Ο Μανώλης Γλέζος ήταν επίτιμος δημότης της Χαλκίδας

Αποδήμησε στα 98 του χρόνια ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός που απέκτησε διεθνή αναγνώριση. Ο Μανώλης Γλέζος είχε τιμηθεί ως επίτιμος δημότης της πόλης σε μία εκδήλωση που είχε διεξαχθεί στις 14 Δεκεμβρίου του 2011 στη Χαλκίδα, στο θέατρο Παπαδημητρίου. Την απόφαση είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο […]

Αποδήμησε στα 98 του χρόνια ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός που απέκτησε διεθνή αναγνώριση.

Ο Μανώλης Γλέζος είχε τιμηθεί ως επίτιμος δημότης της πόλης σε μία εκδήλωση που είχε διεξαχθεί στις 14 Δεκεμβρίου του 2011 στη Χαλκίδα, στο θέατρο Παπαδημητρίου. Την απόφαση είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχείας Θανάση Ζεμπίλη ενώ πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο Γιάννης Μπάκας.

Ο Μανώλης Γλέζος επίτιμος δημότης της Χαλκίδας

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ερμηνεύοντας «την εκτίμηση που χαίρει η αέναη και πολυεπίπεδη δράση του», είχε ανακηρύξει «τον αγωνιστή, τον αυτοδιοικητικό, τον ενεργό πολίτη, τον δημοσιογράφο, τον επιστήμονα, τον άνθρωπο» Μανώλη Γλέζο ως επίτιμο δημότη.

Αναγνωρίζοντας, κατά το σκεπτικό που ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Μπάκας, «την πολυπράγμονα και αειθαλή προσωπικότητά του, που σφραγίζει την Ελληνική πραγματικότητα της τελευταίας 60ετίας, διδάσκοντας την ευθύνη της δημόσιας δράσης, τη δύναμη της αντίστασης, τη σημασία της ανθρωποκεντρικής πολιτικής, τη δημιουργικότητα του πολιτισμού, τον ορισμό του πατριωτισμού, την αξία της ελευθερίας, τη συνείδηση της κοινότητας..»

Η ομιλία του Μανώλη Γλέζου στο θέατρο παπαδημητρίου στη Χαλκίδα

Στην ομιλία του, ο Μανώλης Γλέζος, είχε θυμηθεί τη Χαλκίδα ως αφορμή της πρώτης μαθητικής αντιστασιακής-αντιφασιστικής πράξης, όταν μετά από μια σχολική εκδρομή στην πόλη μας, στην έκθεση που όφειλε να τελειώνει με το τσιτάτο περί «του κυβερνήτου Ιωάννου Μεταξά, δημιουργού του τρίτου κύματος του Ελλνικού πολιτισμού», αυτός χρέωσε στα δημιουργήματα του δικτάτορα και το πάνω-κάτω των νερών του Ευρίπου, προκαλώντας την αμηχανία των καθεστωτικών που δεν μπορούσαν και να τον τιμωρήσουν!

Όσον αφορά στην ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη, την αποδέχθηκε ως πρόσθετη ευθύνη και υποσχέθηκε να μην είναι απλά τιτλούχος αλλά ενεργός έως και «ενοχλητικός» πολίτης, με τις προτάσεις του.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top