Ο Χαλκιδέος που διέσχισε την Μαύρη Ήπειρο με ένα σακίδιο (pics)

Θυμάμαι, μικρό παιδί σαν ήμουν, καθόμουν με τις ώρες στα διάφορα ακρογιάλια της Χαλκίδας και αγνάντευα τα αγέρωχα ευβοϊκά βουνά. Φανταζόμουν τότε ότι αυτές οι κορυφογραμμές πρέπει να είναι το τέλος του κόσμου. Ποία μεγάλη συγκίνηση εβίωσα σαν διέσχισα πρώτη φορά την ραχοκοκαλιά της Εύβοιας και πρωτοαντίκρισα το Αιγαίο Πέλαγος να εκτείνεται ως τα πέρατα […]

Θυμάμαι, μικρό παιδί σαν ήμουν, καθόμουν με τις ώρες στα διάφορα ακρογιάλια της Χαλκίδας και αγνάντευα τα αγέρωχα ευβοϊκά βουνά. Φανταζόμουν τότε ότι αυτές οι κορυφογραμμές πρέπει να είναι το τέλος του κόσμου. Ποία μεγάλη συγκίνηση εβίωσα σαν διέσχισα πρώτη φορά την ραχοκοκαλιά της Εύβοιας και πρωτοαντίκρισα το Αιγαίο Πέλαγος να εκτείνεται ως τα πέρατα του ορίζοντα! Ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ μεγάλος, συμπέρανα.

Σύντομα, με την βοήθεια του παγκοσμίου άτλαντα, έμαθα ακριβώς πόσο μεγάλος είναι. Η νέα αυτή γνώση πλημμύρισε την φαντασία μου με περιπετειώδεις ρέμβες. Καθώς μεγάλωνα, αυτές μετεξελίχθησαν σε μία εμμονή με το να ταξιδεύσω προς όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου. Αφότου με τα πολλά μεγάλωσα, πήρα τον δρόμο και θεώρησα κάθε σπιθαμή γης σπίτι μου.

Αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερός που έχω καταφέρει να μετατρέψω το παιδικό μου όνειρο σε καθημερινή πραγματικότητα.

Έως στιγμής χαίρω να έχω πατήσει πλέον του ενός τρίτου των χωρών του κόσμου. Χαίρω να έχω θαυμάσει πανύψηλα, αειχιόνιστα βουνά· απέραντους, τρικυμισμένους ωκεανούς· αχανείς, νεκρικές ερήμους· τρισέρημες, παγωμένες τούνδρες· πυκνές, ανεξερεύνητες ζούγκλες· χίλια-δυό σπάνια, θαυμάσια και αξιοπερίεργα ζώντα πλάσματα… και κάθε λογής αριστουργήματα που η φύση εποίησε πάνω σε αυτήν την τυχαία, μετέωρη σφαίρα που αποκαλούμε «σπίτι» μας.

Χαίρω επίσης να έχω επισκεφτεί ακαταμέτρητες ανθρώπινες κοινωνίες: από τις πιο χαώδεις μεγαλουπόλεις μέχρι τα πιο λησμονημένα χωριουδάκια· όπου έχω συναναστραφεί με την πιο απίθανη ποικιλία διαφορετικών ανθρώπων· έχω ακούσει κάθε διανοητή άποψη για το κάθε ένα θέμα· και έχω εκθεμελιώσει μεγάλο μέρος των προκαταλήψεών μου.

Το σημαντικότερο απ´ όλα: συνεχίζω ακάθεκτος την εξερεύνηση. Η δίψα μου για περιπέτεια δεν έχει σβήσει κατ᾽ ελάχιστον. Το κάθε άλλο… θαρρώ δεν θα αφήσω τον δρόμο για όσο το σώμα μου δύναται να μεταφέρει το μυαλό μου.

Απ᾽ όλες τις ηπείρους, αυτή που πάντα με εξίταρε περισσότερο ήταν η Αφρική: η πιο εξωτική, η πιο ξεχασμένη, η πιο άγρια των ηπείρων. Έτσι και το πρώτο μου ταξίδι στην Αφρική μού δοκεί μάλλον το πιο συναρπαστικό και αξιοθύμητο απ᾽ όλα μου τα ταξίδια.

Όλα ξεκίνησαν με μία πολύ απλή ιδέα: Πάντοτε oονειρευόμουν να ανέβω το Όρος Κιλιμαντζάρο. Των συγκυριών επιτρεπόντων, έτει 2014, άρχισα τελικά να σχεδιάζω αυτήν την εξόρμηση. Εννοείται πως αφού θα τραβιόμουν που θα τραβιόμουν εκεί κάτω στους τροπικούς, επιβάλλετο να συνδυάσω αυτήν την ανάβαση με μία γενικότερη ταξίδευση της ευρύτερης περιοχής. Πήρα το λοιπόν και μελέτησα το τι θα μπορούσα να δω και να κάνω στην Τανζανία και τις γειτονικές χώρες. Εν τέλει, το επέκτεινα λίγο περαιτέρω το σχέδιο… λέω, ε, ας πάω στο Κέιπ Τάουν και ανεβαίνω δια ξηράς μέχρι την Αλεξάνδρεια· καθ᾽ οδόν, ανεβαίνω και το Κιλιμαντζάρο.

