16 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τον καφέ!

Πιθανότατα τον πίνεις κάθε μέρα. Μπορεί και περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Επειδή, όμως, σίγουρα θα έχεις πολλές απορίες, ρίξε μια ματιά στην παρακάτω λίστα που δημοσίευσε το MSN και μάθε κάποιες αλήθειες που για τον πολυαγαπημένο σου καφέ. Βοσκοί ανακάλυψαν για πρώτη φορά τον καφέ κοντά στην Αιθιοπία γύρω στο 800 μ.Χ. Σύμφωνα […]

Πιθανότατα τον πίνεις κάθε μέρα. Μπορεί και περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Επειδή, όμως, σίγουρα θα έχεις πολλές απορίες, ρίξε μια ματιά στην παρακάτω λίστα που δημοσίευσε το MSN και μάθε κάποιες αλήθειες που για τον πολυαγαπημένο σου καφέ.

 1. Βοσκοί ανακάλυψαν για πρώτη φορά τον καφέ κοντά στην Αιθιοπία γύρω στο 800 μ.Χ.

Σύμφωνα με την παράδοση τον ένατο αιώνα κάποιοι βοσκοί παρατήρησαν τις επιδράσεις που είχε η καφεΐνη στα πρόβατά τους, τα οποία άρχιζαν να «χορεύουν» αφού κατανάλωσαν κόκκους καφέ. Τότε, ένας γηγενής μοναχός έφτιαξε ένα ρόφημα από κόκκους καφέ και ανακάλυψε πως τον κράταγε ξύπνιο την νύχτα και κάπως έτσι γεννήθηκε το ρόφημα του καφέ.

 1. Espresso σημαίνει «αυτό που αφαιρείται» στα ιταλικά

Αυτό αναφέρεται στον τρόπο που ο εσπρέσσο δημιουργείται- Ανάμειξη βρασμένου νερού με αποξηραμένους κόκκους καφέ. Παρότι ο εσπρέσσο εμπεριέχει περισσότερη καφεΐνη ανά δόση από τον καφέ, χρειάζεται τριπλή δόση για να ισοφαρίσει την ποσότητα σε μια κανονική κούπα για καφέ.

 1. Υπάρχουν δύο βασικά είδη σπόρων: Arabica και Robusta

Οι παραγωγοί κυρίως φυτεύουν το είδος Arabica . Αν και είναι λιγότερο δημοφιλής, ο Robusta είναι λίγο πιο πικρός και περιέχει την διπλάσια καφεΐνη.

 1. Η Βραζιλία παράγει τον περισσότερο καφέ στον κόσμο

Η Βραζιλία παράγει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό του Καφέ ,σχεδόν το διπλάσιο από το δεύτερο Βιετνάμ.

 1. Μόνο δύο πολιτείες των ΗΠΑ παράγουν καφέ

Ο Κόνα καφές είναι το δώρο των ΗΠΑ στον κόσμο του καφέ. Καθώς ο καφές παραδοσιακά παράγεται ευκολότερα σε κλίματα κοντά στον ισημερινό, το κλίμα της Χαβάης είναι το καλύτερο για την καλλιέργεια κόκκων καφέ.

 1. Οι κόκκοι του καφέ είναι τεχνικά σπόροι

Είναι τα κουκούτσια κάποιων καρπών που μοιάζουν με κεράσια και βρίσκονται στα καφεόδεντρα.

 1. Και μπορείς να φας αυτούς τους σπόρους

Παλιά, οι άνθρωποι αναμείγνυαν τους σπόρους του καφέ με λίπος για να δημιουργήσουν μια πλούσια σε ενέργεια μπάλα. Επίσης, ζύμωναν τον πολτό για να φτιάξουν ένα ποτό σαν κρασί.

 1. Ο ακριβότερος καφές παγκοσμίως μπορεί να κοστίζει 600 δολάρια για μισό περίπου κιλό

Μια από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες προέρχεται από τα περιττώματα της ασιατικής μοσχογαλής. Το ζώο αυτό που μοιάζει με γάτα τρώει φρούτα όπως οι  καρποί του καφέ αλλά δεν μπορεί να χωνέψει τα κουκούτσια. Οι σπόροι που αποβάλλονται από το ζώο δημιουργούν ένα μαλακό, όχι πολύ όξινο χαρμάνι, αλλά ο τρόπος παραγωγής έχει δεχτεί κριτική από ακτιβιστές.

