Τι συμβαίνει όταν ένα αεροσκάφος σπάει το φράγμα του ήχου; (pics)

Συγκλονιστικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA «αιχμαλωτίζουν» τη στιγμή που δύο υπερηχητικά αεροσκάφη «συγκρούονται» με το φράγμα του ήχου, προκαλώντας κρουστικά κύματα, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό δηλαδή που συνέβη και στη Χαλκίδα εχθές το απόγευμα, και αναμφίβολα, είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης σήμερα στην πόλη. Χρησιμοποιώντας μια πρόσφατα αναβαθμισμένη τεχνολογία […]

Συγκλονιστικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA «αιχμαλωτίζουν» τη στιγμή που δύο υπερηχητικά αεροσκάφη «συγκρούονται» με το φράγμα του ήχου, προκαλώντας κρουστικά κύματα, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό δηλαδή που συνέβη και στη Χαλκίδα εχθές το απόγευμα, και αναμφίβολα, είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης σήμερα στην πόλη.

Χρησιμοποιώντας μια πρόσφατα αναβαθμισμένη τεχνολογία φωτογραφίας air-to-air, που χρειάστηκε 10 χρόνια για να αναπτυχθεί, οι μαγευτικές εικόνες της NASA αποτυπώνουν για πρώτη φορά την αλληλεπίδραση των κρουστικών κυμάτων που δημιουργούνται από δύο υπερηχητικά αεροπλάνα εν πτήσει.

Στις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο παρελθόν, βλέπουμε τα δύο υπερηχητικά jet τύπου T-38 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης στο ερευνητικό κέντρο της Αεροπορικής Βάσης Edwards στην Καλιφόρνια.

Τι είναι το “σπάσιμο” του φράγματος του ήχου – supersonic boom..

Τα κρουστικά κύματα που παράγονται από υπερηχητικά αεροσκάφη είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του φαινομένου «supersonic boom» όταν «συγχωνεύονται» διασχίζοντας την ατμόσφαιρα, γεγονός στο οποίο οφείλονται οι περιορισμοί όσον αφορά τη διάσπαση του φράγματος του ήχου πάνω από τη γη.

Πιο συγκεκριμένα, όταν το αεροσκάφος πλησιάσει τη ταχύτητα του ήχου,  αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρής ταλάντωσης στη φορά της ταχύτητας. Έτσι τα κύματα του ήχου που εκπέμπει το αεροπλάνο δεν μπορούν να ξεπεράσουν το αεροπλάνο και έτσι συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του σε μορφή κώνου! Για να είμαστε όπως απόλυτα ακριβής, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το παραπάνω φαινόμενο, δηλαδή η συμπύκνωση του νερού γύρω από το αεροσκάφος σε μορφή κώνου, πραγματοποιείται λίγο πριν αυτό ξεπεράσει τη ταχύτητα του ήχου, δηλαδή σπάσει το φράγμα του ήχου και όχι εκείνη τη στιγμή όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες: 

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top