με hoisin sauce, soya sauce και σησαμέλαιο, ενώ η θάλασσα δίνει τις γεύσεις της στα noodles με γαρίδες με πιπεριές, crispy onion, sake, sweet chili, soya, oyster και σησαμέλαιο.
Κριεζώτου 32, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 020123
La Fermata
Ο εντυπωσιακός φούρνος με ξύλα αποτελεί τον τρόπο παρασκευής στη La Fermata, της οποίας οι chef μας έβγαλαν το ομώνυμο ζυμαρικό Penne La Fermata με σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, πιπεριά Φλωρίνης, ζαμπόν και κρέμα γάλακτος, το οποίο τελείωσαν στο φούρνο δίνοντάς του έτσι την τελική του ασυναγώνιστη γεύση.
Στο La Fermata τα ζυμαρικά έχουν τελετουργικό και συνάμα μεγάλη ποικιλία, αν θέλετε όλα γίνονται και στο φούρνο, για αυτό σας προτείνουμε την περίφημη μπολονέζ με κιμά που φτιάχνουν μόνοι τους με χειροποίητο τρόπο, την pasta Στρόμπολι με σάλτσα ντομάτας, κρέμα γάλακτος, ζαμπόν, μανιτάρια, φέτα και πιπεριά, την 4 τυριά στην οποία ξεχειλίζει η γκούντα, η παρμεζάνα, το κεφαλοτύρι και το ροκφόρ με μια δόση κρέμα γάλακτος, την Αματριτσιάνα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, μπέικον, καυτερή πιπεριά και ζαμπόν, αλλά και την μοναδική Κατσατόρε που την φτιάχνουν με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, μανιτάρια, ζαμπόν, μπέικον και σκόρδο.
Ληλαντίων 217, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 22996 / 22210 37600
La Greca
Στο ολοκαίνουργιο La Greca μας έφτιαξαν ένα πιάτο ζυμαρικών που συνδυάζει ελληνικές και ιταλικές επιρροές, τα Linguini με κοτόπουλο και μπρόκολο, τα οποία έδεσαν με κρέμα γάλακτος δημιουργώντας προσεγμένη υφή και καταπληκτική γεύση.
Στο La Greca, το νέο εστιατόριο στο χώρο του πρώην L’ Artigiano, εκφράζουν την ελληνικότητα των ζυμαρικών και της πίτσας, αποδίδοντάς τους το πραγματικό μεγαλείο. Από τον πλούσιο κατάλογο επιλέγουμε και σας προτείνουμε τα spaghetti al forno με σάλτσα ντομάτας, κοτόπουλο, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι και μανιτάρια, τα οποίο τελειώνουν στο φούρνο με λιωμένο τυρί κα παρμεζάνα. Φυσικά υπάρχει και η πιο γκουρμέ εκδοχή με τα τορτελίνι τρούφα, με κύριο συστατικέ την τρούφα, αλλά και μανιτάρια, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα.
Καλογεροπούλου 13, Χαλκίδα – Τηλ. 2221060945
25 Δράμια
Η Χαλκίδα βρέχεται από τη θάλασσα, είναι λιμάνι και θαλασσινός προορισμός και το στοιχείο αυτό εκφράζεται στα 25 Δράμια, Μας μαγείρεψαν λοιπόν Πένες tricolore με γαρίδες, σε μια πεντανόστιμη σάλτσα με πολλά μυστικά που όμως κάνει θραύση στο μάτι και στη γεύση.
Τα 25 Δράμια, δίπλα στο νερό και την Καναπίτσα, ευγνωμονούν τη θάλασσα και την κουζίνα της δίνοντας μια άλλη όψη στη μαγειρική των ζυμαρικών. Το κριθαρώτο με γαρίδα και κόκκινη σάλτσα μυρίζει θαλασσινή αύρα, ενώ η γαριδομακαρονάδα τους βγαίνει σε δύο εκδοχές λευκή με κρέμα γάλακτος και κόκκινη με σάλτσα ντομάτας, αποδεικνύοντας ότι η pasta στην πόλη μας έχει τον χώρο όπου απολαμβάνεται με παραδοσιακό τρόπο, εξυμνώντας ταυτόχρονα την γαστρονομική ιστορία του Ευβοϊκού.
