30 Χρόνια Αβαντίς: Ανοιχτές Πόρτες με μια συναρπαστική εμπειρία

Το Κτήμα Αβαντίς γιορτάζει τα 30 χρόνια πορείας. η οποία μέσα από συγκινήσεις και επιτυχίες αντανακλά την κεντρική του ιδέα, το καλό ελληνικό κρασί. Οι Ανοιχτές Πόρτες στο Κτήμα Αβαντίς, ήταν μια αληθινή γιορτή, του οίνου και της γαστρονομίας, αλλά προπάντων μια γιορτή των ανθρώπων.

Το Κτήμα Αβαντίς γιορτάζει τα 30 χρόνια πορείας. η οποία μέσα από συγκινήσεις και επιτυχίες αντανακλά την κεντρική του ιδέα, το καλό ελληνικό κρασί.

Οι Ανοιχτές Πόρτες, την Κυριακή 19 Μαΐου, ήταν μια αληθινή γιορτή, του οίνου και της γαστρονομίας, αλλά προπάντων μια γιορτή των ανθρώπων. Γιατί οι άνθρωποι που παρευρέθηκαν σε αυτό το γεγονός προσήλθαν για να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, η οποία περιλάμβανε άπαιχτη μουσική, σεμινάρια, οινολόγους, κριτικούς κρασιού, γευσιγνώστες ελαιόλαδου, αλλά και ταχυδακτυλουργούς και παιχνίδια για όλα τα παιδιά.

Αυτήν την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Κτήματος προσπαθήσαμε να αφουγκραστούμε και να αποτυπώσουμε με λόγια και για αυτό συζητήσαμε, συνδιαλεχθήκαμε, γνωριστήκαμε και τσουγκρίσαμε ποτήρια κρασιού και cocktails με τον κόσμο που ήρθε αναζητώντας, εξερευνώντας, βιώνοντας δίπλα στη φύση μια αυθεντική εμπειρία ζωής.

Ξεκινήσαμε με μουσική

Η μπάντα έπαιζε μοναδικές μελωδίες, μουσικοί και τραγουδίστρια, έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους κι εμείς με ένα ποτήρι από τη φίνα Αμυγδαλιά του Κτήματος ακολουθούσαμε τον παλμό.

Πρώτος σταθμός λίγο έξω από την αυλή ο Αθανάσιος που ήταν λαλίστατος. «Πρώτη φορά επισκέφτηκα το Κτήμα Αβαντίς και αισθάνομαι πολύ όμορφα. Είμαι γεωπόνος στην Ασωπία και το Κτήμα το έμαθα από τους παραγωγούς, ενώ παρακολουθούσα εδώ και καιρό την πορεία του. Βλέπω παράλληλα και τη διάθεση για εξωστρέφεια που έχουν όπως και ότι δίνουν επιμονή στις ελληνικές ποικιλίες. Η μικρή μου κόρη είναι τεσσάρων και χάρηκε όταν της είπα ότι έχει ταχυδακτυλουργούς και δραστηριότητες με φούσκες. Το κρασί που προτιμώ είναι ο Άγιος Χρόνος λευκό και κόκκινο για το άρωμα και την επίγευση που έχει».

Δίπλα του η σύζυγός τουΣοφία μας μίλησε για τα καλλυντικά. «Όταν μπήκα στο Spa Oenotherapy ένιωσα οικεία στο χώρο, καθώς η κυρία που με εξυπηρέτησε μου είπε ότι έχω θετική ενέργεια. Χρησιμοποιώ κυρίως καλλυντικά φυτικής σύνθεσης, δοκίμασα κάποια, ενώ μου άρεσαν οι συσκευασίες, λιτές και παράλληλα ιδιαίτερες. Δοκίμασα serum, κρέμα σώματος και ενυδατική που είχαν εξαιρετική υφή. Εννοείται ότι θα ξαναέρθω, δεν το συζητώ».

Δοκιμάζοντας τα κρασιά του Κτήματος Αβαντίς

Αληθινή παρέλαση των αστεριών, που κοσμούσαν τα wine bar τα οποία δέσποζαν σε διάφορα σημεία του περιβάλλοντα χώρου, και δεν ήταν άλλα από τα κρασιά του Κτήματος. Εκεί ακριβώς μπροστά στους υπέροχους ανθρώπους που μας σέρβιραν έγιναν οι πιο ενδελεχείς συζητήσεις και οι πιο ενδόμυχες αναλύσεις. Θεματολογία, τι άλλο, το Κτήμα Αβαντίς.

Ο Δημήτρης μας προσέγγισε φιλικά ζητώντας να πει τη γνώμη του. «Είναι η πρώτη μου εμπειρία στο Κτήμα Αβαντίς και εμπιστεύομαι πολύ το οινοποιείο. Είναι σε καλή απόσταση από την Αθήνα όπου διαμένω. Είμαι λάτρης του Οίνου και απολαμβάνω την εμπειρία στις Ανοιχτές Πόρτες. Μου αρέσει περισσότερο το Syrah και ο Άγιος Χρόνος, τα οποία θεωρώ κρασιά ολοκληρωμένα, προσφέρουν συγκινήσεις και έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Σήμερα δοκίμασα τις Αμυγδαλιές και ήταν εξαιρετικό κρασί, ενώ έχω εντυπωσιαστεί από την εμπειρία και θα ξαναέρθω σίγουρα».

