brunch Χαλκίδα

5 μαγαζιά της Χαλκίδας που σερβίρουν ένα τέλειο brunch

Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου Brunch στη Χαλκίδα, η γαστρονομική συνήθεια που κατέκτησε την πόλη Ο όρος Brunch δημιουργήθηκε στη Βρετανία το 1895 για να περιγράψει ένα γεύμα της Κυριακής για τους «γλεντζέδες του Σαββατοκύριακου» στο άρθρο του συγγραφέα Γκι Μπερίνγκερ «Brunch: A Plea» στο περιοδικό «in Hunter’s Weekly». Ο Μπέρινγκερ έγραψε χαρακτηριστικά «αντί του Αγγλικού Κυριακάτικου […]

Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου

Brunch στη Χαλκίδα, η γαστρονομική συνήθεια που κατέκτησε την πόλη

Ο όρος Brunch δημιουργήθηκε στη Βρετανία το 1895 για να περιγράψει ένα γεύμα της Κυριακής για τους «γλεντζέδες του Σαββατοκύριακου» στο άρθρο του συγγραφέα Γκι Μπερίνγκερ «Brunch: A Plea» στο περιοδικό «in Hunter’s Weekly».

Ο Μπέρινγκερ έγραψε χαρακτηριστικά «αντί του Αγγλικού Κυριακάτικου βραδινού, ένα γεύμα μετά την εκκλησία με κρέατα και αλμυρές πίτες, γιατί όχι ένα καινούριο γεύμα που σερβίρετε κατά το απόγευμα, το οποίο ξεκινάει με τσάι ή με καφέ, με μαρμελάδα και άλλα υλικά για πρωινό πριν προχωρήσει σε πιο βαριά φαγητά; Εξασφαλίζοντας την ανάγκη να σηκωθεί νωρίς την Κυριακή, το brunch μπορεί να κάνει την ζωή καλύτερη για τους γλεντζέδες του Σαββάτου το βράδυ. Αυτό μπορεί να προάγει στους ανθρώπους τη χαρά και με άλλους τρόπους». Κατέληξε λοιπόν ο συγγραφέας ότι «το brunch είναι ένα χαρούμενο και κοινωνικό γεγονός».

Η αποδοχή του εξελληνισμένου brunch από το κοινό δεν αφορά κάποιον μιμητισμό, αφού η ιδέα ενός γεύματος που επεκτείνεται σε διάρκεια και περιλαμβάνει πολλά πιάτα ταιριάζει απόλυτα με την ελληνική φιλοσοφία του μεζέ και της παρεΐστικής διάθεσης, όταν δηλαδή βρισκόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι με διάφορα εδέσματα που εναλλάσσονται.

Το brunch, ακολουθεί κάποιες σταθερές σε ό,τι αφορά το χρόνο, το είδος του εδεσματολογίου που περιλαμβάνεται, αλλά και την κλιμάκωσή του. Μια αρκετά πιο διευρυμένη εκδοχή αυτής της άποψης λέει ότι το brunch δεν είναι απλώς ένα πλούσιο breakfast ούτε κάποιο γεύμα στο οποίο καταναλώνεις εδέσματα που κατά παράδοση εντάσσονται στο πρωινό. Για να έχει πράγματι το χαρακτήρα του brunch πρέπει να περιλαμβάνει διατροφικά στοιχεία και από το breakfast και από το lunch, με κλιμακούμενο τρόπο. Ιδιαίτερα σημαντικό για το brunch έχει η χαλαρή προσέγγιση και η επιλογή εδεσμάτων ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση, χωρίς να πρέπει τα πάντα να μπουν σε μια σειρά.

Η πόλη της Χαλκίδας έχει φανταστικά μαγαζιά με απίστευτες επιλογές brunch τις οποίες η συντακτική ομάδα του Ghetto Magazine δοκίμασε και σας παρουσιάζει.

