φαγητό Σκύρο Σκύρος

14 μέρη για αυθεντικό και καλό φαγητό στη Σκύρο

Η πριγκίπισσα του Αιγαίου Σκύρος: Γαστρονομικός πολιτισμός που εκφράζεται στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού

Ταξίδι στη Σκύρο | Φαγητό | Διασκέδαση | Διαμονή

Η πανέμορφη Σκύρος, ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων και απλώνεται γαλήνια και όμορφη πάνω στα νερά του Αιγαίου, κάπου ανάμεσα στην Εύβοια και τις Σποράδες. Είναι νησί ιδιαίτερου κάλλους που αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές γεμάτες πράσινο, πανέμορφα τοπία και μια εκλεκτή γαστρονομία.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Η ιστορία της Σκύρου περιλαμβάνει μια ποικιλία από εποχές και κατακτήσεις, από τους αρχαίους κατοίκους της μέχρι την ένταξή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Το νησί έχει προσεγγιστεί από Κάρες, Κρήτες και Δόλοπες, και έχει συνδεθεί με τον Αχιλλέα και τον Θησέα.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στη Σκύρο, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε πολλά αξιοθέατα του νησιού που είναι συνυφασμένα με τη νεότερη αλλά και την αρχαία ιστορία.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Θα δείτε την μοναδική ράτσα του Σκυριανού Αλόγου, φυσικά μονοπάτια για περίπατο στο δάσος και στο βουνό, την αυθεντική Σκυριανή λαϊκή τέχνη, των ξυλόγλυπτων, κεραμικών και κεντημάτων και τη Σκυριανή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τέλος τα σημαντικά Μουσεία του νησιού και τα ξωκλήσια με τις παραδοσιακές πανήγυρεις. 

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Προτείνουμε να ζήσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στα «Πουριά» το αρχαίο λατομείο πωρόλιθου, με την άγρια και βραχώδη ομορφιά, αλλά και να βιώσετε την ηρεμία της «Ατσίτσας», όπου τα πεύκα φτάνουν στη θάλασσα ενώ από τον λόφο αντικρίζεις τον γαλαζοπράσινο κολπίσκο.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Το Μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς ιδρύθηκε το 1964 και είναι ένα  από τα πρώτα τοπικά Iστορικά – Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας, το οποίο δημιουργήθηκε για να σωθεί η Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Στο Μουσείο θα δείτε πολλά παλιά έγγραφα, ντοκουμέντα της επανάστασης, λάβαρα, καθώς και εργαλεία οικιακής και καθημερινής χρήσης στην αγροτική αλλά και παραδοσιακή ζωή της Σκύρου.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Η Πλατεία Μπρουκ η μικρή στρογγυλή πλατεία πήρε το όνoμά της από τον Άγγλο ποιητή Рούπερτ Mπρоυκ του οποίου о τάφος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νησιού, στις τρεις Μπούκες.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

