Νόστιμες βασιλόπιτες, ξεχωριστές αλλά και τυχερές! 11 σημεία για την τέλεια βασιλόπιτα σε όλη τη Χαλκίδα αλλά και τα πέριξ.
Η βασιλόπιτα είναι το σύμβολο της Πρωτοχρονιάς ένα έθιμο που θεωρείται ότι ξεκίνησε από τους Ρωμαίους, ενώ και οι Αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν στους θεούς σε κάθε μεγάλη καμπή του χρόνου ή της ζωής τους «εορταστικούς άρτους». Κατά τη χριστιανική παράδοση, το έθιμο ξεκίνησε από τον Άγιο Βασίλειο, που ήταν επίσκοπος στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, τον 4ο αιώνα μ.Χ., εξ ου και το όνομα βασιλόπιτα.
Τα υλικά με τα οποία ζυμώνεται είναι αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, πορτοκάλι και γάλα, και συνηθέστατα πάνω στην επιφάνειά της γράφεται ο αριθμός του νέου έτους με αποφλοιωμένα αμύγδαλα. Μέσα στη ζύμη της βασιλόπιτας είθισται να τοποθετείται ένα νόμισμα, που όποιος το βρει θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Σε κάποιες αγροτικές περιοχές αντί για νόμισμα τοποθετούσαν παλαιότερα ένα κομματάκι άχυρο, κλήμα ή κλώνο ελιάς, ανάλογα με την παραγωγή της περιοχής, και όποιος το έβρισκε θα είχε καλή σοδειά κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Παραδοσιακά το μοίρασμα της βασιλόπιτας είχε ένα τελετουργικό καθώς πρώτα ο νοικοκύρης την έστεφε τρεις φορές στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Έπειτα έκανε με κλειδί, με μαχαίρι ή με πιρούνι τρεις φορές το σημείο του σταυρού, για να κόβεται η κακογλωσσιά, να κλειδώνονται τα κακά στόματα ή να αποτρέπεται το κακό μάτι, και την ώρα ακριβώς που άλλαζε ο χρόνος, άρχιζε να ονοματίζει τα κομμάτια, με καθιερωμένη πάντα σειρά, πρώτο του Αι-Βασίλη, έπειτα του Χριστού και της Παναγίας, κατόπιν του σπιτιού και στη σειρά όλων των μελών της οικογένειας, αρχίζοντας από το κομμάτι του νοικοκύρη, μετέπειτα των μεγαλύτερων σε ηλικία και καταλήγοντας στα παιδιά, ενώ παραδοσιακά ένα κομμάτι κόβεται και για τους φτωχούς. Στην αγροτική ζωή όταν τελείωνε το εορταστικό δείπνο της οικογένειας, ο νοικοκύρης κατέβαινε στον στάβλο, να ταΐσει την πίτα στα ζωντανά, ενώ την επόμενη μέρα θρυμμάτιζε και σκορπούσε ένα κομμάτι στα κτήματα και στα αμπέλια.
Το GHETTO Magazine με σεβασμό στο πατροπαράδοτο έθιμο της βασιλόπιτας επέλεξε να επισκεφθεί φούρνους και ζαχαροπλαστεία στη Χαλκίδα, την Αρτάκη, το Βασιλικό, την Δροσιά και την Αμάρυνθο, δοκίμασε παραδοσιακές συνταγές και μοντέρνες εκδοχές της, συνομίλησε με τους ανθρώπους που την πλάθουν με αγάπη και μεράκι και παρουσιάζει τα καλύτερα σημεία για να απολαύσουμε αυτό το πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα που φέρνει την καλή τύχη της χρονιάς.
Γουρνής Φούρνος
Στον Φούρνο του Γουρνή στη Χαλκίδα, τον Δοκό και την Ερέτρια η βασιλόπιτα έχει μοναδικά στολίσματα για τη νέα χρονιά, είναι πεντανόστιμη και εστιάζει στα πρώτης ποιότητας υλικά. Με μια συνταγή που βασίζεται στη βανίλια, τα δάκρυα σοκολάτας, το γνήσιο χυμό πορτοκαλιού αλλά και τις πιο ακριβές πρώτες ύλες θα διαλέξουμε βασιλόπιτες με επικάλυψη λευκής σοκολάτας, μαύρης σοκολάτας και άχνη που θα ομορφύνει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε όψη και γεύση.