 

Asteria Plage

Τα Asteria το γνωστότερο σημείο της πόλης σερβίρει brunch με μια φανταστική θέα στη θάλασσα του πορθμού του Ευρίπου. Το brunch στα Asteria συνοδεύεται και με τη φιλοσοφία ενός all day menu το οποίο περιέχει και άλλες εναλλακτικές επιλογές σε πιάτα από το μεσημέρι έως το βράδυ. Εμείς δοκιμάσαμε το brunch και ζήσαμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία γεύσης που συνδυάστηκε με τη χαλάρωση και την ηρεμία που μας προσέφερε ο πραγματικά υπέροχος χώρος των Αστεριών.

Η ομελέτα με τα ολόφρεσκα αυγά, τα μανιτάρια, το μπέικον και το τυρί αισθανθήκαμε ότι έλιωσε στο στόμα μας. Στα Asteria ξεχωρίσαμε και την άκρως υγιεινή διατροφική επιλογή του powerbowl,  ένα ενεργειακό πιάτο με λαχταριστό αγελαδινό γιαούρτι, φρούτα του δάσους, μπανάνα, σπόρους chia  και granola, το οποίο ήταν και πεντανόστιμο.

Το αλμυρό pancake μας έδωσε την αίσθηση ενός κοσμοπολίτικου πιάτου με κρέμα παρμεζάνας, αυγό και τραγανό μπέικον και το οποίο θα συστήναμε ανεπιφύλακτα στο διεθνές πελατολόγιο των Αστεριών.

Οι χυμοί μας χάρισαν δροσιά εν μέσω μιας ζεστής ημέρας και ο barman επέλεξε δύο ανάμεικτους χυμούς με πορτοκάλι, μήλο, αχλάδι σε κίτρινο χρώμα από τη  μια και πορτοκάλι, μήλο, καρότο σε πορτοκαλί χρώμα από την άλλη.

Η γαστρονομική εμπειρία ολοκληρώθηκε με το γλυκό pancake που φαντάζει το πιο πλούσιο γλυκό pancake που δοκιμάσαμε με πραλίνα σοκολάτας, μπισκότο oreo και πραλίνα bueno.

Τα Asteria έχουν υπέροχο κόσμο, απίθανα ποτά, προτάσεις για all day πιάτα ωστόσο ξεχωρίζουν και για brunch προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία που όμοιά της δεν θα βρείτε σε καμιά άλλη πόλη της Ελλάδας!

Asteria Plage

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 037775

Facebook: Asteria Plage – Instagram: Asteria Plage

 

Mystic drink food and a secret garden

Σε ένα πολύ ιδιαίτερο χώρο, με μια σημαντική αρχιτεκτονική ανανέωση, το Mystic σερβίρει brunch που εντυπωσιάζει. Ένα brunch που έχει ξεπεράσει τα υπαρκτά σύνορα της πόλης και έχει γίνει ευρέως γνωστό μέχρι και τη γειτονική πρωτεύουσα. Η φιλοσοφία στο Mystic προτάσσει brunch σε μεγάλες μερίδες που αποπνέουν μεγαλείο σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση.

Ξεκινήσαμε με μια ομελέτα με ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια, πιπεριά και λιωμένη mozzarella, ένα πιάτο που κερδίζει με τη μεστή γεύση του. Συνεχίσαμε με ένα απίθανο Croque Madame με αυγό τηγανιτό πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με λαχταριστή κρέμα μπεσαμέλ, τυρί ένταμ, γαλοπούλα και το οποίο συνοδευόταν από μια δροσιστική σαλάτα ρόκα.

Ακολούθησε το περίφημο pancake Benedict, ένα αλμυρό pancake με γαλοπούλα, τυρί Φιλαδέλφεια, σως βουτύρου και  αυγό ποσέ. Ίσως το πιο εντυπωσιακό πιάτο που μας έβγαλε ο chef και το οποίο απογειώνει το pancake στην αλμυρή του εκδοχή.

Ενδιάμεσα σβήσαμε τη δίψα μας με ένα χαλαρωτικό, πολυβιταμινούχο, δροσιστικό χυμό φράουλας που πρόσθεσε και ένα υπέροχο χρώμα στο τραπέζι μας.

Ολοκληρώσαμε την πανδαισία γεύσεων με ένα γλυκό pancake profiterol με κρέμα λευκής σοκολάτας, λιωμένη σως σοκολάτας και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Ήταν πραγματικά ένα pancake που προσέδωσε τη γλυκύτητα στον ουρανίσκο και την επιθυμία να επιστρέψουμε στο Mystic και να φάμε ξανά αυτό το υπέροχο brunch.

