Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός

10 ερωτήσεις στον Φάνη Σπανό

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, μιλάει στο ghettomagazine.gr για τη ζωή στη Στερεά Ελλάδα, για τους νέους και τις γυναίκες της περιφέρειας, και μας περιγράφει τις πιο δύσκολες στιγμές του ως Περιφερειάρχης την περασμένη τετραετία. Δίνει ξεκάθαρη απάντηση για το εάν στο μέλλον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ […]

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, μιλάει στο ghettomagazine.gr για τη ζωή στη Στερεά Ελλάδα, για τους νέους και τις γυναίκες της περιφέρειας, και μας περιγράφει τις πιο δύσκολες στιγμές του ως Περιφερειάρχης την περασμένη τετραετία. Δίνει ξεκάθαρη απάντηση για το εάν στο μέλλον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ εάν επανεκλεγεί εξηγεί γιατί δεν χρειάζεται να πει πολλά στους 25 Δημάρχους της Στερεάς Ελλάδας. 

[intense_video video_type=”youtube” video_url=”https://youtu.be/EEuBdeULQSc”]

 

Πώς είναι η ζωή στην Στερεά Ελλάδα;

Όπως και στην υπόλοιπη χώρα, αλλά με λίγο περισσότερη γαλήνη και πολύ λιγότερο άγχος. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν τόπο που έχει τα πάντα σε κάθε γωνιά. Αν ρωτάτε για τη δική μου ζωή, απλά αντιστρέψτε αυτό που μόλις σας απάντησα! Λιγότερη γαλήνη επειδή υπάρχει περισσότερη ευθύνη, περισσότερο άγχος επειδή νιώθω υπευθυνότητα.

Στην Περιφέρεια βγήκες με 52,4%. Αυτό σημαίνει ότι έχεις μια ευρεία αποδοχή. Αν επανεκλεγείς Περιφερειάρχης, με το τέλος της δεύτερης θητείας σου, θα σε ενδιέφερε να είσαι μέρος της κεντρικής πολιτικής σκηνής;

Είμαι ήδη εκεί που ήθελα, θέλω και αγωνίζομαι να είμαι. Στην κεντρική σκηνή του τόπου μου. Πρώτα ως πολίτης και μετά ως πολιτικός.

Μπορεί η Στερεά Ελλάδα να κρατήσει τους νέους της;

Θέλει και μπορεί. Είναι εθνικό πρόβλημα, είναι τοπικό μας στοίχημα. Δεν αρκεί η ομορφιά του τόπου, η οικογένεια, οι  αναμνήσεις για να κρατήσουν έναν νέο. Χρειάζεται η προσπάθεια που θα τους βοηθά να κάνουν τη δική τους οικογένεια, να φτιάξουν τις δικές τους αναμνήσεις, να χτίσουν έναν τόπο ομορφότερο. Γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε στην οικονομική ανάπτυξη, στα έργα διασύνδεσης, στις πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα, της εξωστρέφειας της παραγωγής, της προβολής των προϊόντων μας. Στην προσέλκυση των κεφαλαίων και στη διευκόλυνση των νέων να ριζώσουν, να επιστρέψουν, να πολλαπλασιαστούν. Αγωνιζόμαστε για να ευημερούν οι στερεοελλαδίτες στην καθημερινότητά τους, όχι να έχουν απλώς καλύτερη αγοραστική δύναμη και καλούς δείκτες απασχόλησης. Αυτά είναι ενδείξεις ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Οι αριθμοί δεν είναι άνθρωποι και οι άνθρωποι δε γίνονται αριθμοί.

Ευημερία στην καθημερινή ζωή σημαίνει ζωή για τον τόπο. Αυτό θέλουμε και αυτό κάνουμε. Κάναμε πολλά για να σταματήσουμε να λιγοστεύουμε. Κάνουμε περισσότερα για να γίνουμε ακόμα πιο πολλοί.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που βίωσες ως Περιφερειάρχης αυτή την τετραετία;

Οι φυσικές καταστροφές είναι ό,τι δυσκολότερο, εκ φύσεως – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η αποκατάσταση των ζημιών, η αποζημίωση των πληγέντων είναι το κομμάτι που λύνεται με σωστή διαχείριση. Είναι το μετρήσιμο κομμάτι. Δεν αρκεί. Πρέπει ο πολίτης να νιώθει ότι βρισκόμαστε δίπλα του. Ότι η δυσκολία είναι μια ευκαιρία όχι για περισυλλογή, αλλά για περισσότερη δράση. Ότι τα έργα που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό δε στοχεύουν μόνο στη θωράκιση του τόπου μας, αλλά αποσκοπούν στην ανθεκτικότητα κάθε μας συμπολίτη. Στην υπόσχεση ότι δεν δρούμε με το πολύ συνηθισμένο «η ευθύνη είναι όλων κι επομένως κανενός». Στη δέσμευση ότι είμαστε εκεί πριν χρειαστεί, για να μην πρέπει να είμαστε παντού όταν θα προκύψει. Στη βεβαιότητα ότι κανείς δεν είναι μόνος.