H Πλατεία Μπρoυк βρίσκεται στο κάτω μέρος της Χώρας της Σκύρου, με εναέρια θέα στα Μαγαζιά και τον Mώλо, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα σκαλοπάτια πού ξεκινούν από τα περίχωρα των Μαγαζιών και οδηγούν κατευθείαν στην πλατεία.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στη Χώρα και εκθέτει μεγάλη γκάμα ευρημάτων από αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλη τη Σκύρο, καθώς και πολλά κεραμικά διαφόρων περιόδων από τον αρχαιολογικό χώρο στο Παλαμάρι.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Η παραδοσιακή κουζίνα της Σκύρου διακρίνεται για τον πλούτο της, γεγονός που οφείλεται στην ποικιλομορφία του εδάφους της, στην ποικιλία των αγροδιατροφικών προϊόντων και την αφθονία των αλιευμάτων της θάλασσας. Τα εμβληματικά πιάτα του νησιού είναι η αστακομακαρονάδα, που βγαίνει από τη θάλασσα, το ντόπιο κατσικάκι λεμονάτο, προϊόν του βουνού, με ενδιάμεσο εκπρόσωπο τη σκυριανή λαδόπιτα φαγητό του κάμπου.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Στη Σκύρο το ξακουστό κατσικάκι μαγειρεύεται στο φούρνο ή στην κατσαρόλα ενώ η μυζήθρα, το ξινοτύρι, η γραβιέρα και οι τραχανάδες μας γεμίζουν νοστιμιά. Το τοπικό μέλι παράγεται από τους ανθούς του θυμαριού, αλλά και της ασμυριάς, ενώ άφθονο είναι και το πευκόμελο.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Στη Σκύρο φτιάχνονται και παραδοσιακά πιάτα όπως τα τεροπιτάρια με τραχανά, ρύζι και μυζήθρα, οι αγαλιποκεφτέδες με την ανεμώνη της θάλασσας, την αγαλίπα, καβουρομακαρονάδες, αλλά και οι μανίτες, με τα τάφτιτσα, ντόπια μανιτάρια δηλαδή που τηγανίζονται με σκόρδο.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Επίσης παράγονται και χειροποίητα ζυμαρικά τα οποία πασπαλίζονται με δυόσμο και μυζήθρα, ενώ από τα γλυκά ονομαστά είναι τα σκυριανά αμυγδαλωτά, αλλά και οι λουκουμάδες και οι λαδόπιτες με μέλι.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Το GHETTO Magazine ταξίδεψε στην αρχόντισσα Σκύρο, φωτογράφισε τα μοναδικά της αξιοθέατα, αλλά και βίωσε την πλούσια γαστρονομική της κουλτούρα και παρουσιάζει 14 μαγαζιά τα οποία εμπεριέχουν το παραδοσιακό και μοντέρνο φαγητό του νησιού σε ένα αφιέρωμα που ξεχειλίζει από αυθεντική νοστιμιά.

@ghetto.magazine

14 μέρη για αυθεντικό και καλό φαγητό στη Σκύρο 🌊 #fy #fyp #skyros #greekislands #viral #travel

♬ Life Is Beautiful – Deep Music

 

Αίθριο Καφενείον Μεζεδοπωλείον

Σε έναν όμορφο χώρο στην κεντρική πλατεία της Χώρας της Σκύρου, στο Αίθριο θα μας υποδεχτούν σε μια ζεστή ατμόσφαιρα και με σπιτικό φαγητό, δημιουργώντας μια μεγάλη παρέα. Η γαστρονομική ταυτότητα του μαγαζιού βασίζεται στη διαχείριση του μεζέ ο οποίος βγαίνει σε μια αυθεντική και μαμαδίστικη εκδοχή. Το Αίθριο λειτουργεί από το 2012, είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι, συνιστώντας μια οικογενειακή επιχείρηση που φροντίζει τους πελάτες, φτιάχνοντας ένα οικείο για όλους περιβάλλον. Δοκιμάστε απαραίτητα τον σκυριανό επτάζυμο ντάκο με παραδοσιακό ξινοτύρι του νησιού, την τηγανιά κοτόπουλο που τη σβήνουν με κρασί και την εμπλουτίζουν με κρέμα γάλακτος, την παραδοσιακή λαδόπιτα Σκύρου με ξινοτύρι, τα σουτζουκάκια γιαουρτλού, αλλά και πιάτα ημέρας με το κατσικάκι λεμονάτο και το μοσχάρι κοκκινιστό να κλέβουν την παράσταση. Υπάρχει και καφές, δροσιστικοί χυμοί, το βράδυ ποτό, ενώ το πρωί μας περιμένει πρωινό. Εκτός από όλα αυτά εκπλήσσουν οι γλυκές και αλμυρές γεύσεις σε κρέπα και βάφλα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χώρα, Σκύρος

 