Mystic drink food and a secret garden

Καλλια 1, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 020129

Facebook: Mystic drink food and a secret garden – Instagram: Mystic Secret Garden

 

Namas – All Day Homemade Habits

Το Namas σερβίρει μια μεγάλη ποικιλία σε πιάτα brunch με συγκεκριμένη φιλοσοφία και προσέγγιση. Η ομάδα του Namas επιδιώκει να ικανοποιήσει την αναμφισβήτητη τάση της εποχής που αποτελεί το brunch και να ανταποδώσει σε ποιότητα και γευστική απόδοση τη μεγάλη ανταπόκριση που έτυχε αυτή η γαστρονομική συνήθεια από το κοινό της πόλης.

Η πρώτη επιλογή του chef ήταν ένα croque madam πασπαλισμένο με μπεσαμέλ,  χοιρινό fouantre, τυρί και φυσικά αυγό και το οποίο ήταν νόστιμο και λαχταριστό.

Ακολούθως μας ήρθε ένα αλμυρό pancake με τυρί Φιλαδέλφεια, μαγιονέζα, bacon, κοτόπουλο και αυγό μάτι. Απλά συναρπαστικό.

Τα παιδιά μας έφτιαξαν και δύο απίθανους φυσικούς χυμούς  με καρότο, μήλο και πορτοκάλι ο ένας αλλά και μπανάνα ο άλλος οι οποίοι συνόδεψαν ιδανικά το brunch. Εν συνεχεία μας γλύκανε το γλυκό pancake με την πραλίνα φουντουκιού, την μπανάνα, το μπισκότο αλλά και τη λαχταριστή μπάλα παγωτού. Ένα πιάτο που πραγματικά έλιωνε στο στόμα.

Ωστόσο το καλύτερο γλυκό πιάτο του brunch ήρθε τελευταίο και ήταν απλό στη σύλληψή του, τέλειο στο αποτέλεσμα. Σπιτική, μυρωδάτη και αφράτη μηλόπιτα συνοδευόμενη από παγωτό. Μας έκανε να θυμηθούμε παιδικές εκδρομές και οικογενειακές γεύσεις.

Το Namas αποτελεί τη ιδανική λύση για brunch ιδιαίτερα για όλους όσοι επιθυμούν μια μεγάλη ποικιλία πιάτων και γεύσεων ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.

Namas – All Day Homemade Habits

Βουδούρη 10, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 078701

Facebook: Namas – All Day Homemade Habits – Instagram: Namas All Day Homemade Habits

Pantheon 1900

Το ιστορικό Pantheon 1900 αποτέλεσε το εφαλτήριο για να γίνει γνωστή η συνήθεια του brunch στην πόλη της Χαλκίδας καθώς ήταν το πρώτο μαγαζί που την καθιέρωσε. Το brunch στο Pantheon θέλει να μας εμφυσήσει την αισθητική της κοινωνικής συναναστροφής και του διαμοιρασμού. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγονται μεγάλες μερίδες ώστε η παρέα να χαλαρώνει και να μοιράζεται το πλούσιο brunch. Επιπλέον ο chef υπερτόνισε την έμφαση που δίνει στα διαλεχτά και φρέσκα υλικά όπως και τις χειροποίητες παρασκευές.

Ξεκινήσαμε με smoothies για να αποτοξινωθούμε. Ο ιδιαίτερος D-Tox με πράσινο μήλο, μπανάνα και αβοκάντο μας απογείωσε. Ο Red Member με μπανάνα, φράουλα και κεράσι μας γέμισε αντιοξειδωτικά. Το smoothie όμως που ξεχωρίσαμε ήταν αυτό με βάση το ρόδι, γάλα αμυγδάλου, μπανάνα και γκρανόλα βρώμης καθώς ήταν πλούσιο σε γεύση και μας γέμισε ενέργεια.