Λεωφ. Χαϊνά 60, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 73358
Φούρνος Θανάση
Στην Ορέστη Μακρή, απέναντι από τον Κριμάτογλου, ο Φούρνος Θανάση ετοιμάζει μια βασιλόπιτα που φτιάχνεται, από την αρχή μέχρι το τέλος, χειροποίητα στο εργαστήριό τους και με υλικά αγνά και εγγυημένα πρώτης ποιότητας. Η συνταγή είναι άκρως κλασική με καλό βούτυρο, μοσχομυρωδάτο μαχλέπι, έχει ξύσμα πορτοκαλιού και η επικάλυψη είναι με αληθινή σοκολάτα ή παραδοσιακά με άχνη.
Λεωφ. Χαϊνά 94, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 074222
Φούρνος Μπαλτά
Η πιο νόστιμη βασιλόπιτα της πόλης βρίσκεται στον Φούρνο Μπαλτά με ιστορία από το 1919. Συνιστά την απόλυτη εγγύηση για το γιορτινό τραπέζι. Πληροφορίες θα βρείτε και στο site www.baltasbakery.gr
Ελ. Βενιζέλου 49, Χαλκίδα – Τηλ.: 22210 22228
Παπαϊωάννου Bakery
Στο Παπαϊωάννου Bakery η βασιλόπιτα έχει μια ανεπανάληπτη συνταγή η οποία πλάθεται και δημιουργείται από τα χρυσά χέρια της οικογένειας. Τα υλικά αγνά και ατόφια βασίζονται στους φρεσκοκομμένους ξηρούς καρπούς και τα μοναδικά αρώματα των Χριστουγέννων που πλημμυρίζουν κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι. Στο Παπαϊωάννου Bakery θα γευτούμε αυτήν την ξεχωριστή παραδοσιακή συνταγή στην οποία προστίθεται και πρωταγωνιστεί η ζαχαρόπαστα σε διάφορες γεύσεις και ποικίλα σχέδια και η οποία δίνει στην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα μια διαφορετική καλλιτεχνική πινελιά.
Ερμού 28, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 022606
Τσατάλμπασης
Στον Τσατάλμπαση ξεχωρίζουμε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, τη βασιλόπιτα με εκείνη την πατροπαράδοτη πολιτική συνταγή η οποία γίνεται με τριμμένο καρύδι, αλλά και την εκδοχή για όσους έχουν κάποια αλλεργία η οποία φτιάχνεται χωρίς ξηρούς καρπούς. Στον Τσατάλμπαση θα αφεθούμε σε μια προσέγγιση της βασιλόπιτας η οποία είναι απολύτως κλασική και φέρει την υπογραφή ενός καταξιωμένου αρτοποιείου που εκφράζει το μεγαλείο της παράδοσης.
Εθνικής Συμφιλίωσης & Αιδηψού, Χαλκίδα (Κουρέντι) – Τηλ: 2221082700
Φουσέκας
Στο Φούρνο του Φουσέκα η βασιλόπιτα του κυρίου Αντρέα, με μια συνταγή που διατηρείται ανεξίτηλη στο χρόνο και ευλαβικά μας την παρασκευάζουν εδώ και χρόνια τρεις γενιές αρτοποιών, θα είναι κοντά μας και φέτος. Θα τη βρούμε σε διάφορα σχέδια με βάση την παραδοσιακή κλασική συνταγή με βανίλια και πορτοκάλι και η οποία είναι ντυμένη με ζαχαρόπαστα. Οι γιορτές είναι για τα παιδιά και ο Φουσέκας έχει την παιχνιδιάρικη βασιλόπιτα που ανακαλεί και δημιουργεί παιδικές μνήμες.