Η θέση της γυναίκας στη Στερεά Ελλάδα. Ποιες οι πολιτικές που σχεδιάζετε για τη γυναικεία ανέλιξη;

Υποτιμημένη, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα! Και αυτό συμβαίνει, παρότι πολλές Στερεοελλαδίτισσες πρωτοστατούν στην καινοτομία και στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, στο μέλλον δηλαδή της παραγωγικής οικονομίας. Υποχρέωση όλων μας είναι να αγωνιζόμαστε όχι μόνο σε επίπεδο λεκτικών διατυπώσεων, αλλά με πράξεις. 

Ως Πολιτεία, οφείλουμε να εφαρμόσουμε υποστηρικτικές πολιτικές, όπως οι δράσεις στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τις οποίες χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας μας. Ξεχωρίζω και το πρόγραμμα κατάρτισης για το οποίο εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στοχεύει στην προώθηση της συμμετοχής των γυναικών και την εξάλειψη των εμποδίων για την ενασχόληση τους στον τομέα των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας!

Και ως πολίτες, όμως, οφείλουμε όλοι να λειτουργούμε αναλόγως στην καθημερινότητά μας, στον εργασιακό μας χώρο, στο σπίτι μας, σε κάθε μας κοινωνική δραστηριότητα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η κατοχύρωση του τουριστικού σήματος Heart of Greece;

Το ίδιο το όνομα είναι ο φάρος αυτού που είμαστε γεωγραφικά και ιστορικά και που θέλουμε να γίνουμε πρακτικά. Η καρδιά της Ελλάδας μας. Αυτή είναι η ταυτότητά μας. Με αυτήν συστηνόμαστε και αυτή μας ορίζει ώστε να μη μας περιορίζει. Η κατοχύρωση του σήματος μας έχει επιτρέψει να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε μια τουριστική πολιτική η οποία απλώνεται από την αξιοποίηση της θάλασσας μέχρι τα χιονοδρομικά κέντρα, με τον αγροτουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό να αναπτύσσονται παράλληλα και να συμπλέκονται σε μια ολιστική πρόταση για τον επισκέπτη της Στερεάς. Όπως συμβαίνει και με την καρδιά μας, ο επισκέπτης στην καρδιά της Ελλάδας τώρα έχει αναρίθμητες επιλογές. Δεν αρκεί όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στην καρδιά. Δημιουργήσαμε τον τρόπο ώστε όλοι οι δρόμοι να ξεκινούν απ’ αυτήν!

Τι σημαίνει πολιτισμός για το Φάνη Σπανό; Μόνο αναστήλωση μνημείων;

Η αποκατάσταση -την προτιμώ ως λέξη από την «αναστήλωση»- ενός μνημείου είναι ο σεβασμός στον πολιτισμό μας. Ο πολιτισμός όμως στην καθημερινότητά μας είναι ο σεβασμός. Δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, είναι το πώς συμπεριφερόμαστε στον διπλανό μας, στον αδύναμο, στον ηλικιωμένο, σε εκείνον που δοκιμάζεται. Είναι ο σεβασμός όχι μόνο στην Ιστορία, αλλά στη φύση και στον συνάνθρωπο. Δεν είναι μόνο η αγάπη για την Τέχνη. Είναι η αγάπη για το ωραίο και το αληθινό, η δημιουργία που ξεπερνά ας πούμε την φθαρτή μας φύση. Η αποδοχή του διαφορετικού, η υπεράσπιση των αξιών που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Συνέχεια ενός μεγάλου πολιτισμού, με τη βαριά ευθύνη που αυτό φέρει και οφείλουμε να αποδεικνύουμε κάθε μέρα με τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Τι θα έλεγες στους 25 Δημάρχους της Στερεάς Ελλάδας εάν επανεκλεγείς;

Πιστεύω ότι όλοι ξέρουν ότι μια επανεκλογή σημαίνει περισσότερη ευθύνη, λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια, συντομότεροι χρόνοι, περισσότερη δουλειά και ακόμα περισσότερη δουλειά. Δεν χρειάζεται να τα πούμε. Αρκεί να τα κάνουμε.

Θα ζούσες μόνιμα με την οικογένειά σου σε ένα μικρό χωριό της Βόρειας Εύβοιας;

Και σε ένα μικρό χωριό της Βοιωτίας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας. Όσα κάνουμε για τον τόπο μας και τους τόπους του, τα κάνουμε ώστε και το πιο μικρό χωριό αυτού του υπέροχου τόπου να μπορεί να γίνει σπίτι όχι μόνο για εμάς που αγαπάμε τη Στερεά μας ούτε για όσους γεννηθήκαμε στα μέρη της, αλλά για καθέναν. 

Κάνεις πράγματα που κάνουν οι συνομήλικοι σου;

Κάνω, περισσότερο από όσο μου επιτρέπει ο χρόνος αλλά λιγότερο από όσο θα ήθελα. Οι φίλοι μου και η οικογένειά μου, μου διδάσκουν και μου διατηρούν την ισορροπία που όλοι έχουμε ανάγκη και με συντροφεύουν στις στιγμές που έχω ανάγκη την χαλάρωση, την περισυλλογή, την συμβουλή. Μπορεί να είναι σύντομες, αλλά είναι ουσιαστικές. Κι επειδή μιλάμε περί ηλικίας, ευτυχώς έχω την αντοχή αυτές οι στιγμές, προς το παρόν, να μου αρκούν!

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top