150.000 δέντρα, έγιναν ψηφοδέλτια!

Με την κλιματική αλλαγή να απειλεί όλο και πιο άμεσα τον πλανήτη, η οικολογική συνείδηση των εκλογών μοιάζει να μην σκέφτεται καθόλου το χαρτί των ψηφοδελτίων. Ένα δέντρο χρειάζεται πολλά χρόνια για να μεγαλώσει μα μόνο μία στιγμή για να κοπεί. Το χαρτί είναι από τα λίγα απολύτως ανακυκλώσιμα υλικά όμως η πλειοψηφία του δυστυχώς δεν ανακυκλώνεται. Περίπου το 70% της παραγωγής χαρτιού προέρχεται από δέντρα και μόλις το 25% από ανακυκλωμένο χαρτί. Το υπόλοιπο 5% φτιάχνεται από άλλες πρώτες ύλες όπως καλάμι, άχυρο, μπαμπού κ.ά. Ένα μέσο δέντρο δίνει περίπου 40 κιλά γραφικής ύλης, δηλαδή 8.000 φύλλα Α4, ή 80 αν πρόκειται για χαρτί εφημερίδας. Οι φετινές εκλογές υπολογίζεται πως χρειάστηκαν περίπου 150.000 δέντρα. Για 50.000 ψηφοφόρους χρειάζονται περίπου 500 τόνοι χαρτιού για τα ψηφοδέλτια. Αυτό σημαίνει πως για ευρωεκλογές και περιφερειακές στην Ελλάδα χρειάστηκαν περίπου 150.000 δέντρα -και αυτοί οι αριθμοί αυτοί δεν υπολογίζουν καθόλου το χαρτί που χρειάστηκε για προεκλογικές κάρτες, αφίσες, φυλλάδια. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα. Οι εκλογική διαδικασία πρέπει και αυτή να αλλάξει τον τρόπο που εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους. Σε πολλούς κάδους και πεζοδρόμια, πατημένα ψηφοδέλτια που δεν θα ανακυκλωθούν ποτέ, έκαναν τις πόλεις μας να μοιάζουν ακόμα πιο βρώμικες και αδιάφορες απέναντι στη φύση και στο μέλλον.     Πηγή: doctv.gr

Με την κλιματική αλλαγή να απειλεί όλο και πιο άμεσα τον πλανήτη, η οικολογική συνείδηση των εκλογών μοιάζει να μην σκέφτεται καθόλου το χαρτί των ψηφοδελτίων.

Ένα δέντρο χρειάζεται πολλά χρόνια για να μεγαλώσει μα μόνο μία στιγμή για να κοπεί. Το χαρτί είναι από τα λίγα απολύτως ανακυκλώσιμα υλικά όμως η πλειοψηφία του δυστυχώς δεν ανακυκλώνεται. Περίπου το 70% της παραγωγής χαρτιού προέρχεται από δέντρα και μόλις το 25% από ανακυκλωμένο χαρτί. Το υπόλοιπο 5% φτιάχνεται από άλλες πρώτες ύλες όπως καλάμι, άχυρο, μπαμπού κ.ά. Ένα μέσο δέντρο δίνει περίπου 40 κιλά γραφικής ύλης, δηλαδή 8.000 φύλλα Α4, ή 80 αν πρόκειται για χαρτί εφημερίδας.

Οι φετινές εκλογές υπολογίζεται πως χρειάστηκαν περίπου 150.000 δέντρα. Για 50.000 ψηφοφόρους χρειάζονται περίπου 500 τόνοι χαρτιού για τα ψηφοδέλτια. Αυτό σημαίνει πως για ευρωεκλογές και περιφερειακές στην Ελλάδα χρειάστηκαν περίπου 150.000 δέντρα -και αυτοί οι αριθμοί αυτοί δεν υπολογίζουν καθόλου το χαρτί που χρειάστηκε για προεκλογικές κάρτες, αφίσες, φυλλάδια.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα. Οι εκλογική διαδικασία πρέπει και αυτή να αλλάξει τον τρόπο που εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους.

Σε πολλούς κάδους και πεζοδρόμια, πατημένα ψηφοδέλτια που δεν θα ανακυκλωθούν ποτέ, έκαναν τις πόλεις μας να μοιάζουν ακόμα πιο βρώμικες και αδιάφορες απέναντι στη φύση και στο μέλλον.

 

 

Πηγή: doctv.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top