Το Γωνιακό

Στο κεντρικό σοκάκι της Χώρας της Σκύρου θα συναντήσουμε το Γωνιακό, το οποίο μας συστήνεται ως καφενείο, μεζεδοπωλείο, μαγειρείο, ένας χώρος λίγο από όλα. Η φιλοσοφία του είναι ο πελάτης να περάσει όμορφα, να φάει καλά και αυτό που τρώει να του δημιουργεί στιγμές ευτυχίας. Το σκηνικό στο Γωνιακό διαμορφώνεται με τη συλλογή των καπέλων που αιωρούνται στον εξωτερικό χώρο και δημιουργούν μια νότα εικαστικής εγκατάστασης, αφήνοντας μια μαγική αίσθηση στον επισκέπτη. Το δε κτήριο αντιπροσωπεύει τη σκυριανή αρχιτεκτονική και ξεχωρίζει στο βασικό καλντερίμι της Χώρας, προσθέτοντάς μια πινελιά ιστορικότητας στο γεύμα ή το δείπνο μας. Ο κατάλογος πλούσιος με αναφορές στην τοπική κουζίνα από τον οποίο ξεχωρίζουν τα σκυριανά τεροπτάρια με γλυκό τραχανά, οι παραδοσιακές μαρμαρίτες, οι κολοκυθοκεφτεδες με κόκκινο κολοκύθι, το λεμονάτο κατσικάκι, η γίδα κοκκινιστή με κολοκύθια και πατάτες, ένα καλοκαιρινό πιάτο καθώς τότε κρατάει τη γλύκα της, τα χειροποίητα μακαρόνια μετζούμι, δηλαδή ζυμαρικά με σκυριανή μυζήθρα και δυόσμο, και φυσικά μην φύγετε χωρίς να αρπάξετε από τη βιτρίνα το ρυζόγαλο με ξύσμα λεμονιού, αν το προλάβετε γιατί φεύγει όλο από νωρίς.

Χώρα, Σκύρος

 

Οι Ιστορίες του Μπάρμπα

Στο νησί της Σκύρου και στο μαγευτικό Μώλο ζούσε ο Μπάρμπα Χρήστος, ο οποίος γεννήθηκε το 1917 και ζούσε μια ζωή εξαρτημένη από τη θάλασσα, ακόμα κι όταν δεν ψάρευε, καθόταν με τη γάτα του πίνοντας κρασί και διηγούταν ιστορίες που έδειχνε να τις ξαναζεί, ενώ όσοι τον άκουγαν ταξίδευαν με τα λόγια του στη δική του εποχή. Από το 2006 ο Γιώργης και ο Κωστής, όταν πλέον ο Μπάρμπα Χρήστος είχε φύγει από κοντά τους, ανέλαβαν να αναδημιουργήσουν με μεράκι το παλιό τους σπίτι, φτιάχνοντας μια ζεστή νησιώτική αγκαλιά με σπιτικούς μεζέδες. Οι ιστορίες του Μπάρμπα με την απίθανη θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου, μαγειρεύουν ψάρια και θαλασσινά με συνταγές δικές τους που αντανακλούν την παράδοση, προσθέτοντας συνάμα και μια μοντέρνα πινελιά. Συστήνουμε να δοκιμάσετε την καλαμαράτα με ιταλικό μακαρόνι, την μακαρονάδα του ψαρά, την τυροκαυτερή με ρέγκα, τη φανταστική φάβα, την ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, τη ρεβυθάδα με σουπιά και τα ολόφρεσκα ψάρια που βγαίνουν από τα καΐκια εκεί μπροστά στο κύμα. 