Εθνικής Συμφιλίωσης, Χαλκίδα – Τηλ. 2221085406
Πιάτο
Στο Πιάτο, το εστιατόριο το οποίο παντρεύει υλικά και γεύσης, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ελληνικής κουζίνας ο chef Ορέστης Ζούπαλης μας μαγείρεψε Σκιουφιχτά Κρήτης καρμπονάρα, με καπνιστό μπέικον, κρέμα γραβιέρας και αυγά ποσέ δείχνοντας τη δική του μεγαλόπνοη εκδοχή της ρωμαϊκής καρμπονάρας. Τα σκιουφιχτά μακαρόνια τα φτιάχνουν κατά κύριο λόγο στην Κρήτη και είναι ένα από τα βασικότερα ζυμαρικά της Κρητικής κουζίνας. Στα κρητικά σκιουφίζω (εξ ου και σκιουφιχτά) σημαίνει στρουφίζω, δηλαδή στρίβω. Στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, και ιδιαίτερα στη Σικελία, η οποία όπως φαίνεται έχει πολλά κοινά με την Κρήτη, υπάρχει ένα αντίστοιχο ζυμαρικό που λέγεται casarecce και μοιάζει πολύ με τα σκιουφιχτά.
Το Πιάτο αποπνέει ιδιαίτερο σεβασμό στο γαστρονομικό μεγαλείο των ζυμαρικών και η pasta αποτελεί χαρακτηριστικό της κουζίνας που προτείνει. Οι ταλιατέλες ταρτούφο με φιλετίνια κοτόπουλο, μανιτάρια, κρέμα ταρτούφο και φλούδες παρμεζάνας μας ταξιδεύει στη Βόρεια Ιταλία, ενώ τα κανελόνια παστιτσάδα με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα και κρεμώδη μπεσαμέλ εκπέμπουν τον αυθεντικό πειραματισμό της μαγειρικής του Πιάτου. Το θαλασσινό στοιχείο, το οποίο διακρίνεται εύκολα στη μαγευτική θέα στο λιμανάκι της Καναπίτσας που έχουν τα τραπέζια στην αυλή και τη σάλα του Πιάτου, εμπεριέχεται γαστρονομικά στις ταλιατέλες με φρέσκο και καπνιστό σολομό, αρωματισμένες με ούζο και dressing άνηθου, όπως και στο αφαιρετικό και πλούσιο συνάμα τραχανότο με ψάρι ημέρας από τον Ευβοϊκό κόλπο.
Δρακοπούλου 42, Χαλκίδa – Τηλ. 694 318 0380
Η Φωλιά, εστιατόριο – ελληνική παραδοσιακή κουζίνα
Στη Φωλιά ο Γιάννης Ηλιάδης απέθεσε φόρο τιμής στην ελληνική γαστρονομική παράδοση και την ανάμνηση του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού, μαγειρεύοντάς μας Spaghetti με κοτόπουλο κοκκινιστό και πολλά λαχανικά. Πιάτο που ανακαλεί την έντονη ελληνικότητα των ζυμαρικών, αγαπημένο των παιδιών και το οποίο αποτελεί θεμέλιο λίθο των γευμάτων σε πολλά νοικοκυριά.
Στη Φωλιά με ιστορία από το 1997, τη στιγμή που ο Γιάννης ως επαγγελματίας μαγειρεύει από το 1990, εστιάζουν στη φιλοσοφία του παραδοσιακού φαγητού. Τα ζυμαρικά που αξίζει να δοκιμάσετε είναι τα λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ, την απίστευτη γαριδομακαρονάδα, τα τορτελίνια αλά κρεμ με τέσσερα τυριά και την ελληνικότατη καρμπονάρα με κρέμα γάλακτος πλούσια σε μπέικον, φρέσκο μανιτάρι, πιπεριά Φλωρίνης, σκορδάκι και κρεμμυδάκι.
Καλογεροπούλου 17, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 085940