13 στέκια που αποθεώνουν την Τσικνοπέμπτη στη Χαλκίδα & στα πέριξ

13 προτάσεις για σοβαρή κρεατοφαγία στη Χαλκίδα, το Μπούρτζι, την Δροσιά, το Αφράτι και τα Φύλλα για την Τσικνοπέμπτη και όχι μόνο.

Απόκριες χωρίς την Τσικνοπέμπτη, δεν είναι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου γνωστή και ως Kρεατινή, προτάσσει σύμφωνα με το έθιμο «αμαρτίες» και κρεατοφαγία πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Η ιστορία της Τσικνοπέμπτης ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα, όπου άνθρωποι μεταμφιεσμένοι σε σατύρους, παρήλαυναν σε άρματα και με κατευθυντήριο προσανατολισμό τα πονηρά αστεία και πειράγματα, αλλά και συνοδεία από μεγάλα μεθύσια, λάτρευαν με αυτόν τον τρόπο τον θεό του κρασιού, τον Διόνυσο.

Η λέξη «Τσικνοπέμπτη», προέρχεται από τη λέξη «κνίσα» που σήμαινε τον λιπαρό ατμό και την οσμή από το ψήσιμο του κρέατος. Με μία απλή αντιμετάθεση η λέξη μετατράπηκε από κνίσα σε τσίκνα στην πορεία του χρόνου. Η «κνίσα» κατά την αρχαιότητα είχε το συμβολισμό να χαρίζει στους άρχοντες και στους πολεμιστές την απαιτούμενη δύναμη πριν από τη μεγάλη μάχη ή από ένα  μακρινό ταξίδι.

Καθώς η γιορτή πέρασε στην ορθόδοξη εκκλησία, οι πατέρες της θεωρούσαν σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας και έτσι τσικνίζουμε την Πέμπτη.

Το GΗΕΤΤΟ Magazine επισκέφθηκε τα καλύτερα στέκια στη Χαλκίδα και τα πέριξ, τόσο για την Τσικνοπέμπτη όσο και για ολόκληρη την εβδομάδα της Κρεατινής, δοκίμασε λουκούλλεια κρεατοφαγικά εδέσματα και τα παρουσιάζει, τηρώντας αυτό το πατροπαράδοτο έθιμο από τη μια και αποθεώνοντας το κρέας από την άλλη.

 

Χαλκίδα

 

Ψησταριά Αποστόλου

Η Ψησταριά Αποστόλου από το 1979 είναι κομμάτι της καθημερινότητας των Χαλκιδέων και όχι μόνο, καθώς στα τραπέζια του έχουν γευματίσει και δειπνήσει γενιές της πόλης αλλά και πολλοί επισκέπτες. Το κοντοσούβλι χοιρινό και το κοντοσούβλι κοτόπουλο σιγοψήνονται, το γεμιστό μπιφτέκι γεμιστό με τυρί ή με Philadelphia λιώνει στο στόμα, ενώ τα τυλιχτά με καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο και ο άπαιχτος γύρος του συνομιλούν με το μεγαλείο της απόλυτης γεύσης. Και φυσικά σαλάτες και ορεκτικά συμπληρώνουν το παζλ μιας γαστρονομίας που σημαίνει πρωτίστως καλό φαγητό.

Φίλωνος 2, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 20409

 

Αρχοντικός Κόκκορας

Στη Χαϊνά ο Αρχοντικός Κόκορας είναι το μαγαζί που βάζει στα κάρβουνα το κοτόπουλο και μας δίνει μια εξαιρετική ψητή και άκρως διατροφική επιλογή, κοτόπουλο λεμονάτο με special σάλτσα μουστάρδας η οποία φτιάχνεται με πολλά μυστικά και για αυτό σαγηνεύει τον ουρανίσκο. Την εβδομάδα της Κρεοφάγου μας ξελογιάζει και με κοκορέτσι, κοντοσούβλι χοιρινό και κοντοσούβλι κοτόπουλο. Επίσης θα βρούμε χειροποίητα σουβλάκια, μπιφτέκια, γεμιστό μπιφτέκι, όλα με εστίαση στην καλύτερη πρώτη ύλη.

