Οινοποιείο Ακριώτου

3 βραβευμένα κρασιά του Οινοποιείου Ακριώτου, από Σαββατιανό, συνοδεύουν αρμονικά τις γιορτές

Το Οινοποιείο Ακριώτου επιλέγει για εμάς επώνυμες και πολυβραβευμένες ετικέτες κρασιού από τους ανθρώπους του, οι οποίοι καλλιεργούν αμπελοτόπια και οινοποιούν το χυμό τους με ζήλο, τεχνογνωσία και μεράκι.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, όλοι μας, ψάχνουμε ετικέτες κρασιού για αληθινά δώρα στους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά και ως ιδανική συνοδεία στα ιδιαίτερα γεύματα και δείπνα των εορτών που συνδηλώνουν αυτό το χαρμόσυνο κλίμα της οικογένειας, της θαλπωρής και της αγάπης. Το Οινοποιείο Ακριώτου επιλέγει για εμάς επώνυμες και πολυβραβευμένες ετικέτες κρασιού από τους ανθρώπους του, οι οποίοι καλλιεργούν αμπελοτόπια και οινοποιούν το χυμό τους με ζήλο, τεχνογνωσία και μεράκι.

Η μεγάλη αγάπη για τον αμπελώνα της Στερεάς Ελλάδας, στον οποίο εργάζεται ανελλιπώς από το 1997, ήταν αυτή που ώθησε την οινολόγο Βασιλική Ακριώτου το 2016 να δημιουργήσει την πρώτη προσωπική της σειρά κρασιών με το όνομα Ορειβάτης, η οποία θέλει να δηλώσει τον δύσκολο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να δημιουργήσει κρασιά με χαρακτήρα και αυθεντικότητα. Ο οικογενειακός αμπελώνας του συζύγου της στις Πλαταιές Βοιωτίας, αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Μικρό – Οινοποιείου Ακριώτου στην ίδια περιοχή το 2018.

Οι αμπελώνες του οινοποιείου

 

Στους πρόποδες του όρους Κιθαιρώνας, στην Βοιωτία βρίσκεται ο ιδιόκτητος οικογενειακός αμπελώνας με βασική του καλλιέργεια το Σαββατιανό, ποικιλία φυτεμένη με τον παραδοσιακό τρόπο φύτευσης (Κύπελα). Στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, στην Κεντρική Εύβοια βρίσκεται το δεύτερο τμήμα του αμπελώνα στο οποίο καλλιεργούνται οι υπόλοιπες ποικιλίες που παράγει το οινοποιείο με εξαίρεση το Pinot Noir το οποίο προέρχεται από συνεργαζόμενο αμπελώνα στην ορεινή Αιγιαλεία.

Το οινοποιείο

 

Στις αρχές του 2017 σε μια παλιά αποθήκη στην άκρη των Πλαταιών δημιουργήθηκε το μικρό οινοποιείο της Akriotou Wines. Στο μικρό εσωτερικό χώρο του οινοποιείου φιλοξενούνται μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές οι οποίες εξασφαλίζουν ποιοτικές μικροοινοποιήσεις ανά ποικιλία. Στις αρχές του 2018 ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη το επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου καθώς και η τελική διαμόρφωση όλων των εξωτερικών χώρων, έτσι ώστε οι μελλοντικοί επισκέπτες να απολαμβάνουν όχι μόνο τις γευστικές δοκιμές των κρασιών αλλά και την υπέροχη θέα στις ιστορικές τοποθεσίες της περιοχής

Τα βραβευμένα κρασιά

 

Το Οινοποιείο Ακριώτου μας προτείνει 3 βραβευμένα κρασιά τα οποία μπορούν να συνοδέψουν με αρμονία το εορταστικό τραπέζι μας αλλά και επιπλέον να του δώσουν αίγλη, κύρος και προπαντός ιδιαίτερη γεύση.

