Όταν δίνεται ξανά ζωή σε ένα παλιό κτίριο της Χαλκίδας! (pics)

*Η ανακαίνιση του κτιρίου έγινε από την τεχνική κατασκευαστική εταιρεία «Παναγιώτης Ι. Σακελλαράκης ΑΤΕ» *Επιμέλεια ανακαίνισης έργου: Δήμητρα και Έλενα Παν. Σακελλαράκη, Διπλ. Πολιτικοί Μηχανικοί. Ένα παλιό κτίριο πάντα προκαλεί μια όμορφη αίσθηση. Σε κάνει να σκέφτεσαι πως μπορεί να ήταν στο παρελθόν, τι μπορεί να είχε στεγάσει  στους χώρους του, πόσοι άνθρωποι πέρασαν από […]

*Η ανακαίνιση του κτιρίου έγινε από την τεχνική κατασκευαστική εταιρεία «Παναγιώτης Ι. Σακελλαράκης ΑΤΕ»

*Επιμέλεια ανακαίνισης έργου: Δήμητρα και Έλενα Παν. Σακελλαράκη, Διπλ. Πολιτικοί Μηχανικοί.

Ένα παλιό κτίριο πάντα προκαλεί μια όμορφη αίσθηση. Σε κάνει να σκέφτεσαι πως μπορεί να ήταν στο παρελθόν, τι μπορεί να είχε στεγάσει  στους χώρους του, πόσοι άνθρωποι πέρασαν από κει και τι ιστορίες έχει να διηγηθεί!

Η Χαλκίδα είναι μια πόλη με πολλά παλιά κτίρια, νεοκλασικά ή νεότερης κατασκευής, αλλά δυστυχώς, αν και τα περισσότερα έχουν κριθεί διατηρητέα, τα βλέπουμε να καταστρέφονται σιγά-σιγά, καθόσον το επίσημο κράτος δεν παρέχει κανένα απολύτως κίνητρο στους ιδιοκτήτες παρά μόνον ξέρει να τους φορολογεί!

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και το διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φαρμακίδου με Κριεζώτου (πρώην κτίριο Κιαπέκου, με πολλούς συνιδιοκτήτες σήμερα).

Σε αυτό το κτίριο κάποτε στεγάσθηκαν κατά καιρούς στους δύο ορόφους πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες (όπως η π.χ. η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, το Γενικό Χημείο του Κράτους, η Εφορία Χαλκίδας κλπ), στο δε ισόγειο, διάφορα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία και καταστήματα.

Όμως, για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εμφανείς φθορές, να έχει γίνει ένα «στέκι» για παραβατικές καταστάσεις και να αποτελεί μια πολύ άσχημη εικόνα στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην παραλία.

Ευτυχώς όμως γι’αυτό, μεταξύ των συνιδιοκτητών υπήρχε και ο γνωστός μηχανικός κ. Παναγιώτης Σακελλαράκης, ο οποίος κατάφερε μαζί με τις δύο κόρες του, Δήμητρα και Έλενα Σακελλαράκη, Διπλ. Πολιτικούς Μηχανικούς, να ανακαινίσουν μερικώς αυτό, ερχόμενοι σε συνεννόηση με όλους τους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν στο ισόγειο τρία υπέροχα καταστήματα (το γνωστό πλέον Cafe-bar Storeys foodybar Ghetto 3 των Αφών Σπύρου, το κατάστημα οπτικών Optimist του κ. Φίλιππου Ψινάκη, το οποίο βραβεύθηκε το 2017 αποσπώντας το Α’ βραβείο για την εσωτερική του διακόσμηση και το εκπληκτικό κατάστημα Home Decor της κ. Ειρήνης Γαλάνη).

 

Διατηρήθηκε αρχιτεκτονικά η αρχική μορφή του κτιρίου, με σύγχρονες νότες που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και σίγουρα αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους χώρους της πόλης μας.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, είναι σημαντικό να δίνεται ζωή ξανά σε κτίρια με ιστορία, γιατί η πόλη μας έχει ανάγκη να διατηρεί την παλιά της φυσιογνωμία.

Είναι ωραίο για τους Χαλκιδέους να βλέπουν να ανακαινίζονται ιστορικά κτίρια, που πολλοί τα θυμούνται κατά το παρελθόν, αλλά και για τους επισκέπτες και τους τουρίστες, να παρατηρούν ότι η πόλη προσπαθεί να κρατήσει και να τιμήσει  τα παλιά κτίρια με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική!

Γι’αυτό λοιπόν και το επίσημο κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες παλαιών και ιστορικών ακινήτων για τη διάσωση τους, διότι πέραν των άλλων ωφελημάτων, δημιουργούνται ταυτόχρονα και νέες θέσεις εργασίας.

Συνεπώς, κάθε φορά που ένα παλιό κτίριο στην Χαλκίδα ανακαινίζεται και δημιουργείται μια επιχείρηση, μόνο θετικό αντίκτυπο έχει για την πόλη αλλά και τους πολίτες!

 

Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top