Μώλος, Σκύρος

 

Κυρά Μαρία 

Η Κυρά Μαρία είναι γνωστή για τις πίτες της και τις γεύσεις που βασίζονται στη ζύμη, μια γαστρονομική πρόταση που ξεκίνησε από τη μαμά Μαρία, κερδίζοντας τον κόσμο και στη συνέχεια συμμετείχε η μητέρα Μυρσίνη και ο γιος Θοδωρής. Σήμερα βρίσκεται σε έναν πανέμορφο χώρο απέναντι από την Κεντρική Πλατεία της Χώρας της Σκύρου, σε ένα κτήριο που εκφράζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, στο οποίο θα βρούμε χτιστούς καναπέδες και τοίχους στολισμένους με τα χαρακτηριστικά σκυριανά κεραμικά. Στην Κυρά Μαρία μας φτιάχνουν χειροποίητες πίτες, τη στιγμή που όλα τα ζυμάρια και η γέμιση είναι φτιαγμένα στο εργαστήριο και στην κουζίνα τους, όπως και τηγανίτες το παραδοσιακό κέρασμα των Σκυριανών και τις οποίες σερβίρουν με μέλι, ταχίνι, ζάχαρη και κανέλα. Οπωσδήποτε πρέπει να ζητήσετε τις κρεμμυδόπιτες με κρεμμύδι, μυζήθρα, δυόσμο και λίγα μπαχαρικά, αλλά και τις παραδοσιακές μαρμαρίτες, τις αυθεντικές κολοκυθόπιτες της Σκύρου, αλλά και τις λαδόπιτες με ξινοτύρι. Επίσης βγάζουν και κάποια κέικ και πίτες που εμπεριέχουν μια μοντέρνα γαστρονομική πινελιά. Επίσης στην Κυρά Μαρία ένα εξαιρετικό χαρμάνι καφέ δίνει ένα γνήσιο espresso, ο οποίος συνοδεύει όλες αυτές τις απίθανες νοστιμιές και λιχουδιές.

Χώρα, Σκύρος

 

ΜΑΝΙΤΑ

Στο Μανίτα το concept εξελίσσει και επεξεργάζεται τη σκυριανή κουζίνα και την αποδίδει στη street εκδοχή της, δίνοντας σε όλους μας τη δυνατότητα να την απολαύσουμε με comfort διάθεση. Οι σκυριανές συνταγές και τα τοπικά υλικά παντρεύονται με τη σύγχρονη γαστρονομία βγάζοντας ένα πεντανόστιμο και προσιτό φαγητό του δρόμου. Στο Μανίτα τα τοπικά και εποχικά υλικά της Σκύρου αναδεικνύονται και ερμηνεύονται σε ένα φαγητό, μαγειρεμένο από μια φιλική ομάδα, η οποία εσωκλείει τη γαστρονομική παράδοση του νησιού σε πιάτα, που θα φάμε κάνοντας τη βόλτα μας στο κεντρικό σοκάκι της Χώρας της Σκύρου. Στο Μανίτα έχουν προσθέσει καινούργιες ιδέες όπως το σκυριανό cheesecake με κατσικίσιο τυρί, τραγανό μπισκότο και παραδοσιακό γλυκό κυδώνι, η βελουτέ μανιταρόσουπα με ντόπιο μανιτάρι, το burger με smashed μπιφτέκι με σκυριανή γραβιέρα και σπιτική πίκλα αγγούρι, όπως και το κεμπάπ από κατσικίσιο σκυριανό κιμά με ψητή ντομάτα και λαδόπιτα Σκύρου. Στο Μανίτα η γαστρονομία της Σκύρου ταξιδεύει στα καλντερίμια της από ανθρώπους που αγαπούν να ταξιδεύουν με το παραδοσιακό φαγητό αγκαλιά, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κράτηση, να περιμένεις στην αναμονή και το οποίο παίρνεις τόσο take away, όσο και delivery.

