Χαλκίδα παγωτό
© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

5 μέρη στη Χαλκίδα για υπέροχο παγωτό

Βόλτες στην καλοκαιρινή Χαλκίδα και στο χέρι παγωτό. 5 στέκια της πόλης που ξέρουν από καλό παγωτό.

Τελικά το παγωτό ή ice cream ή gelato αποτελεί την πιο γλυκένια και δροσιστική επινόηση; Από τους αρχαίους πολιτισμούς που ανακάτευαν το γάλα με πάγο, μέχρι τις ιταλικές αυλές της Αναγέννησης, η ιστορία του παγωτού έχει αρχαίες ρίζες. 

Λέγεται ότι τα πρώτα ίχνη παγωτού στην ιστορία χρονολογούνται από την αρχαία Κίνα (αν και η πρώτη φορά που αναφέρθηκε σε κάποιο κείμενο χρονολογείται από τη Βίβλο), όπου υπήρχε το έθιμο της δημιουργίας «παγωμένων» χυμών φρούτων. Χάρη στον Μάρκο Πόλο, τον 14ο αιώνα, το παγωτό έφτασε στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών με τη Μέση Ανατολή. Στην Ιταλία, οι Άραβες, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους τον 9ο αιώνα, έπαιξαν θεμελιώδη ρόλο, φέρνοντας τεχνικές και συνταγές για την παρασκευή παγωμένων ποτών με βάση το γάλα, τα οποία καταψύχονταν με χιόνι από την Αίτνα και στη συνέχεια γλυκαίνονταν με ζάχαρη εισαγόμενη από την Περσία.

Βέβαια την εφεύρεση του χειροποίητου παγωτού όπως το γνωρίζουμε σήμερα, μάλλον την οφείλουμε στον αρχιτέκτονα Bernardo Buontalenti κατά την περίοδο της Αναγέννησης. 

Ένα άλλο σημαντικό όνομα στην ιστορία του παγωτού είναι αυτό του Francesco Procopio dei Coltelli, ο οποίος το 1685 δημιούργησε μια τέλεια συνταγή για την παρασκευή και τη συσκευασία παγωτού. Με τη δημιουργικότητά του σύντομα μετακόμισε στο Παρίσι, όπου άνοιξε το πρώτο καφέ-παγωτατζίδικο στην πόλη και στην ιστορία: το Caffè Procope. 

Με την έλευση του αποικισμού και του παγκόσμιου εμπορίου, το παγωτό από τη Γαλλία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και εισήχθησαν νέες γεύσεις και τεχνικές παρασκευής. Ένα νέο σημείο καμπής που έφερε επανάσταση στην παραγωγή παγωτού ήρθε το 1843, όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες η Nancy Johnson εφηύρε την πρώτη χειροκίνητη παγωτομηχανή, η οποία αποτελούνταν από ένα δοχείο γεμάτο με αλάτι και πάγο με έναν μεταλλικό κύλινδρο για το μείγμα που περιστρεφόταν με μανιβέλα. 

Η εφεύρεση του παγωτού με χωνάκι είναι μια φάση επινοητικότητας και ενστίκτου, καθώς όπως λέγεται, το 1904, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Παγκόσμια Έκθεση του Σεντ Λούις, ένας ζαχαροπλάστης ονόματι Ernest Hamwi είχε το περίπτερο γκοφρέτας του δίπλα σε έναν πωλητή παγωτού που του τελείωναν τα πιάτα. 

Υπάρχει όμως και ο Ίταλο Μαρκιόνε, ένας Ιταλός παγωτατζής που μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, ο οποίος κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το καλούπι για την παραγωγή του χωνιού ξεκινώντας από την ανάγκη να σερβίρεται παγωτό σε δοχεία που δεν ήταν κατασκευασμένα από χαρτί ή γυαλί.

Το παγωτό είναι το must γλυκό, αγγίζει κάθε παιδί, έφηβο κι ενήλικα, καταναλώνεται όλο το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες μας φέρνει μια cool δροσιά και μας φτιάχνει τον ουρανίσκο, τόσο το πρωί και το μεσημέρι, όσο και το βράδυ. Σήμερα, το παγωτό διατίθεται σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία γεύσεων, σχημάτων και παραλλαγών, καθιστώντας το κάτι παραπάνω από ένα επιδόρπιο, αλλά μια πραγματική αισθητηριακή εμπειρία.

Το GHETTO Magazine έχοντας μια πελώρια λαχτάρα για παγωτό, σεργιάνισε στα καλύτερα παγωτατζίδικα της Χαλκίδας, επισκέφθηκε και ζαχαροπλαστεία που εμβαθύνουν στο παγωτό, δοκίμασε λαχταριστές και λιχουδένιες γεύσεις και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα μπόμπα, για αυτό το χαρισματικό γλύκισμα.