Λεωφόρος Χαϊνά 74, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 78760

 

Γουρουνάκι Souvlakerie

Στην Πλατεία μπροστά στο Κόκκινο Σπίτι και το Σπίτι με τα Αγάλματα δεσπόζει ένα ψητοπωλείο που χαρακτηρίζεται από μια υπέροχη και ευρύχωρη σάλα και μια αυθεντική ψησταριά που ψήνει λουκούλλεια εδέσματα. Κοντοσούβλι χοιρινό και κοτόπουλο, μπριζολάκια χοιρινά, μπιφτέκι γεμιστό, μπριζόλα χοιρινή και μοσχαρίσια, πολίτικο κεμπάπ και ποικιλίες κρεατικών δημιουργούν μια πανδαισία γεύσεων στην οποία αποθεώνεται η καλύτερη ποιότητα κρέατος και το μαεστρικό ψήσιμο. Φυσικά και ο πλούσιος γύρος που στο Γουρουνάκι φτιάχνουν με τη δική τους μυστική συνταγή και γίνεται ανάρπαστος. 

Τζιαρντίνι 12 & Μιαούλη, Χαλκίδα – Τηλ. 2221080007

 

Γύρος Grill

Τα τυλιχτά του Γύρος Grill έχουν μια φήμη αξεπέραστη και συνιστούν μια must πρόταση φαγητού που αρεσκόμαστε να επαναλαμβάνουμε, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που η κρεατοφαγία είναι στα καλύτερά της. Σουβλάκι χοιρινό, σουβλάκι κοτόπουλο, μπιφτέκι γεμιστό και με τυρί Philadelphia, μπριζολάκι χοιρινό, μοναδικός γύρος χοιρινό και γύρος κοτόπουλο σε πίτα, αλλά και σε μερίδες συνιστούν την επιτομή ενός πεντανόστιμου φαγητού. Στο Γύρος Grill αξίζει να δοκιμάσετε ορεκτικά και σαλάτες, όπως και τις απίθανες πατατονοστιμιές, ενώ η ποικιλία κρεατικών φαντάζει ως μια αληθινή υπερπαραγωγή.

Πλατεία Αθανάτων 3, Χαλκίδα – Τηλ. 2221074714

 

Ψητοπωλείο Μπουραντάς

Με ιστορία από το 1990, πρώτη και δεύτερη γενιά μαζί, μας ψήνουν αυθεντικές κρεατονοστιμιές. Την Τσικνοπέμπτη θα γιορτάσουμε με σούβλες σε κοντοσούβλι χοιρινό και κοκορέτσι, ενώ από σχάρα θα δοκιμάσουμε σουβλάκι χοιρινό, προβατίνα παϊδάκι και αρνί παϊδάκι. Στον Μπουραντά κυριαρχεί η φιλοσοφία της παρέας και της συντροφιάς σε μια άκρως οικογενειακή ταβέρνα που εστιάζει στις παραδοσιακές γεύσεις και στην εξαιρετική άλφα ποιότητα.

Φριζή 3, Χαλκίδα – Τηλ. 2221084124

 

Το Μερακλίδικο

Το Μερακλίδικο, σε έναν ζεστό χώρο με το ξύλο να πρωταγωνιστεί, αλλά και παλιά διακοσμητικά αντικείμενα και μουσικές που παραπέμπουν στην πανέμορφη Κρήτη, εντυπωσιάζει με το μενού του. Την Τσικνοπέμπτη τα εκλεκτά και θεσπέσια πιάτα με κότσι χοιρινό, αληθινή σπεσιαλιτέ, σούβλες κοντοσούβλι και κοκορέτσι, χειροποίητο Ντονέρ, αρνάκι αντικριστό, ποικιλίες κρεάτων, όπως και πολλούς κρητικούς μεζέδες, μας υπόσχονται ένα γαστρονομικό ταξίδι στην αυθεντικότητα της μέρας, με πυλώνα τη γνησιότητα μιας κουζίνας που στο Μερακλίδικο παρουσιάζουν με μεράκι και αληθινή υπερηφάνεια. 