Η δε Αθηνά με περισσή ζωντάνια και χαμόγελο αληθινής ευτυχίας συμπλήρωσε χωρίς περικοπές. «Με κέρδισαν τα Lenga Oenotherapy και αγόρασα μάσκα, serum και μια lotion. Ο λόγος είναι ότι έχω δύσκολη επιδερμίδα και είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι. Η επίσκεψή μου οφείλεται επίσης ότι στο event τραγουδάει η αδερφή μου, ως μέλος της μουσικής μπάντας. Από τα κρασιά επέλεξα το Lenga Pink, ήθελα κάτι ελαφρύ και όχι πολύ ξηρό ή γλυκό».

Το Welcome ήταν ποιητικό

Η Σαββίνα, η υπέροχη υποδοχή και το πιο γλυκό welcome του Κτήματος Αβαντίς μας έδωσε μια ταυτότητα που αντηχεί την φιλοσοφία της Λένγκας Γρηγοριάδου και του Απόστολου Μούντριχα, των ανθρώπων που όλοι πια γνωρίζουμε ως το νου, την ψυχή και το σώμα του Οινοποιείου. «Η σχέση του οίνου του Κτήματος Αβαντίς με την ποίηση είναι άμεση και αλληλένδετη. Δεν μπορείς να συμμετάσχεις σε ένα αντικείμενο της φύσης χωρίς να είσαι αληθινός ποιητής. Η επαφή με τη φύση γεννά δημιουργικότητα η οποία αντανακλάται σε διάφορα κομμάτια της ανθρώπινης υπόστασης, ως εκ τούτου οι οινοποιοί είναι ρομαντικοί, μυστικοί ποιητές. Το αγαπημένο μου κρασί είναι το Lenga λευκό, το πρώτο κρασί που δοκίμασα, αλλά και το Syrah γιατί η γεύση του φέρνει ωραίες αναμνήσεις».

Ο Kevin και η Rae ήταν οι διεθνείς επισκέπτες και οι οποίοι πιστοποιούν την παγκόσμια καταξίωση του Κτήματος Αβαντίς και την απήχηση του ελληνικού κρασιού στο διεθνή χώρο, αλλά και την ομορφιά της επίσκεψης στο υπέροχο τοπίο του Ληλάντιου Πεδίου. «Ακολουθούμε τους δρόμους του κρασιού, είμαστε από τη Γερμανία και μένουμε Αθήνα. Διασκεδάζουμε και απολαμβάνουμε το ελληνικό κρασί και οι Ανοιχτές Πόρτες είναι μια φανταστική εμπειρία. Το ελληνικό κρασί είναι το απόλυτο value for money προϊόν καθώς είναι αληθινά ποιοτικό κρασί σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Δοκιμάσαμε όλη τη σειρά με τα ροζέ τα οποία ήταν καταπληκτικά».

Ο Χρήστος και η Νάνσυ, ένα ζευγάρι από την Αθήνα, αποδεικνύουν την αξία που έχει για την πρωτεύουσα μια βόλτα στα περίχωρα της Χαλκίδας. «Μας ενθουσίασε το εξαιρετικό καλωσόρισμα ενώ το event είχε όμορφη επικοινωνιακή προβολή από το Instagram. Ήρθαμε από την Αθήνα, ο χώρος είναι πανέμορφος και το κρασί πολύ ωραίο. Μας άρεσε το Collection, έχει μοναδική υφή, και το λευκό Historia το οποίο είναι ελαφρύ και συνδυάζεται με finger food. Μας ενδιαφέρει την επόμενη να κάνουμε μια λεπτομερή ξενάγηση και να αφεθούμε στο Spa Oenotherapy».

Φυσικά ήπιαμε cocktails με κρασί και παρακολουθήσαμε σεμινάρια

Μπροστά από το εμφιαλωτήριο που είχε μετατραπεί σε σεμιναριακό χώρο, δύο έμπειροι bartenders μας σέρβιραν δύο απίστευτα cocktails, από τα οποία αποκαλύπτουμε τη συνταγή. Το ροζέ cocktail με τον οίνο Αμυγδαλιές του Κτήματος, σιρόπι τσιχλόφουσκας, φρέσκια φράουλα και lime, αλλά και το λευκό cocktail με αυθεντική καρύδα στο ποτήρι, πουρέ ανανά, lime, σιρόπι και λικέρ καρύδας, εξέφρασαν την πολλή αγάπη των ανθρώπων που μας φιλοξένησαν.

