6 ιστορικοί ιοί πολύ πιο φονικοί από τον κοροναϊό

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία αυξάνεται ενώ στη Χουμπέι της κεντρικής Κίνας -εξαιτίας της…

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία αυξάνεται ενώ στη Χουμπέι της κεντρικής Κίνας -εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός- είχε φτάσει συνολικά τους 871 ανθρώπους μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Χωρίς αμφιβολία, αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες για την Κίνα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Όμως η ανθρωπότητα πάντα τα έβρισκε σκούρα από τις γρίπες, τους ιούς, τις πανούκλες και όλον αυτό τον συρφετό. Και μάλιστα σε εποχές που όχι μόνο αντιβίωση δεν υπήρχε, αλλά ούτε καν παρακεταμόλη. Θυμηθήκαμε τους πιο ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥΣ ιούς που έχουν κάνει την εμφάνισή του στον πλανήτη και έχουν περπατήσει χέρι-χέρι με την ανθρωπότητα.

Ζόρικα τα πράγματα.

Πανώλη του Ιουστινιανού: Η πιο θανατηφόρα πανδημία που γνώρισε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ο κόσμος γενικότερα, με τον ιό να θεωρείται πρόγονος της βουβωνικής πανώλης που έκανε μετέπειτα την εμφάνιση του τον 14ο αιώνα. Οι σύγχρονοι ιστορικοί και επιδημιολόγοι αναφέρουν πως ο ιός ήλθε από τα περίχωρα του σύγχρονου Καζακστάν. Η αρχική πανούκλα σκότωσε τελικά ίσως το 40% των κατοίκων της πόλης και προκάλεσε το θάνατο έως και του ενός τέταρτου του ανθρώπινου πληθυσμού της Ανατολικής Μεσογείου Απώλειες: 25 – 50 εκατομμύρια.

Βουβωνική πανώλη: Το δώρο του 14ου αιώνα στην ανθρωπότητα. Εμφανίστηκε το 1347 όταν τα γενοβέζικα πλοία έφεραν από την Μαύρη Θάλασσα την πανδημία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ψύλλοι και τα ποντίκια που έγιναν φορείς του εντεροβακτηριδίου yersinia pestis έκαναν τα υπόλοιπα και ο κοσμάκης άρχισε να πέφτει σαν τις μύγες με αποτέλεσμα να χαθεί το 1/3 του πληθυσμού της εποχής. Απώλειες: 75 – 100 εκατομμύρια.

Ισπανική γρίπη: Λίγο μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρώτοι οι στρατιώτες ξεκίνησαν να εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος που εξελίχθηκαν σε αιμοπτύσεις και πνευμονικά οιδήματα. Η ισπανική γρίπη ήρθε από την Άπω Ανατολή, αλλά ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του ισπανικού Τύπου που πρώτος μετέδωσε την είδηση. Δεν περιορίστηκε στην Ευρώπη αφού έφτασε στην Ινδία, τη Νότιο Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία. Το φτέρνισμα ή και ο βήχας αρκούσαν για να κολλήσεις. Απώλειες: 50 – 100 εκατομμύρια.

Χολέρα: Γίνεται ο κόσμος να πεθαίνει από τις διάρροιες; Φυσικά και γίνεται. Η χολέρα μέχρι και την στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο, έχει στο δυναμικό της πάνω από δέκα κρούσματα με το πρώτο να σημειώνεται σε Ασία και Ευρώπη στις περιόδους 1816-1826. Παρότι υπάρχουν αντιβιοτικά, η χολέρα συνεχίζει να ευθύνεται για τον θάνατο 130.000 ανθρώπων ετησίως. Απώλειες μέχρι σήμερα: Πάνω από 5 εκατομμύρια.

AIDS: Η μάστιγα του περασμένου αιώνα συνεχίζεται. Από το 2018 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του ιού ενώ ετησίως πεθαίνουν χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Από τις αρχές του 1960 που ο ιός ξεκίνησε να εμφανίζεται μέχρι και σήμερα, ο ιός συνεχίζει ακάθεκτος. Απώλειες μέχρι σήμερα: Περίπου 50 εκατομμύρια.

Γρίπη των Χοίρων: Η πανδημία της γρίπης ξεκίνησε το 2009 στο Μεξικό και δεν άργησε να εξαπλωθεί σε 214 χώρες σε όλο τον κόσμο. Θα το ονόμαζες και «κοκτέιλ ιού» μιας και η σύνθεση του αποτελούταν από την γρίπη των πτηνών, την ανθρώπινη κοινή γρίπη και μία προηγμένη influenza. Παρότι το 21% του πληθυσμού κόλλησε τον ιό, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την γρίπη και τα έντονα συμπτώματα που ξεκινούσαν από βήχα και συνάχι και έφταναν μέχρι υψηλό πυρετό και διάρροιες. Απώλειες: 151.000 – 579.00.

 

 

 

Πηγή: ratpack.gr

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top