Ο Ερημίτης λευκός έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στο διαγωνισμό Decanter World Wine Awards 2023. Ένα βραβευμένο κρασί, χαρμάνι ελληνικών ποικιλιών που ξεχωρίζει τόσο για το γεμάτο σώμα του όσο και για την ιδανική ισορροπία του. Στο ποτήρι είναι μέτριο λεμονί, με ντροπαλή μύτη που ξεδιπλώνει σταδιακά τον ζουμερό και φρουτώδη χαρακτήρα του. Ροδάκινο, περγαμόντο, λεμόνι, κίτρο, αχλάδι και αρώματα λευκών λουλουδιών μπλέκονται γλυκά με νότες βουτύρου και ζύμης, ενώ δίνει επίγευση εσπεριδοειδών που διαρκεί.

Ποικιλίες Σαββατιανού, Aσύρτικου, Aηδανιού από τη Aμπελουργική ζώνη Εύβοιας συνθέτουν το ευγενικό αυτό κρασί. Έχοντας υποστεί αργή ζύμωση του γλεύκους σε ανοξείδωτες δεξαμενές και παραμείνει 5 μήνες με τις φίνες οινολάσπες και για άλλους 5 μήνες στη φιάλη, μπορείτε να το απολαύσετε με τηγανητά μικρά ψάρια, γαρίδες με λεμόνι και μύδια αχνιστά.

Το δεύτερο κρασί με βραβεία ο Ορειβάτης σαββατιανό, επίσης, έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στο διαγωνισμό Decanter World Wine Awards 2023. Το Σαββατιανό, η πολύ φυτεμένη, ελληνική ποικιλία ήταν το μεγάλο στοίχημα τόσο του οινοποιείου όσο και της Βασιλικής Ακριώτου προσωπικά. Στηριζόμενη σε αμπέλια φυτεμένα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 – 70, θέλησε να δώσει βάση στην ιδιαιτερότητα και την αυθεντικότητα της ποικιλίας, η οποία με την κατάλληλη διαχείριση τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο μπορεί να δώσει αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα.

Τα χαρακτηριστικά του Ορειβάτης σαββατιανού ίναι απαλό λεμονί χρώμα και εκφραστική μύτη, με αρώματα λεμονιού, κίτρου, γκρέιπφρουτ, lime, άγουρου βερίκοκου, πράσινου μήλου και λεμονανθών. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα και λιπαρή αίσθηση, ενώ ροδάκινο, νεράντζι, κορόμηλο, λεμόνι, λουίζα, κίτρο και γκρέιπφρουτ πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο σε κάθε γουλιά. Συνοδεύει με μαεστρία ισορροπημένες πράσινες σαλάτες, ζυμαρικά, ψητά λαχανικά, αφρόψαρα και θαλασσινούς μεζέδες, όπως και πολύ μεγάλη ποικιλία ψαριών στη σχάρα.

Το τρίτο βραβευμένο κρασί είναι ο Άγριος Ορειβάτης Wild έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στο διαγωνισμό Decanter World Wine Awards 2023. Τα παλιά κλήματα Σαββατιανού δίνουν ένα ξεχωριστό κρασί που ζυμώνεται με άγριες ζύμες και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο διατηρώντας έτσι όλη την τυπικότητα της ελληνικής ποικιλίας. Ο Ορειβάτης Σαββατιανό παλιά κλήματα βγαίνει από έναν αμπελώνα που μετράει πάνω από μισό αιώνα και δίνει ένα σπάνιο κρασί με έντονη τυπικότητα.

Τα γευστικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον Άγριο Ορειβάτης Wild είναι κρυστάλλινο, λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα, με ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες. Η μύτη είναι έντονη, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και διακριτικών αρωματικών βοτάνων. Στο στόμα είναι γεμάτο με εξαιρετική ισορροπία – δροσιά και φινέτσα ενώ η επίγευση είναι ζωηρή και μακράς διάρκειας. Αξίζει να ανοίξετε ένα μπουκάλι στις γιορτές και να το βάλετε δίπλα σε ισορροπημένες πράσινες σαλάτες, ζυμαρικά, ψητά λαχανικά και ψάρια ψημένα με τέχνη στη σχάρα.

Οινοποιείου Ακριώτου

Πλαταιές, Θήβα – Τηλ. 22210 30321 – 6948228286

Web: akriotouwines.gr

Facebook: Akriotou Microwinery – Instagram: Akriotou Microvwinery Ορειβάτης

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top