Χώρα, Σκύρος

 

Ο Μύλος του Μπαλαμπάνη

Ο Μύλος του Μπαλαμπάνη είναι ένας μαγευτικός χώρος ο οποίος βρίσκεται σε έναν μύλο, τον πιο μικρό μύλο της Σκύρου και χρονολογείται από το 1800. Ως εστιατόριο το λειτούργησε η οικογένεια Μπαλαμπάνη από την οποία έχει κρατήσει το όνομα. Συνιστά αναντίρρητα ένα μέρος που σου δίνει συνεχείς και φαντασμαγορικές εικόνες, αφού καθίσεις για φαγητό, καθώς από τη μία οπτική πλευρά σε αιχμαλωτίζει η θάλασσα και το γαλάζιο του Αιγαίου και από την άλλη σε κυριεύει το μεγαλείο του Βράχου στον οποίο είναι χτισμένη η Χώρα. Συστήνεται ως μεζεδοπωλείο που βασίζεται σε θαλασσινά και κρεατικά με αφρόκρεμα το ψωμί του Μύλου με ξινοτύρι, το κριθαρώτο θαλασσινών, οι γαρίδες σαγανάκι, τα μπριζολάκια τα οποία είναι πολύ δημοφιλή, όπως και οι νησιώτικοι κεφτέδες του που μοσχομυρίζουν δυόσμο. Στον Μύλο του Μπαλαμπάνη, τις βραδιές, τη διαφορά κάνει και η ζωντανή μουσική με τραγούδια της παρέας που αντηχούν σε όλη τη γειτονιά με κιθάρα, μπουζούκι κι ακορντεόν και ένα ρεπερτόριο που αφουγκράζεται το έντεχνο και το λαϊκό, μαγεύοντάς μας με νότες κάτω από τον έναστρο σκυριανό ουρανό.

Μώλος, Σκύρος

 

Το Σκυριάνι

Σε ένα γραφικό περιβάλλον ενός κτηρίου το οποίο εκτιμάται ότι κτίσθηκε πριν 100 χρόνια με αρχιτεκτονική που βασίζεται στην κτιστή πέτρα και ταράτσα με απαράμιλλη θέα στη Χώρα της Σκύρου και το Κάστρο του Αγιώργη, μας υποδέχεται μια μοναδική ομάδα στο Σκυριάνι. Οι γεύσεις τους βασίζονται στη γαστρονομική κουλτούρα ενός ψητοπωλείου με πιάτα της ωριάς και μαγειρευτά με πρώτες ύλες και υλικά από την ντόπια παραγωγή. Τα απόλυτα πιάτα στα οποία χρειάζεται να εστιάσουμε είναι η σκυριανή λαδόπιτα, το ξινοτύρι και η γραβιέρα Σκύρου, η ποικιλία από μαγειρευτά με έναν κατάλογο που αλλάζει ανάλογα με την ημέρα με τα σουτζουκάκια, το σουφλέ, το λεμονάτο κατσικάκι, το χοιρινό λεμονάτο, το παστίτσιο και τον μουσακά να εναλλάσσονται στο μενού, αλλά και κρεατικά που ψήνονται εκείνη την ώρα. Στο Σκυριάνι ο επισκέπτης θα φάει καλά, νόστιμο κρέας και αληθινό φαγητό, θα έχει καλή εξυπηρέτηση και όλα αυτά σε ένα θεσπέσιο χώρο. Επίσης εξυπηρετεί με delivery στο 222091602.

Χώρα, Σκύρος

 

Εστιατόριο «ο Στέφανος»

«Ο Στέφανος» είναι ένα εστιατόριο που είχε ξεκινήσει ο παππούς της οικογένειας, ο Πολύβιος, πριν τον πόλεμο και πρόκειται για ένα μαγαζί που έχει ιστορία σχεδόν 100 χρόνια. Η φιλοσοφία του ενσωματώνεται στο τρίπτυχο παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, οι καλύτερες πρώτες ύλες και ο σεβασμός στις συνταγές που βγαίνουν από τις κουζίνες των νοικοκυρών της Σκύρου. Πυλώνας του μενού στον «Στέφανο» είναι τα φρέσκα ντόπια ψάρια ψαρεμένα από τα καΐκια, ενώ πολύς κόσμος πηγαίνει για να δοκιμάσει τη φημισμένη αστακομακαρονάδα με μια συνταγή που κρατάει από τις παλιές εποχές. Επίσης αξίζει να δοκιμάσετε το ντόπιο κατσικάκι λεμονάτο και όλα τα μαγειρευτά που αντιπροσωπεύουν την κλασική ελληνική κουζίνα. Το καλοκαίρι θα χρησιμοποιήσουν ντόπιες ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες για να μαγειρέψουν, ενώ τα μοναδικά τους τυριά έρχονται από σκυριανό τυροκομείο. Και φυσικά η θέα που έχουν τα τραπέζια του στον θαλάσσιο ορίζοντα ξεσηκώνει και δημιουργεί μια καταπληκτική εμπειρία που συνοδεύεται από εκλεκτό φαγητό.

