Τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα Χριστούγεννα

Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης «Ευλογημένη είναι η εποχή των Χριστουγέννων η οποία εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης» τάδε έφη ο Hamilton Wright Mabie, Αμερικανός δοκιμιογράφος, κριτικός και καθηγητής. Την παρούσα στιγμή όμως που ολόκληρος ο κόσμος δοκιμάζεται από την πανδημία, αυτή η συνωμοσία αγάπης μπορεί να μας εμπλέξει και να μας κυριεύσει; […]

Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης

«Ευλογημένη είναι η εποχή των Χριστουγέννων η οποία εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης» τάδε έφη ο Hamilton Wright Mabie, Αμερικανός δοκιμιογράφος, κριτικός και καθηγητής. Την παρούσα στιγμή όμως που ολόκληρος ο κόσμος δοκιμάζεται από την πανδημία, αυτή η συνωμοσία αγάπης μπορεί να μας εμπλέξει και να μας κυριεύσει;

Τα φετινά Χριστούγεννα ίσως να μην βγούμε μέχρι αργά το βράδυ και ίσως να μην ψωνίσουμε φανταχτερά ρούχα και ακριβοθώρητα αρώματα. Μπορεί να μην ακούσουμε ακόμη και τα παραδοσιακά κάλαντα αλλά και είναι πιθανό να μην ταξιδέψουμε στον χωριό της οικογενειακής μας προέλευσης. Φαντάζει σίγουρο ότι δεν θα δούμε όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα και το οικογενειακό τραπέζι ίσως να είναι περισσότερο φειδωλό σε αριθμό προσκεκλημένων. Αναμφίβολα η ψυχολογία μας θα είναι κλονισμένη από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες ζούμε και είναι λογικό να μην έχουμε ακραίες και ματαιόδοξες απαιτήσεις.

Το παράδοξο είναι ότι η Εκκλησία η οποία πρεσβεύει και σηματοδοτεί αυτή τη χριστιανική γιορτή θα λειτουργήσει με σκεπτικισμό και περιορισμούς. Και ίσως αυτό να είναι το ανατρεπτικό ερώτημα της φετινής γέννησης του Χριστού. Μια τέτοια μαγευτική λατρεία αγάπης, όπου η ανθρωπότητα καλείται να απεμπολήσει κάθε μνησίκακη παθογένεια, μπορεί πράγματι να έχει φειδώ; Η αγάπη έχει μέτρο και όρια; Υπόκεινται ή απειλείται από την κοινωνική αποστασιοποίηση; Ακόμη περισσότερο όταν ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να πολεμήσει έναν φονικό ιό, η αγάπη προς τον πλησίον έστω και σε απόσταση, δεν είναι το επιστημονικότερο όπλο;

TODAY Illustration / Getty Images

Το οξύμωρο σχήμα των φετινών Χριστουγέννων είναι ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση θα φέρει περισσότερη θαλπωρή, συγκατάβαση και ανέχεια ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους. Το ανθρώπινο γένος ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος και εθνικότητας βάλλεται από την Covid-19 και αναπόφευκτα καλείται να ανταπεξέλθει με όχημα την αλληλεγγύη, την επιστημονική συνεργασία και τη παγκόσμια συναδέλφωση. Τα φετινά Χριστούγεννα αναφωνούν ότι, όλοι μας χωριστά και όλοι μας συλλογικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που διαστρεβλώνει τη μεγάλη γιορτή της ανιδιοτελούς αγάπης.

Ο κωμικός Bob Hope περιγράφει με γλαφυρό τρόπο, «η ιδέα μου από τα Χριστούγεννα, παλιομοδίτικη ή μοντέρνα, είναι πολύ απλή: αγάπη για τους άλλους. Ελάτε να το σκεφτούμε, γιατί πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα για να το κάνουμε αυτό;».

Τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα Χριστούγεννα, αγάπη για τον καθένα μας, αγάπη για όλους. Ας είναι λοιπόν Χριστούγεννα όλο το χρόνο!

 

Cover Photo: Keith Negley / NBC News

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top