Πως θα ήταν σήμερα η Χαλκίδα αν… Μία 3D απεικόνιση της πόλης και ένα ταξίδι στο χρόνο (pics)

Εικόνες από μια Χαλκίδα όπου το χθες συναντά το σήμερα δημιούργησε μέσω 3D απεικονίσεων ο 24χρονος Γιώτης Ντόρτογλου θέλοντας να δείξει πώς θα μπορούσε να ήταν η πόλη αν έμεναν αλώβητα κάποια κτήρια της και αν διατηρούσε πολλά από τα διατηρητέα της. Για φανταστείτε το σήμα κατατεθέν της πόλης, την παλιά γέφυρα του Ευρίπου να […]

Εικόνες από μια Χαλκίδα όπου το χθες συναντά το σήμερα δημιούργησε μέσω 3D απεικονίσεων ο 24χρονος Γιώτης Ντόρτογλου θέλοντας να δείξει πώς θα μπορούσε να ήταν η πόλη αν έμεναν αλώβητα κάποια κτήρια της και αν διατηρούσε πολλά από τα διατηρητέα της.

Για φανταστείτε το σήμα κατατεθέν της πόλης, την παλιά γέφυρα του Ευρίπου να περνάει μέσα από ένα κάστρο του 13ου αιώνα; Πολύ πιθανό μόνο και μόνο στην ιδέα θα σας ακούγεται πολύ ενδιαφέρον και μόλις δείτε την 3D απεικόνιση του Γιώτη Ντόρτογλου θα σας αρέσει πολύ, όπως και σε εμάς.

Ο Γιώτης Ντόρτογλου κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία είχα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τέχνες. Ασχολήθηκε με την ζωγραφική, την αγιογραφία, το 3D modeling, την επεξεργασία βίντεο και εικόνας. Συμμετείχε σε εκθέσεις ζωγραφικής και έλαβε τιμητικές διακρίσεις. Συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια με την Google Earth στην ηλικία των 14, έχοντας φτιάξει αρκετά γνωστά μνημεία με εκατομμύρια προβολές απ’ όλο τον κόσμο. Η αγάπη του για τα ταξίδια τον οδήγησε στην Σκωτία όπου και μένει τα τελευταία 2 χρόνια. Εδώ και αρκετό διάστημα δημιουργεί αναπαραστάσεις μνημείων που είτε υπήρχαν στην Ελλάδα και στην πορεία καταστράφηκαν είτε διατηρητέα κτίρια τα οποία αξίζουν την ανάλογη συντήρηση, αξιοποίηση και ανάδειξη. Στόχος μέσω αυτών των projects είναι η έμπνευση του κόσμου, η κοινοποίηση και ευαισθητοποίησή του με στόχο να σωθούν αυτά που έχουν απομείνει στην χώρα μας.

Εμείς μιλήσαμε με τον Γιώτη Ντόρτογλου με αφορμή την 3D απεικόνιση του κάστρου του Ευρίπου της Χαλκίδας του 13ου αιώνα.

Ποια ήταν η αφορμή για την 3D αναπαράσταση του κάστρου του Ευρίπου στη Χαλκίδα;

Για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα για την ύπαρξη αυτού του μνημείου. Έπεσα τυχαία σε ένα άρθρο στο ίντερνετ για τους “χαμένους θησαυρούς της χώρας μας” και έμεινα άναυδος. Προσπάθησα να συλλέξω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα ώστε για φτιάξω το αποτέλεσμα που βλέπετε. Το αποτέλεσμα φυσικά προήλθε κυρίως από σπάνιες φωτογραφίες του κάστρου στα τέλη του 19ου αιώνα (λίγο πριν κατεδαφιστεί) και γκραβούρες ή πίνακες στους οποίους απεικονιζόταν. Το αποτέλεσμα δεν πηγάζει από επιστημονική ή ακαδημαική έρευνα και ο στόχος ήταν κυρίως καλλιτεχνικός.

 

Θεωρείτε πως θα μπορούσε να υπάρχει μέχρι και τώρα;

Αυτό το ερώτημα δεν θα μπορούσε να απαντηθεί ποτέ. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Το σημαντικό είναι να μάθουμε από το παρελθόν, ώστε να σεβόμαστε το παρόν και να οραματιζόμαστε το μέλλον. Στόχος μου είναι η έμπνευση και κινητοποίηση του κόσμου και των αρμόδιων αρχών. Η Ελλάδα είναι πλούσια από πολιτισμό και ιστορία, αλλά δυστυχώς πιστεύω ότι αρχικά οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουμε σε βάθος και δεν την αξιοπούμε έτσι ώστε να της αναλογεί. Όλοι μαζί μπορούμε, μόνος του δεν κατάφερε κανείς τίποτα. Στήριξη, αλληλοσεβασμός, κινητοποίηση και κοινοποίηση είναι τα πρώτα βήματα για να εξελιχθούμε προσωπικά και συνολικά. Ας κάνουμε την αρχή λοιπόν. Γνωρίζω ότι είναι απλό, αλλά δεν είναι εύκολο. Ας σταματήσουμε να “κουνάμε το δάχτυλο” και ας φτιάξουμε εμείς τον τόπο που θέλουμε οι άλλοι να κάνουν για εμάς.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top