Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος υφυπουργός Ελληνικής Κυβέρνησης

Η ανακοίνωση της υπουργοποίησης του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στον πρόσφατο ανασχηματισμό, κρύβει έναν σημαντικό συμβολισμό. Ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- από Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο ίδιο υπουργείο- είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που δηλώνει ανοιχτά την σεξουαλική του ταυτότητα. Αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται άνευ […]

Η ανακοίνωση της υπουργοποίησης του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στον πρόσφατο ανασχηματισμό, κρύβει έναν σημαντικό συμβολισμό. Ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- από Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο ίδιο υπουργείο- είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που δηλώνει ανοιχτά την σεξουαλική του ταυτότητα.

Αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται άνευ σημασίας και περνάει ασχολίαστο, για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη αλλαγή και ένα μήνυμα για τα δικαιώματα των γκέι και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο 44χρονος Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι γιος του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Γιώργη Γιατρομανωλάκη και της ακαδημαϊκού Ρένας Λεκανίδου. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος έχει μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ πριν μερικούς μήνες, με ανάρτησή του στο Facebook, περιέγραψε ένα περιστατικό που βίωσε στην πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα.

Η δημοσίσευσή του στο Facebook:

Πριν από αρκετά χρόνια, στην πρώτη μου δουλειά στην Ελλάδα μετά την Αμερική, είχα κατά λάθος μάθει ότι υπήρχε μια εσωτερική συζήτηση για το κατά πόσον μπορούσα να αναλάβω τη διαχείριση μίας κρίσης, όχι λόγω απειρίας ή ικανοτήτων αλλά επειδή ήμουν εμφανώς (συγκρατήστε αυτή τη λέξη) gay. Δεν μου έδωσαν το project τότε.

Κάποια χρόνια μετά, μοιράστηκα με ανθρώπους που είναι στην πολιτική την επιθυμία μου να ασχοληθώ κι εγώ ενεργά και ζήτησα τη γνώμη και τη συμβουλή τους. Μου απάντησαν ότι θα ήμουν πολύ καλός αλλά προφανώς θα έπρεπε να περιοριστώ σε συμβουλευτικούς ρόλους στο παρασκήνιο. «Σε φαντάζεσαι να μπαίνεις μέσα στα καφενεία να μιλάς με τον κόσμο;» είχαν αναρωτηθεί φωναχτά και συνέχισαν λέγοντας «Εδώ είναι Ελλάδα».

Προφανώς το είχα εσωτερικεύσει αυτό. Κάθε φορά που γνώριζα έναν άνθρωπο σε ένα επαγγελματικό ραντεβού αναρωτιόμουν αν έχει καταλάβει ότι είμαι gay και αν αυτό θα επηρεάσει την έκβαση των πραγμάτων. Θα πάρω τη δουλειά; Θα με εμπιστευτεί; Θα με πάρει στα σοβαρά;

Παρόλα αυτά επέμεινα. Και ο καιρός πέρασε. Και κάποια πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Και σιγά σιγά βρέθηκαν άνθρωποι στον δρόμο μου που άρχισαν να συζητούν μαζί μου σε άλλη βάση.

Η ορατότητα είναι σημαντική. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Και για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και για άλλες ομάδες ή μονάδες. Και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ή που επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ, ή επειδή είναι «εμφανώς» ΛΟΑΤΚΙ θα το κάνουν χειρότερα από κάποιο άλλο άτομο.

Κανένα άτομο δεν θα πρέπει να νιώθει ότι είναι αναγκασμένο να κρυφτεί για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να αγχώνεται αν περνάει για gay ή straight. Και κανένα άτομο, ειδικά δε παιδί, δεν πρέπει να γίνεται bullied για αυτό που είναι. Και πιστέψτε με, το bullying έχει πολλές μορφές.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά η αρχή έχει γίνει.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top