Τζιαρντίνι 10, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 076655

 

Ψηστήρι

Αληθινές κρεατολιχουδιές δοκιμάζουμε στο Ψηστήρι στην παραλία της Χαλκίδας, ένα εστιατόριο και ψητοπωλείο παράλληλα, το οποίο είναι συνώνυμο της νοστιμιάς και της ανώτερης ποιότητας. Η σταβλίσια μπριζόλα, η ποικιλία κρεατικών, τα αληθινά και μεγαλειώδη burgers, το μπιφτέκι γεμιστό και το μπιφτέκι κοτόπουλο μας υπόσχονται γεύματα που έχουν ως πρωταγωνιστή το κρέας στην καλύτερη εκδοχή του. Κι όλα αυτά σε μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει την απαράμιλλη θέα στην υπέροχη και γραφική Παλαιά Γέφυρα της Χαλκίδας.

Βουδούρη 8, Χαλκίδα – Τηλ. 2221075556

 

Ψητοπωλείο Special

Στο Special ξεχωρίζει η εντυπωσιακή βιτρίνα βαγόνι όπου στο άφθονο κάρβουνο ψήνονται οι κρεατονοστιμιές που μαγεύουν τον ουρανίσκο. Κοτόπουλο σούβλας, κοντοσούβλι κοτόπουλο, κοντοσούβλι χοιρινό, κοντοσούβλι μοσχαρίσιο, κοντοσούβλι αρνίσιο, αλλά και ψητό αρνί, μπιφτέκι, παϊδάκι πρόβατο, πανσέτα χοιρινή και κοκορέτσι αποτελούν τη μεγάλη λίστα των επιλογών. Όλα φτιάχνονται στο χέρι, είναι απολύτως χειροποίητα και μας εγγυώνται αληθινή κρεατοφαγική απόλαυση.

Ελ. Βενιζέλου 68, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 84751

 

Πέριξ

 

Βούκα Gastrotaverna

Στο Βούκα, στο Μπούρτζι και την ακροθαλασσιά, η Τσικνοπέμπτη έχει την τιμητική της και την οποία εξυμνούν με έμφαση στα ψητά, παρουσιάζουν 3 με 4 είδη λουκάνικου από κρεοπώλες της ευρύτερης περιοχής και δίνουν στο κρέας την αξία που του αρμόζει. Το χειροποίητο μπιφτέκι με μοσχαρίσιο κιμά, η χοιρινή και μοσχαρίσια μπριζόλα, οι δημοφιλείς κοπές, αλλά και κάποια quest πιάτα όπως το παϊδάκι προβατίνα αναδεικνύουν τη γαστριμαργική σημασία του εθίμου της συγκεκριμένης μέρας. Η εντοπιότητα αποτελεί προτεραιότητα εξέχουσας σημασίας για το Βούκα με την πρώτη ύλη να επιλέγεται από την Εύβοια και τα χοιρινά να είναι από συνεργαζόμενη φάρμα, τη στιγμή που ενστερνίζονται τη φιλοσοφία του αυθεντικού και του γνήσιου σε κάθε πιάτο.

Άγιος Νικόλαος Μπούρτζι – Τηλ. 697 256 3807

 

Ψητοπωλείο Κρεοπωλείο Ελευθερίου

Η οικογένεια Ελευθερίου, στη Δροσιά, μας ψήνει κρέατα δικής τους παραγωγής, από τη δική τους φάρμα στην οποία τα ζώα ανατρέφονται με δικές τους ζωοτροφές. Η πρώτη με τη δεύτερη γενιά πορεύονται μαζί και, όντας σχεδόν 26 χρόνια στο χώρο του κρέατος, επιλέγουν πάντα τη σωστή ποιότητα, παραμένοντας πιστοί στην παράδοση. Δοκιμάστε στο Ψητοπωλείο κρεατικά σε σούβλες που μιλάνε με τη γεύση, κοκορέτσι, αρνί, κοντοσούβλι πρόβατο, κοντοσούβλι χοιρινό, κοντοσούβλι κοτόπουλο. Επίσης το παϊδάκι αρνί και το παϊδάκι προβατίνα, το χωριάτικο λουκάνικο και όλα τα πιάτα της ώρας, αποδεικνύουν ότι το Ψητοπωλείο Κρεοπωλείο Ελευθερίου είναι το σημείο-σταθμός όπου η κάθε μπουκιά κρέατος έχει την αυθεντικότερη γεύση.