Μαγαζιά, Σκύρος

 

Εστιατόριο – Ψαροταβέρνα Στέλιος

Σε ένα γραφικό σημείο και με μια ρομαντική θέα στο πορφυρό ηλιοβασίλεμα στο βάθος του Αιγαίου το Εστιατόριο – Ψαροταβέρνα Στέλιος δημιουργεί αυθεντικές μνήμες και πρωτόγνωρες εμπειρίες.  Στην εστίαση η οικογένεια βρίσκεται από το 1988 και απόλυτη προτεραιότητά τους είναι η καλύτερη πρώτη ύλη του νησιού, που μαζί με την αγάπη για το μαγείρεμα δημιουργούν ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Αυτό που γνωρίζουν στον Στέλιο και το αποδεικνύουν κάθε μέρα είναι ότι το φαγητό σημαίνει αληθινή αγάπη. Ανάμεσα στα πιάτα που διακρίνονται για το διάλογο με τη σκυριανή γαστρονομία είναι η ροφόσουπα στον ξυλόφουρνο, το μοναδικό κατσικάκι λεμονάτο και η αστακομακαρονάδα για την οποία οι γαστρονομικοί ταξιδιώτες έρχονται συστημένοι. Κι όλα αυτά με πανοραμική θέα 180 μοίρες θάλασσα και αγνάντι το μαγευτικό βορειανατολικό κομμάτι της Σκύρου που προκαλεί θαυμασμό.

Γυρίσματα, Σκύρος

 

Μελισσώνας ΦΕΡΓΑΔΗ 

Το παραδοσιακό παντοπωλείο του Μελισσώνα Φεργάδη στη Σκύρο έχει ιστορία και χρονολογείται από το 1930. Ο μελισσώνας φημίζεται για το παραδοσιακό σκυριανό μέλι από θυμάρι που είναι και το δημοφιλέστερο του νησιού. Με την κατάλληλη επεξεργασία φροντίζουν να διατηρούν γεύση, χρώμα και άρωμα αναλλοίωτα προς τον καταναλωτή. Στο Μελισσώνα Φεργάδη διαφυλάττουν με πίστη και αφοσίωση όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και μας προσφέρουν σκυριανό θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας, όπως και μέλι πεύκου και μέλι ερείκης, υψηλής θρεπτικής αξίας και αυθεντικής γεύσης. Επίσης στο Παντοπωλείο του Μελισσώνα Φεργάδη θα βρούμε υποπροϊόντα της μέλισσας όπως βάμμα πρόπολης, ολόκληρο κομμάτι κερήθρας κατευθείαν μέσα από την κυψέλη, γύρη, βασιλικό πολτό, τα οποία μας προσφέρουν εφαρμόζοντας μόνο φυσικές μεθόδους και οι οποίες διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα του μελισσώνα.