 

Crème de la Crème 

Το Crème de la Crème παρά το γεγονός ότι δεν είναι παγωτατζίδικο προσεγγίζει το παγωτό με σεβασμό ως ένα εποχικό προϊόν με υψηλή γαστρονομική αξία. Ο Γιάννης και η ομάδα του ασχολούνται με το παγωτό τα τελευταία 10 χρόνια και με πυλώνα μια ανεξάντλητη προσπάθεια να αποκτήσουν γνώση και κουλτούρα στο συγκεκριμένο κομμάτι, έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και πολλά ταξίδια για να δοκιμάσουν πολλές εκδοχές παγωτού στα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι απόλυτες γεύσεις παγωτού που δοκιμάσαμε στο Crème de la Crème, σε αυτήν την πολύ όμορφη και ψαγμένη βιτρίνα, είναι το παγωτό σοκολάτα, αλλά και το σορμπέ σοκολάτας, στα οποίο μπαίνουν premium σειρές σοκολάτας, το παρφέ αμυγδάλου, το σορμπέ φρούτα του δάσους, όπως και το καραμελωμένο αμύγδαλο. Ο Γιάννης θέλει το παγωτό του να έχει ειλικρίνεια, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί ο πελάτης που το απολαμβάνει να αισθάνεται πολύ όμορφα με την επιλογή του. Το Crème de la Crème, λοιπόν, φτιάχνει παγωτό για μικρούς και μεγάλους, επιχειρώντας με τη γεύση του να εκφέρει μια αλήθεια στην καρδιά μας.

Λεωφ. Χαϊνά 36, Χαλκίδα – Τηλ. 2221552202

 

Marso Gelato Fresco

Οι παιδικές αναμνήσεις ζωντανεύουν μια εμπειρία παγωτού που χαράχτηκε στα μάτια και τα όνειρα του δημιουργού του MARSO. Ήταν το 1982 στη Ρόδο, πίσω από το στάδιο του Διαγόρα, με τον κόσμο, ντόπιους και ξένους τουρίστες, να στήνεται υπομονετικά στην ουρά για να πάρει φρέσκο παγωτό ημέρας, με ντόπιο γάλα από τη βιομηχανία γάλακτος Ρόδου. Έφτασε το 2025, αυτή η παιδική ανάμνηση γίνεται πραγματικότητα και έρχεται στη Χαλκίδα, μέσα από το MARSO. Σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, κάθε μέρα φρέσκο gelato, με αυθεντικές πρώτες ύλες, όπως εκείνα τα μαγικά χρόνια, που το αυθεντικό ήταν το καλύτερο. Αυτό το όνειρο αναγεννιέται στο MARSO, πάνω από την παραλία της Χαλκίδας, και αποτυπώνεται σε κάθε κυπελλάκι και σε κάθε χωνάκι, πλάθοντας καινούργιες μνήμες που εμπεριέχουν ζωηρά τα ανεπανάληπτα συναισθήματα εκείνης της εποχής. 

Ερμού 1, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 083938

 

Sweet Life

Η γλυκιά επιθυμία για παγωτό στο Sweet Life πραγματοποιείται με μια μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις, κλασικές και ιδιαίτερες, αφού εκεί βγάζουν ένα παγωτό τόσο αυθεντικό το οποίο γίνεται με πραγματικό γάλα. Top γεύσεις είναι το μπισκοτίνο, το ποπ κορν με αλατισμένη καραμέλα, αλλά και το speculoos με γεύση καραμελωμένου μπισκότου, εμπνευσμένο από τα ομώνυμα μπισκότα με άρωμα κανέλας και μπαχαρικών. Το Sweet Life διακρίνεται για τη σειρά παγωτού με στέβια με προτάσεις σε αμαρένα, καϊμάκι και στέβια σοκολάτα, αλλά και τα μοναδικά σορμπέ vegan παγωτά από τα οποία μας συστήνουν τα σορμπέ καρύδα, φράουλα, μάνγκο ή και μαύρη σοκολάτα. Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο μεγαλοπρεπές συνδυάστε μια ή και δυο μπάλες παγωτό με τις υπέροχες σοκολατόπιτες και πορτοκαλόπιτες του Sweet Life, για να δώσετε μια άλλη διάσταση σε αυτήν την παγωτένια εμπειρία.