Ιερέως Δημ. Αφράτη 7, Δροσιά – Τηλ: 22210 99505

 

Ταβέρνα Ηρακλής

Στο Αφράτι, η πασίγνωστη ταβέρνα Ηρακλής τιμά την εβδομάδα της Κρεατινής και την ημέρα της Τσικνοπέμπτης με την περίφημη και φημισμένη προβατίνα στα κάρβουνα για την οποία ταξιδεύουν πολύ και πολλοί. Το αρνάκι και οι σούβλες, κοκορέτσι και το χοιρινό κοντοσούβλι, θα μας μυήσουν στην ιεροτελεστία του κρέατος, ενώ πιάτα όπως τηγανόψωμο, τυροπιτάρι, σπανακοτυρόπιτα, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, αλλά και ντολμαδάκια με λάχανο, αρνάκι κοκκινιστό και κόκορας κοκκινιστός αποδεικνύουν ότι η επίσκεψη στον Ηρακλή και το Αφράτι είναι απαραίτητη για όποιον εκτιμά την ατόφια και γνήσια κουζίνα του χωριού. 

Αφράτι – Τηλ. 22210 50900

 

Ο Παρίσης 

Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα εξυμνείται στον Παρίση, τη γνωστότερη ταβέρνα στα Φύλλα, με κρεατικά στα κάρβουνα, ψητά της ώρας, τη γνωστή σπεσιαλιτέ παϊδάκι  προβατίνα και τη σταβλίσια, με πρώτη ύλη που προέρχεται από ντόπια κρέατα. Ο Παρίσης είναι ένα μαγαζί που συνδέεται άμεσα με την μακρόχρονη ιστορία του τόπου, καθώς από το 1931 λειτουργεί ανελλιπώς, φτάνοντας σήμερα στην τρίτη γενιά. Ο χώρος διακοσμείται με τα πανέμορφα ξύλινα βαρέλια από τα οποία θα μας βγάλουν το δικό τους βαρελίσιο κρασί, όπως και θα μας τρατάρουν τη δική τους χωριάτικη φέτα. Τα κεφτεδάκια και τα ντολμαδάκια με τη συνταγή της γιαγιάς είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να εκδράμετε στα Φύλλα και να μυηθείτε στην γαστριμαργική παράδοση του χωριού.

Φύλλα – Τηλ. 2221052470

 

Το Στέκι του Αιμίλιου

Στον αμπελοφυτεμένο Μύτικα, το Στέκι του Αιμίλιου συνιστά έναν προορισμό τόσο για να εισπνεύσουμε το οξυγόνο και να θαυμάσουμε το γραφικό τοπίο της περιοχής, όσο και για να δοκιμάσουμε κρεατικά που απογειώνουν τον ουρανίσκο. Η προβατίνα αποτελεί τη ναυαρχίδα του μενού, ενώ συμπρωταγωνιστούν τα αρνίσια μπριζολάκια, το μπιφτέκι, η χοιρινή πανσέτα, η μοσχαρίσια γλώσσα, το χοιρινό κοντοσούβλι, το κοντοσούβλι κοτόπουλο, το αρνί σούβλας και το κοκορέτσι. Η ποιοτικότερη πρώτη ύλη στην οποία εμμένει το Στέκι του Αιμίλιου εξασφαλίζει ένα οδοιπορικό σε αληθινές γεύσεις όπου το κρέας είναι ο βασιλιάς.

Μύττικας – Τηλ. 2221 115353

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Κύλιση στην κορυφή
GHETTOMAGAZINE
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.