Χώρα, Σκύρος

 

Ο Φούρνος του Χωριού

Ο αγαπημένος φούρνος της Σκύρου, Ο Φούρνος του Χωριού στη Χώρα, εσωκλείει αναλλοίωτα στα ζυμώματά του τη φουρνιστή κληρονομιά του νησιού. Παρασκευάζει καθημερινά παραδοσιακά χειροποίητα αρτοποιήματα σε πολλά είδη άρτου, συνολικά 17 είδη ψωμιού, μερικά εκ των οποίων είναι το  Χωριάτικο, της Αργής Ωρίμανσης, το Βυζαντινό, το Προζυμένιο, το Ζέας, το Αγιορείτικο, το Πολύσπορο και του Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη. Επίσης παρασκευάζει Κουλουράκια, Βουτήματα, Κριτσίνια, Καλτσούνια, Λαδοκούλουρα και άλλες πολλές λιχουδιές με σεβασμό στις πρώτες ύλες. Επιπλέον δημιουργεί Χειροποίητες Χωριάτικες Πίτες και τις ξακουστές Φουρνιστές Λαδόπιτες με Σκυριανό ξυνοτύρι.  Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το πολίτικο τσουρέκι κλασικό ή γεμιστό, με σοκολάτα- μήλο- κεράσι- φράουλα-πορτοκάλι-βερίκοκο, που βγαίνει όλο το χρόνο, και την πολίτικη μπουγάτσα που κάνει τη διαφορά. Ο φούρνος του χωριού ξεχωρίζει για τους ανθρώπους του που εξυπηρετούν με περισσή ευγένεια και άδολο χαμόγελο, κάτι που αισθάνεσαι από την πρώτη επικοινωνία, ενώ θα σου μιλήσουν σε πέντε (5)γλώσσες εκτός από τα Ελληνικά, δηλαδή Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Ρώσικα. 

Χώρα, Σκύρος

 

Παραδοσιακό Ζαχαροπλαστείο Χιώτη 

Το 1978 η οικογένεια Χιώτη δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στο νησί. Με αταλάντευτη τη φιλοσοφία της χρήσης αποκλειστικά φρέσκου γάλακτος ημέρας και τον σεβασμό στην αγνότερη πρώτη ύλη δημιουργούν αυθεντικά γλυκίσματα και εξαιρετικό παγωτό. Η οικογένεια Χιώτη διαχειρίζεται μια γνήσια ζαχαροπλαστική που αποδίδει το μέγιστο της γεύσης με γλυκίσματα τα οποία συνομιλούν αποκλειστικά με το χειροποίητο και το καθαρό, όπως το κορυφαίο ρυζόγαλο, το ανεπανάληπτο εκμέκ κανταΐφι, τα λαχταριστά σιροπιαστά, οι σπιτικές πορτοκαλόπιτες και λεμονόπιτες, το προφιτερόλ με αυθεντική σοκολάτα, αλλά και το γκιουζέλ, ένα απίθανο γλυκό με βάση ραβανί, χειροποίητη συνταγή βραστής πολιτικής κρέμας με αμαρένα και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το χειροποίητο παγωτό μας ταξιδεύει στο ατόφιο, εκείνων των εποχών της αγνότητας και της ευχαρίστησης. Από μια ποικιλία 50 γεύσεων κορυφαία φαντάζει η λαχταριστή μαύρη σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη και μόνο θυμαρίσιο μέλι, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει και η σουλτάνα που την φτιάχνουν με δικό τους βύσσινο, επίσης το ξακουστό εκμέκ το πολίτικο, αλλά και το παγωτό γιαούρτι με πραγματικό γιαούρτι. Στο Παραδοσιακό Ζαχαροπλαστείο Χιώτη ιδιαίτερα γνωστό είναι το λικέρ αρμπαρόριζα το οποίο φτιάχνεται με μια συνταγή πίσω στο χρόνο και η οποία κρατάει από τη γιαγιά. Η οικογένεια Χιώτη δημιουργεί γλυκά και παγωτά που λένε τη δική τους αλήθεια και τα οποία είναι φτιαγμένα από τη μια, με έντονη επιθυμία για το καλύτερο και από την άλλη, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση. Φεύγοντας από τη Σκύρο μην παραλείψετε τα δοκιμάστε ή να κάνετε δώρο τα μοναδικά, χειροποίητα,  σκυριανά αμυγδαλωτά τους. Η επιχείρηση αναλαμβάνει γάμους προτείνοντας γαμήλιες τούρτες και μια μεγάλη γκάμα με παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως επίσης και διάφορα επίσημα events, ικανοποιώντας την κάθε επιθυμία του πελάτη σε γλυκά και δροσιστικά ροφήματα.