 1. Έχουν γίνει πολλαπλές προσπάθειες να απαγορευτεί ο καφές στη διάρκεια της ιστορίας

Πίσω στο 1511, οι ηγέτες στη Μέκκα πίστευαν πως ενεργοποιούσε πιο ακραίο τρόπο σκέψης και τον απαγόρευσαν. Κάποιοι Ιταλοί κληρικοί του 16ου αιώνα προσπάθησαν επίσης να απαγορεύσουν τον καφέ επειδή πίστευαν πως ήταν σατανικός. Ωστόσο, ο πάπας Κλήμης Ζ’ λάτρευε τον καφέ τόσο πολύ που ήρε την απαγόρευση και ευλόγησε τον καφέ το 1600.

Ο Οθωμανός ηγέτης Μουράντ Δ’ το πήγε ακόμη παραπέρα όταν ανέβηκε στο θρόνο το 1623 επιβάλλοντας τις πρώτες τιμωρίες για τους χρήστες του καφέ, οι οποίες περιλάμβαναν ξυλοδαρμό και πέταγμα στη θάλασσα.

Το 1746, η σουηδική κυβέρνηση κατέστησε παράνομη ακόμη και την κατοχή συμπράγαλων για καφέ, όπως φλιτζάνια και πιατάκια. Αρκετά χρόνια αργότερα, Φρειδερίκος της Πρωσίας έγραψε ένα μανιφέστο το οποίο δήλωνε την ανωτερότητα της μπύρας έναντι του καφέ καθώς θεωρούσε πως παρενέβαινε στην κατανάλωση της μπύρας στη χώρα του.

 1. Μπορείς να το παρακάνεις με τον καφέ

Μην ανησυχείς, θα χρειαστεί να πιεις γύρω στις 30 κούπες σε σύντομο χρονικό διάστημα για να πεθάνεις.

 1. Οι Φινλανδοί πίνουν τον περισσότερο καφέ στον κόσμο

Ο μέσος ενήλικας Φινλανδός καταναλώνει ετησίως περίπου 12 κιλά, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τα 5 κιλά που καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός για παράδειγμα.

 1. Αυτοί που πίνουν καφέ τείνουν να ζουν περισσότερο

Έρευνα έχει συνδέσει την μέτρια κατανάλωση καφέ με την μακροζωία καθώς παρουσιάζεται μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, Διαβήτη δευτέρου τύπου και Πάρκινσον.

 1. Η μεγαλύτερη κούπα με καφέ είχε ύψος περίπου 2.7 μέτρα

Η τεράστια αυτή κούπα που περιείχε 3487 γαλόνια καφέ κέρδισε βραβείο Γκίνες το 2012.

 1. Τo Boston Tea Party βοήθησαν στην αύξηση της δημοφιλίας του καφέ στις ΗΠΑ

Πριν ξεκινήσει ο επαναστατικός πόλεμος, θεωρήθηκε πατριωτικό να πίνεις καφέ αντί για τσάι, σύμφωνα με το PBS. Ο εμφύλιος πόλεμος βοήθησε στη διάχυση της ιδέας του καφέ καθώς έδινε ενέργεια στα στρατεύματα.

 1. Ντεκαφεϊνέ δεν σημαίνει χωρίς καθόλου καφεΐνη

Μια κούπα με 226 ml ντεκαφεϊνέ  καφέ στην πραγματικότητα εμπεριέχει δύο με δώδεκα ml καφέ. Αντίθετα, μια κανονική κούπα καφέ περιέχει μεταξύ 95 και 200 ml, ενώ ένα κουτάκι κόκα κόλα έχει έχει από μόνο του 23 με 35 ml.

 1. Η λέξη «καφές» προέρχεται από την αραβική λέξη που χρησιμοποιείται για το κρασί

Το Qahwah έγινε kahveh στα τούρκικα, μετά Koffie στα ολλανδικά για να φτάσουμε στο coffee στα αγγλικά και τον καφέ στα ελληνικά.

 

 

 

Πηγή: lifo.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top