Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε πως το σώμα επηρεάζεται όταν βρίσκεται κολλημένο στο γκάζι ή αλλιώς στη «μάχη ή φυγή».
Η λειτουργία της «μάχης ή φυγής» ενεργοποιήθηκε αρχικά για να σώζει τις ζωές μας, και όχι για να πλημμυρίζουμε τα συστήματά μας με αδρεναλίνη και φόβο κάθε φορά που το σώμα μας αντιλαμβάνεται κίνδυνο. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε ειδήσεις ή φεύγοντας από το τελευταίο meeting της δουλειάς ή ακόμα και όταν δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι όποτε θέλουμε!
⠀
Αλλά το σώμα μας δεν μπορεί εύκολα να κάνει διάκριση μεταξύ πραγματικού και μη αντιληπτού άγχους. Όταν το νευρικό μας σύστημα επηρεάζεται λόγω σωματικού, ψυχικού ή συναισθηματικού στρες, αρχίζουμε να ζούμε τη ζωή μας μέσω αυτόματων συμπεριφορών.
Το σώμα σου έχει την εκπληκτική ικανότητα να δυναμώνει όταν ασκείσαι. Σε βοηθά να απομνημονεύεις νέα πράγματα. Σε κραταει συγκεντρωμένο όταν οδηγείς. Δημιουργεί αναμνήσεις και νέες εμπειρίες. Έχει επίσης τη δυνατότητα να θεραπεύσει ένα κόψιμο ή μια πληγή. Όλες αυτές οι λειτουργίες συμβαίνουν λόγω του νευρικού σου συστήματος. Το νευρικό σου σύστημα είναι αυτό που ελέγχει τα ΠΑΝΤΑ στο σώμα σου. Και μπορεί να το κάνει πολύ καλά..αρκεί να είναι σε θέση να απενεργοποιήσει τη λειτουργία «μάχης ή φυγής» και να μπει σε λειτουργία επούλωσης και χαλάρωσης.
⠀⠀
Τώρα που γνωρίζουμε για αυτές τις συμπεριφορές μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα προς την αλλαγή. Μπορείς να γυρίσεις αυτό το διακόπτη λειτουργίας με λιγη πρακτική, φροντίδα και αγάπη προς τον εαυτό σου.
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις στρεσαρισμένος ή αγχωμένος λοιπόν:
1. Δοκίμασε να αλλάξεις τη φυσιολογική σου κατάσταση. Κάνε ένα κρύο ντους, μια έντονη προπόνηση απο 15-20 λεπτά για να αυξήσετε του παλμούς σου στους 175-200 χτύπους ανά λεπτό ή κάνε μια βόλτα! Το σώμα εστιάζει τώρα σε μια μόνο εργασία και αρχίζει να απελευθερώνει την ένταση μέσω της κίνησης. Η ενέργεια του σώματος τώρα επικεντρώνεται εκεί, βοηθώντας να παραμείνεις ήρεμος και συγκεντρωμένος σε ό, τι κάνεις.
2. Αναπνοή 4-7-8! Συστήνω αυτήν την τεχνική στους ασθενείς μου από τότε που την ανακάλυψα. Για να εξασκηθείς στην αναπνοή 4-7-8, βρες ένα μέρος για να καθίσεις ή να ξαπλώσεις άνετα. Δοκίμασε το με το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος. Βάλε τη γλώσσα απαλά στην οροφή του στόματος, ακριβώς πίσω από τα μπροστινά δόντια. Θα πρέπει να διατηρήσεις τη γλώσσα στη θέση αυτή καθ ‘όλη τη διάρκεια της άσκησης.
Τα ακόλουθα βήματα πρέπει να εκτελούνται όλα στον κύκλο μιας αναπνοής:
Πρώτα, άφησε τα χείλη λίγο ανοιχτά. Βγάλε όλο τον αέρα εντελώς από το στόμα.
Στη συνέχεια, κλείσε τα χείλη, εισπνέοντας σιωπηλά από τη μύτη καθώς μετράς μέχρι το τέσσερα στο μυαλό σου.
Στη συνέχεια, για επτά δευτερόλεπτα, κράτησε την αναπνοή σου.
Εξέπνευσε από το στόμα, με μισόκλειστα χείλη για οκτώ δευτερόλεπτα.
Όταν εισπνεύσεις ξανά, ξεκινάς έναν νέο κύκλο αναπνοής. Εξασκήσου σε αυτό το μοτίβο για τέσσερις γεμάτες αναπνοές. Η κρατούμενη αναπνοή (για επτά δευτερόλεπτα) είναι το πιο κρίσιμο μέρος αυτής της πρακτικής. Συνιστάται επίσης να ασκείς αυτήν την τεχνική για τέσσερις αναπνοές όταν ξεκινάς για πρώτη φορά. Μπορείς σταδιακά να δουλέψεις μέχρι οκτώ πλήρεις αναπνοές. (Μην το δοκιμάσεις εάν δεν είσαι έτοιμος να χαλαρώσεις πλήρως!)
3. Ξεκουράσου και παρατήρησε. Προσπάθησε να «ακούσεις» το σώμα σου. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που λέω σε όλους στην αρχή της φροντίδας τους. Όταν το σώμα προσπαθεί συνεχώς για επιβίωση, αποσπάται. Δεν μπορεί να «ακούσει» πια τις ανάγκες ή τις επιθυμίες σου. Στο μόνο που εστιάζει είναι να σε κρατήσει ζωντανό. Και το κάνει απίστευτα! Αλλά τότε κολλάει σε κατάσταση «κινδύνου»… και ξέρεις πώς συνεχίζει η υπόλοιπη ιστορία.
Τώρα με όλα αυτά τα βήματα έχεις ενεργοποιήσει αυτό το μέρος του νευρικού σου συστήματος για να επιβραδύνει. Να χαλαρώσει. Να ξεκουραστεί. Για να το κατευθύνεις κατάλληλα και να επικεντρωθεί ξανά σε αυτό που χρειάζεσαι.
Εάν εφαρμόσεις οποιοδήποτε από αυτά τα 3 πράγματα, θα παρατηρήσεις μια σχεδόν ΑΜΕΣΗ αλλαγή στα επίπεδα άγχους σου. Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην απόδοση σου τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι.
Αλλά αν έχεις δοκιμάσει όλα αυτά και χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια ή απλά θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως να σταματήσεις το άγχος να κυριεύει τη ζωή σου τότε επικοινώνησε μαζί μας στο 22210 87068 για ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού και να εξακριβώσουμε πως η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να σε βοηθήσει.
Σπυριδούλα Παπαδημητρίου, D.C. & Μαρίνα Παπαδημητρίου, D.C.
Upper Cervical Specific Chiropractors (U.S.A.)
Χειροπράκτες (U.K.)
Ithaca Chiropractic Center
Ιωάννου Αλεξίου 6, Χαλκίδα,
Τηλ. 22210-87068
Web: www.ithacachiropracticcenter.com
Facebook: Ithaca Chiropractic Center
Instagram: greece.chiropractic