Υπερπανσέληνος: Αύριο για τέταρτη (και τελευταία φορά) φέτος το φεγγάρι θα είναι πιο φωτεινό

Πιο μεγάλο και πιο φωτεινό θα είναι το φεγγάρι για τελευταία φορά φέτος καθώς αύριο Πέμπτη θα συμβεί η τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020. Η Σελήνη θα πλησιάσει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα […]

Πιο μεγάλο και πιο φωτεινό θα είναι το φεγγάρι για τελευταία φορά φέτος καθώς αύριο Πέμπτη θα συμβεί η τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020.

Η Σελήνη θα πλησιάσει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.

Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη. Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί σε ένα περίπου χρόνο, το Μάιο του 2021.

Η πρώτη υπερπανσέληνος για το 2020 έγινε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ενώ στις 8 Μαρτίου ακολούθησε η δεύτερη, η λεγόμενη «πανσέληνος των σκουληκιών» και κατά τη διάρκειά της, η Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από ό,τι συνήθως.

Η επόμενη υπερπανσέληνος ήταν στις 8 Απριλίου. Στις 21.08 ώρα Ελλάδας το φεγγάρι πλησίασε στο περίγειό του, στο κοντινότερο σημείο στη Γη και έτσι πραγματοποιήθηκε η «ροζ» υπερπανσέληνος, χαρακτηρισμός που προέρχεται από το χρώμα ενός λουλουδιού, καθώς η άγρια φλοξ ανθίζει αυτόν τον καιρό.

Αντίθετα, με τις υπεραπνσελήνους, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από στην υπερπανσέληνο.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
Πηγή: www.lifo.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top