Έναν μήνα διέμεινα στο Κέιπ Τάουν επί σκοπού να προετοιμαστώ για αυτό το μακρύ ταξίδι. Το έριξα όμως στην διασκέδαση και τις εξορμήσεις, και ουσιαστική προετοιμασία δεν έκανα καμία. Παραμόνο, της ευκαιρίας δοθείσης, μία ωραία πρωία, φέροντας όλο μου το βιός σε ένα σακίδιο, ξεκίνησα προς βορρά μέσω της άγνωστης και μαγευτικής αφρικανικής ενδοχώρας.

Μετά το πέρας έξι μηνών και την διάνυση ανυπολόγιστων χιλιομέτρων με μία πληθώρα ποικίλων μεταφορικών μέσων και τον διερχομό μέσω δώδεκα ξεχωριστών αφρικανικών κρατών, μία νύχτα σε κάποια προκυμαία της Αλεξάνδρειας, ήταν που αυτή η μέχρι πρότινος ιδέα είχε μετουσιωθεί σε ανάμνηση… την ανάμνηση μίας επικής περιπέτειας γεμάτης εκλεκτές συγκινήσεις.

Πολλά μεσολάβησαν… Και το Κιλιμαντζάρο ανέβηκα· και τα επόμενα τρία ψηλότερα βουνά της ηπείρου, μεταξύ άλλων, ανέβηκα· και σε κάθε φανταστή ή αφάνταστη, θεότρελη περιπέτεια ενεπλέχθην. Η εξιστόρηση όλων αυτών των περιπετειών, βασικά, δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί αλλού ειμή στις σελίδες ενός ογκώδους βιβλίου.

Εξού το λοιπόν και μετέπειτα αποφάσισα, πράγματι, να επαναλάβω αυτό το ταξίδι, νοερά αυτήν την φορά, μεταφέροντας τις αναμνήσεις μου στο χαρτί. Αυτή η απόφαση γέννησε ένα βιβλίο επ᾽ ονόματι «Από το Κέιπ Τάουν στην Αλεξάνδρεια». Ας παραθέσω κάτωθεν την καταλήγουσα παράγραφο αυτού του βιβλίου που ίσως και να εμπεριέχει όλη του την ουσία.

Τι εστί σού το ταξίδι; Ένα πέταγμα σε κάποια κοντινή ή μακρινή πόλη και μία συζήτηση με κάποιον ηλίθιο, κουστουμαρισμένο τύπο περί ολίγων επιπλέον χρημάτων στο σαλόνι ενός ξενοδοχείου ή σε κάποιο κωλόμπαρο; Δέκα-είκοσι καλοκαιρινές ημέρες αδείας παρά την πισίνα κάποιου ακριβού ξενοδοχείου, στοιχειωμένες από την μιζέρια μιας καθημερινής πραγματικότητας που περιμένει σαν βρικόλακας το πέρας των διακοπών; Οι χρόνιες εξοικονομήσεις προς την πραγματοποίηση ενός φανταχτερού προγράμματος σε κάποιον εξωτικό προορισμό από τις σελίδες των φυλλαδίων των τουριστικών γραφείων, και ένα άλμπουμ φωτογραφίες για τα γεράματα; Μία οιαδήποτε μετακίνηση από έναν τόπο χ σε έναν άλλον ψ, μήπως…; Εμένα το ταξίδι μού εστί περιπέτεια· μία διαρκής περιπέτεια χωρίς περιορισμούς ή ημερομηνία λήξης· περιπέτεια που ξυπνάς το πρωί σε κάποιον άγνωστο τόπο και αναρωτιέσαι πού άραγε θα ξυπνήσεις το επόμενο· περιπέτεια που καθέν της λεπτό υπεραφθονεί από νέες εικόνες, πληροφορίες, γνώσεις, ιδέες και προπαντός συγκινήσεις και εκλεκτά συναισθήματα. Η περιπέτεια είναι η ζωή. Η ζωή είναι το ταξίδι. Και το ταξίδι ποτέ δεν τελειώνει.

*Του Δημήτρη Φανούριου Πίσχινα

 

Σε σύμπραξη με τους φίλους και φιλοξενούντες του παρόντος άρθρου από το Ghetto Magazine της Χαλκίδας, είπαμε να διαθέσουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου για έναν τυχερό νικητή που θα κληρωθεί . Ο διαγωνισμός θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Επιπροσθέτως, θα ήθελα να κάνω και μία ειδική προσφορά για όσους αναγνώστες του Ghetto Magazine ενδιαφέρονται. Για να αποκτήσετε το βιβλίο (καθώς και για να διαβάσετε αποσπάσματα του) πατήστε ΕΔΩ και συμπληρώνετε την εκεί φόρμα παραγγελίας. Μέχρι και τις 31/07/2019, αναγράφοντας τον κωδικό «ghettomagazine» στην φόρμα επικοινωνίας, σάς αποστέλλεται το βιβλίο με έκπτωση στα 10 από 15. Αγοράζοντας αυτό το βιβλίο με βοηθάτε να χρηματοδοτήσω τα επικείμενα μου ταξίδια. Θα εκτιμούσα αυτήν την υποστήριξη εκ βάθων ψυχής.

Σας ευχαριστώ θερμά που αφιερώσατε τον χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο!

Μπορείτε να συνδεθείτε μαζί μου μέσω της σελίδας μου https://theblogofdimi.com/

Στο Facebook https://www.facebook.com/dimitriosfann/

Στο Instagram https://www.instagram.com/theblogofdimi/

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top