Σα σεμινάρια πήραμε χαρτί και μολύβι, δοκιμάσαμε 12 βαρέλια κρασιού με έναν και μοναδικό σκοπό. Ο Σίμος Γεωργόπουλος, κριτικός κρασιού και οινολόγος, μας το εξήγησε με μια δόση δημιουργικής αύρας. «Στο σεμινάριο μαγειρέψαμε, άρα φτιάξαμε 12 βαρέλια όπου μπαίνει το κρασί, καθώς το κρασί δεν εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο. Δοκιμάσαμε λοιπόν 12 διαφορετικά βαρέλια και επιλέξαμε τα βαρέλια που ήταν καλό να μπουν στο χαρμάνι και καταλήξαμε σε 7 βαρέλια. Αυτή η διαδικασία γίνεται για πρώτη φορά στο Κτήμα Αβαντίς και αποκαλύψαμε την κρυφή συνταγή του οινοποιού στο κοινό, το οποίο παρακινήσαμε να συμμετάσχει στο blend, κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά αλλού. Η οπτική μου είναι περισσότερο καλλιτεχνική, καθώς έχω φροντίσει να εξασκηθώ δοκιμάζοντας πολλά κρασιά, συνθέτοντας μια προσέγγιση που διαφέρει από τους τεχνολόγους του κρασιού».

Ο δε Γιώργος Κοτσερίδης, Δρ Οινολογίας, μας παρέθεσε μια πιο τεχνοκρατική διατύπωση. «Δοκιμάσαμε το καλύτερο κρασί του Κτήματος σε διαφορετικά είδη δρύινων βαρελιών, επιλέγοντας τα καλύτερα κρασιά. Το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπως και το βαρέλι συνθέτει ένα ζωντανό οργανισμό και στόχος μας ήταν να φτιάξουμε το καλύτερο κρασί με μια μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας και κριτικής άποψης, δείχνοντας τα χαρμάνια και αφουγκραζόμενοι την άποψη του κοινού».

Η Μαρία Κατσούλη, ειδικός ελαιολάδου, γνωστή από το Διεθνές Διαγωνισμό Ελαιολάδου του Αντέννα περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το σεμινάριό της που είχε σαν βάση την γευσιγνωσία ελαιολάδου. «Το ελαιόλαδο είναι φυσικός χυμός, δεν έχει υποστεί επεξεργασία και τα βασικά στοιχεία του είναι η μύτη, το στόμα, η όσφρηση και η γεύση. Επέλεξα να κάνουμε μια διάκριση στο κλασικό, παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και προσπάθησα να δώσω μια διάσταση για το λάδι το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με την ιστορία του, τον ελαιώνα και την προέλευση ΠΟΠ. Οι γεωπροστατευτικές του ιδιότητες του ελαιολάδου είναι το κύριο στοιχείο που το κάνουν τόσο πολύτιμο, ιδιαίτερα στην ελληνική κουζίνα».

30 χρόνια Κτήμα Αβαντίς, μια ζωή σαν ιστορία

Τα μπαλόνια στην είσοδο που αναπαριστούσαν ένα μεγάλο τσαμπί σταφύλι, τα μπλουζάκια που μας θύμιζαν ότι είχαμε γενέθλια, τα χορτασμένα χαμόγελα όλων μας μαρτυρούσαν ότι την Κυριακή είχαμε γιορτή, μια γιορτή που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια. Αυτή η επέτειος που συνομιλεί με τη δημιουργικότητα και το διηνεκές του Κτήματος, είναι μια παραμυθένια ιστορία που πέρασε από τον παππού της οικογένειας στον εγγονό και συνεχίζεται με όλους εμάς τους συνεπαρμένους θεατές.

Έτσι λοιπόν καταλήγουμε στην περιγραφή της Μαρίας που έμεινε τελευταία για να μην χάσει ούτε στιγμή, ούτε λεπτό από την ονειρική αυτή ατμόσφαιρα. «Έχοντας μια συνεργασία στην οποία προτείνω γαστρονομικό τουρισμό και διοργανώνοντας βραδιές γευσιγνωσίας στο φιλικό μου περιβάλλον επέλεξα να έρθω για μια ακόμη φορά. Μένω στο Μπούρτζι και μου αρέσει να στηρίζω το Ληλάντιο πεδίο. Τα κορίτσια της παρέας επέλεξαν τα Oenotherapy, ενώ εγώ ακολούθησα την εξυπηρετικότατη Άννα που μας μετέφερε με ενθουσιασμό τη φιλοσοφία του Κτήματος. Αγαπημένο μου κρασί είναι ο Άγιος Χρόνος γιατί έχει μια πιο παχιά γεύση, ενώ απολαμβάνω το Lenga Pink γιατί ταιριάζει με τα εδέσματα που προτιμώ, συνδέοντας παράλληλα το οίνο με το βίωμα, μέσω αρωμάτων και γεύσεων».

Γιατί Κτήμα Αβαντίς είναι μνήμη, που ζωντανεύει με την όσφρηση και τη γεύση, που έχει στο επίκεντρο κάθε άνθρωπο που το μόνο που επιθυμεί είναι να ζήσει σε ένα κόσμο που ο οίνος ευφραίνει καρδίαν.

«Ο οίνος είναι σίγουρη απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι». 

-Βενιαμίν Φραγκλίνος

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top