Η ομελέτα Pantheon παρασκευασμένη με ολόφρεσκα αυγά scrabble και τηγανιτά, με bacon, μανιτάρια και γαλλικό τυρί asiago, μας κέρδισε σε γεύση και εμφάνιση καθώς σερβιρίστηκε  με ψημένο ψωμί και σάλτσα αβοκάντο.

Εντυπωσιακό και τεράστιο σε μέγεθος ήταν το αλμυρό panino με ψωμί villaggio, μια εκδοχή της γνωστής σε όλους μας ciabatta, το οποίο ήταν γεμιστό με founatre, τυρί asiago, μαγιονέζα τρούφας και δροσερή ρόκα.

Το πεϊνιρλί με φρεσκοψημένη ζύμη, πιπεριά, μανιτάρια και bacon μαγνητίζει πρώτα το βλέμμα και ακολούθως απογειώνει τον ουρανίσκο με τη γεύση του.

Το γλυκό calzone με ζύμη πίτσας το οποίο φτιάχνεται και ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας περιέχει πραλίνα, λευκή σοκολάτα και καραμέλα. Ήταν το πιάτο που ολοκλήρωσε την εμπειρία μας και το οποίο συνόψισε την προσέγγιση του chef στο Pantheon για το bunch που δεν είναι άλλη από προσεγμένες πρώτες ύλες και φρεσκοψημένα χειροποίητα προϊόντα φτιαγμένα με καλή διάθεση και μεράκι.

Pantheon 1900

Κριεζώτου και Βουδούρη 22, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 023123

Facebook: Pantheon 1900 – Instagram: Pantheon 1900

 

Passion For Life

To Passion For Life είναι το μοναδικό healthy point στην πόλη καθώς εκεί μπορούμε να βρούμε τη μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και να τα απολαύσουμε με τη μορφή smoothies ή σαλάτας, αλλά και ομελέτες και υγιεινά snack για όλη τη μέρα.

Η φροντίδα του σώματός μας και η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής ξεκινά από το πρωί και από την τέλεια επιλογή brunch που μας προσφέρει το Passion. Μια μοναδική εμπειρία brunch σε μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων που θα μας κάνει να υιοθετήσουμε μια συνήθεια για τον εαυτό μας και για το σώμα μας όπως ένα χυμό και μια γλυκιά ομελέτα, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας, σε ένα όμορφο περιβάλλον με τη φιλικότερη εξυπηρέτηση.

Στο τραπέζι μας σερβιρίστηκαν Smoothies με φρέσκα φρούτα στο blender στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, ή λαχταριστό παγωμένο γιαούρτι 2%, ενώ ξεχωρίσαμε τις προτάσεις για Green Smoothies που συνδυάζουν ολόφρεσκα λαχανικά μαζί με φρούτα εποχής. Η φρουτοσαλάτα του Passion μας απογειώνει το πρωινό μας και μας δίνει ενέργεια αλλά και πληθρώρα βιταμινών. Ενώ η μοναδική επιλογή της γλυκιάς ομελέτας θα ξετρλάνει τον ουρανίσκο σας όπως τα κατάφερε και σε εμάς.

Στις επιλογές του λαχταριστού brunch υπήρχε και το πολύ γευστικό κροκ μαντάμ με αβοκάντο ενώ για επιδόρπιο επιλέγουμε ανάμεσα στις γλυκές τάρτες.

Για το τέλος κρατήσαμε κάτι αλμυρό, το new entry του Passion, την pinsa. Η ζύμη της αποτελείται συνήθως από μείγμα αλεύρων (κεχρί, κριθάρι και σίκαλη) που ωριμάζει για αρκετές ώρες ή και ημέρες, προσθήκη αλατιού και αρωματικών βοτάνων, έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα εύπεπτη. Παρμεζάνα, ντοματίνια, βασιλικό, λάδι τρούφας και βαλσάμικο είναι τα υλικά που εμπεριέχει η πεντανόστιμη pinsa του Passion και δεν μετανιώσαμε καθόλου που την αφήσαμε για το τέλος, καθώς κλείσαμε το αφιέρωμα των brunch της Χαλκίδας με μια εξαιρετική γευστική επιλογή.

Passion for Life

Ελ. Βενιζέλου 14, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 26191

Facebook: Passion for LifeInstagram: Passion for Life

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top