Στύρων & Δράμας, Καμάρες Χαλκίδα – Τηλ. 2221077730

 

Ζαχαροπλαστεία Γουναρόπουλος

Εδώ και 35 χρόνια, το όνομα Γουναρόπουλος είναι ταυτισμένο με την ποιότητα, τη φρεσκάδα και την αυθεντική ζαχαροπλαστική τέχνη στη Χαλκίδα. Με τέσσερα καταστήματα στην πόλη, το ζαχαροπλαστείο έχει καταφέρει να γίνει σταθερός προορισμός για κάθε στιγμή, κάθε εποχή — και ειδικά για το αγαπημένο παγωτό, που προσφέρεται όλο τον χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι. Στο Γουναρόπουλος, το παγωτό δεν είναι εποχιακή υπόθεση. Είναι τέχνη, τελετουργία και παραδοσιακή αξία, που προσφέρεται καθημερινά, χειμώνα–καλοκαίρι, με πάνω από 30 λαχταριστές γεύσεις. Φτιαγμένο με φρέσκο γάλα, αγνά υλικά και αγάπη για τη λεπτομέρεια, το παγωτό ξεχωρίζει για την πλούσια υφή, την έντονη γεύση και την υψηλή ποιότητα. Γεύσεις που έχουν μείνει σταθερές στον χρόνο, γιατί απλώς δεν μπορούν να λείψουν: Κούκις, Μπουένο, Φερέρο, Παρφέ Κρέμα, Παρφέ Σοκολάτα, Εκμέκ και Καϊμάκι. Και βέβαια, ο Γουναρόπουλος δεν έμεινε ποτέ πίσω στην καινοτομία. Πριν από 12 χρόνια, ήταν ο πρώτος που παρουσίασε στη Χαλκίδα την πρωτότυπη γεύση μπισκότο κανέλας (λότους), μια γεύση που ακόμα παραμένει μοναδική στην πόλη. Για όσους προτιμούν πιο δροσερές και ελαφριές επιλογές, τα σορμπέ του ξεχωρίζουν: Ανθολέμονο, Φράουλα, Μάνγκο, Μπίτερ Σοκολάτα, αληθινά φρουτένια, φυσικά, με αναζωογονητική γεύση. Στις νέες προτάσεις, που εμπλουτίζουν συνεχώς τη συλλογή, βρίσκουμε γεύσεις που εντυπωσιάζουν: Ντουμπάι, Μπλακ Φόρεστ, Σνίκερς, Αμαρένα και Dream Forest, τολμηρές, πληθωρικές, απολαυστικές. Στα ζαχαροπλαστεία ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, κάθε γεύση παγωτού είναι ένα μικρό ταξίδι. Ένα ταξίδι που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα του χρόνου.

– Αγγελή Γοβιού 2 & Βενιζέλου – Τηλ. 22210 76741

Κυμέων και Μαυρογένους, Δάριγκ – Τηλ. 22210 20022

– Λεωφ. Γεωρ. Παπανδρέου 512, Λιανή Άμμος – Τηλ. 2221076786

– Αθανασίου Διάκου 50, Κάνηθος – Τηλ. 2221 037626

 

Καφεγλυκοπωλείο Ο Χαλκιδέος

Η πανδαισία του παγωτού στο Χαλκιδέο δεν έχει όρια, καθώς ακριβώς πάνω στην Παλαιά Γέφυρα της Χαλκίδας απολαμβάνουμε γλυκένιες προτάσεις που αποπλανούν αισθήσεις και ουρανίσκο. Μια ανεκτίμητη συλλογή, κυριολεκτικά, από γεύσεις παγωτού, όπως striacciatella, σοκολάτα, καϊμάκι, φράουλα, παρφέ βανίλια, φυστίκι, βανίλια Μαδαγασκάρης, cookies, σορμπέ φράουλα, σορμπέ λεμόνι περιμένουν για να αλλάξουν τη γευστική μας διάθεση. Το απόλυτο hit στον Χαλκιδέο είναι ότι μπορούμε να συνδυάσουμε το παγωτό με τους λαχταριστούς του λουκουμάδες, οι οποίοι φτιάχνονται με αγνή ζύμη, ή και με τα ακαταμάχητα γλυκά του, όπως η πορτοκαλόπιτα, η σοκολατόπιτα, η καρυδόπιτα, το κανταΐφι, το γαλακτομπούρεκο, το εκμέκ, αλλά και το μπισκοτόγλυκο. Στον Χαλκιδέο φτιάχνουν και βάφλες και βαφλάκια στα οποία πάνω βάζουν αφράτο παγωτό μαζί με μια πληθώρα υλικών. Ο Χαλκιδέος με μια ιστορία που ξεκινά από το 1989, συνιστά εκείνο το σημείο, όπου το εξαιρετικό παγωτό προσφέρεται σε πολλές εκφάνσεις και ταυτόχρονα συνδυάζεται με μια πανοραμική θέα της πόλης.

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 1, Χαλκίδα – Τηλ. 2221094114

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Κύλιση στην κορυφή
GHETTOMAGAZINE
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.