Ερμού 44, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 20152
Αρτάκη
Σταθμός
Στον Σταθμό στο δρόμο για τη Νέα Αρτάκη, η βασιλόπιτα αντανακλά την πολυετή συνταγή της οικογένειας, μοσχομυρίζει παράδοση, είναι βασισμένη στο καλό βούτυρο και τα πιο αγνά υλικά και βγαίνει σε γεύση πορτοκαλιού, αλλά και γεύση πορτοκαλί και καρύδι. Η επικάλυψη σε όλες αυτές τις γεύσεις συνεπαίρνει και υπάρχει σε λευκή σοκολάτα, μαύρη σοκολάτα, όπως και άχνη. Η βασιλόπιτα στον Σταθμό δημιουργεί εκείνη την εορταστική ατμόσφαιρα της προσμονής του Νέου Έτους που έχει τη γεύση ενός αυθεντικού γλυκού.
5ο χλμ. Χαλκίδας – Αρτάκης – Τηλ.: 2221045085
Βασιλικό
Εκλαίρ
Στο Εκλαίρ, στο Βασιλικό, η συνταγή έχει γεννηθεί το 1985 και είναι μυστική, ωστόσο γνωρίζουμε ότι φτιάχνεται με αγνά υλικά, πολλή αγάπη και μεράκι. Η παραδοσιακή βασιλόπιτα έχει γεύση πορτοκάλι και καρύδι και βγαίνει σε επικαλύψεις με σοκολάτα γάλακτος, ή λευκή σοκολάτα, αλλά και κλασική με άχνη. Στο Εκλαίρ για Πρωτοχρονιά θα βρούμε και μια ποικιλία σοκολατένιων γλυκισμάτων για γλυκένια δώρα στους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς μας φίλους.
Αγίου Ιωάννη Ρώσσου, Βασιλικό – Τηλ. 2221050739
Φούρνος Μάρκου
Στον Φούρνο Μάρκου, στο Βασιλικό, μας συστήνουν δύο είδη βασιλόπιτας την πρώτη σε κέικ και την άλλη σε τσουρέκι. Η βασιλόπιτα κέικ βασίζεται σε μια σπιτική συνταγή και έχει αληθινά κομμάτια αμυγδάλου, ενώ η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαχλέπι και μαστίχα και βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή. Στο Φούρνο Μάρκου η δεύτερη γενιά διατηρεί αναλλοίωτες τις οικογενειακές συνταγές της βασιλόπιτας και με σεβασμό στην ιστορία τους μας προσφέρουν ό,τι πιο αυθεντικό.
Αγίου Ιωάννη Ρώσσου 45, Βασιλικό – Τηλ. 2221 054177
Δροσιά Χαλκίδας
Φούρνος Δροσιάς Γεύσεις Θωμάς
Στη Δροσιά, ο γνωστός Φούρνος Θωμάς βγάζει μια ποικιλία από βασιλόπιτες με μια συνταγή που κρατάει από παλιά και συναρπάζει κάθε ουρανίσκο. Η παραδοσιακή, με τη μυστική συνταγή που κάνει τη διαφορά και η οποία χρησιμοποιείται όλο το χρόνο και στο φημισμένο τους κέικ, αποτελεί την επιτομή της βασιλόπιτας στον Θωμά. Επίσης θα βρούμε βασιλόπιτες με αποξηραμένα φρούτα, όπως και με ξηρούς καρπούς, ενώ οι πιο απαιτητικοί θα εντυπωσιαστούν από τις ιδιαίτερες βασιλόπιτες με γεύση Oreo, Lila, Bueno και Ferrero. Αυτές τις βασιλόπιτες θα τις βρούμε και στον Θωμά στο Βαθύ και τις Καμάρες.
Επαρ.Οδ. Μουρικίου-Δροσιάς 2, Δροσιά – Τηλ. 2221 098305
Αμάρυνθος
Φούρνος Γουναρόπουλος
Ο Φούρνος Γουναρόπουλος στην Αμάρυνθο δημιουργεί μια βασιλόπιτα που βασίζεται στην αγνότητα και τη φυσικότητα των πρώτων υλών. Αυγά από τις κότες της οικογένειας, γάλα δικής τους παραγωγής, ξύσμα και γνήσιο χυμό πορτοκαλιού από πορτοκαλιές που καλλιεργούν οι ίδιοι, αλλά και δικά τους αμύγδαλα και καρύδια συνθέτουν τα υλικά μιας βασιλόπιτας που μυρίζει αληθινό χωριό και φτιάχνεται με αγάπη και μεράκι.
Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αμάρυνθος – Τηλ.: 2229037291