Χώρα, Σκύρος

 

Restaurant – Ψαροταβέρνα Ψαριώτης 

Στη Λιναριά της Σκύρου η οικογένεια Ψαριώτη έχει δημιουργήσει τη μοναδική ψαροταβέρνα που άνοιξε το 1998. Όντας ψαράδες από παππού μέχρι και πατέρα εξακολουθούν να ψαρεύουν με το δικό τους καΐκι και κάθε μέρα βγάζουν ψάρια τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη της κουζίνας της ταβέρνας και η οποία βγάζει γαστρονομικές γεύσεις που μυρίζουν θάλασσα, κατευθείαν από το ψαροκάικο και τα δίχτυα του στο πιάτο σας. Ναυαρχίδα του μενού ο αστακός που γίνεται αστακομακαρονάδα, αλλά και βραστός ή ψητός, όπως και αστακοσαλάτα. Τα ψάρια τους θα τα γευτούμε ψητά στη σχάρα ή και τηγανητά, ενώ η κακκαβιά, η ψαρόσουπα δηλαδή, θα μας θυμίσει την αυθεντική γεύση που ακτινοβολεί το νησί. Ο Ψαριώτης καυχιέται και για την ποικιλία από τα μαγειρευτά του, όπως κατσικάκι ντόπιο, γεμιστά, πολλά λαδερά, μουσακάς που νοστιμεύουν το γεύμα ή το δείπνο μας, με τη συγκλονιστική θέα στα ιστιοπλοϊκά που είναι αραγμένα στο λιμάνι, ένα σκηνικό που μας υπενθυμίζει πόσο όμορφη είναι η ζωή στο νησί. 

Λιναριά, Σκύρος

 

CHORA

Το Chora στο κεντρικό καλντερίμι της Χώρας της Σκύρου είναι ένα ελληνικό εστιατόριο με έμφαση στις τοπικές γεύσεις. Θα μας σερβίρει στα τραπέζια του μπροστά στο σοκάκι, αλλά και στο μαγευτικό του roof garden με τη φαντασμαγορική θέα στο Κάστρο, σε ένα κτήριο που συνομιλεί με τη σκυριανή αρχιτεκτονική. Το γαστρονομικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η κουζίνα του είναι η ανάδειξη των πρώτων υλών από της Σκύρο και τις οποίες ερμηνεύει με ντόπιες συνταγές. Αφρόκρεμα στο μενού είναι το λεμονάτο κατσικάκι και τα ιδιαίτερα σκυριανά τυρί όπως κασέρι με τρούφα και κασέρι με μπούκοβο, τα οποία εκφράζουν αυτήν ακριβώς την προσήλωση στη σκυριανή γαστριμαργική κουλτούρα. Επίσης θα δοκιμάσουμε φρέσκα ψάρια στη σχάρα βγαλμένα από την τοπική αλιεία, ψητά της ώρας με τα παϊδάκια να ξεχωρίζουν, ενώ θα τα συνοδέψουμε από μία λίστα κρασιών με τοπικά κρασιά. Επίσης στη Chora βγάζουν και κάποια πιάτα ημέρας ανάλογα με τα φρέσκα υλικά που είναι διαθέσιμα από τους παραγωγούς του νησιού. Το Chora δημιουργεί μια οικεία ατμόσφαιρα στον πελάτη ο οποίος βιώνει μια απολαυστική εμπειρία φαγητού με πυλώνα τη σκυριανή φιλοξενία.

Χώρα, Σκύρος

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Κύλιση στην κορυφή
GHETTOMAGAZINE
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.