Ποια είναι η ιστορία της αρχής των Pride και γιατί ο Ιούνιος είναι μήνας Pride;

Νέα Υόρκη, 28 Ιουνίου 1969. Βαριά οπλισμένοι άντρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο γκέι μπαρ Stonewall με την πρόφαση της παράνομης πώλησης οινοπνεύματος. Ωστόσο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια σειρά παρενοχλήσεων γκέι και τρανς ατόμων στην ευρύτερη περιοχή. Ακολούθησαν συλλήψεις και βία. Ο κόσμος έξω από το μπαρ εξαγριώθηκε και άρχισε να πετάει πέτρες και […]

Νέα Υόρκη, 28 Ιουνίου 1969.

Βαριά οπλισμένοι άντρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο γκέι μπαρ Stonewall με την πρόφαση της παράνομης πώλησης οινοπνεύματος. Ωστόσο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια σειρά παρενοχλήσεων γκέι και τρανς ατόμων στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθησαν συλλήψεις και βία. Ο κόσμος έξω από το μπαρ εξαγριώθηκε και άρχισε να πετάει πέτρες και μπουκάλια στα αστυνομικά οχήματα. Άνθρωποι ερχόντουσαν να διαμαρτυρηθούν. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες και νύχτες.

Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε η «πορεία για στο Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως σαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους ομοφυλόφιλους, λεσβίες και Τρανς της Νέας Υόρκης. Υπό τη στενή έννοια του όρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη μορφή gay pride που υπήρξε ποτέ.

Με τα χρόνια, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε αρχικά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και στη συνέχεια σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου, ενώ καθιερώθηκε η 28η Ιουνίου ως η Ημέρα ΛΟΑΤ περηφάνειας (LGBT Pride Day). Για το λόγο αυτό τα περισσότερα LGBT pride ανά τον κόσμο διοργανώνονται συνήθως μήνα Ιούνιο.

Οι Βρετανοί ανθρακωρύχοι και το gay Pride

Από τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις συμμετοχής σε gay pride μιας διαφορετικής κοινωνικής ομάδας σημειώθηκε το 1985 στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των Βρετανών ανθρακωρύχων τη διετία 1984-1985, μία ομάδα της Βρετανικής ΛΟΑΤ κοινότητας οργάνωσε επιτροπή συμπαράστασης στους απεργούς.

Στο gay pride του Λονδίνου που ακολούθησε, κατέβηκε και μάλιστα τέθηκε επικεφαλής της διαδήλωσης μια ομάδα απεργών ως αντιπροσωπεία του εργατικού σωματείου τους, κάτι που κατέδειξε ένα ευρύτερο πεδίο αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες, που όμως δραστηριοποιούνται στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top