«Ο Δρόμος του Κ. Π. Καβάφη πέρασε από τη Χαλκίδα» (pics)

*Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου ο Μητροπολιτικός Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος διοργάνωσε μια εξαιρετική αφιερωματική εκδήλωση στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Στην εκδήλωση ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλόθεος στο θεολογικό σχολιασμό, ο Φιλόλογος κ. Άγγελος Μαντάς ως […]

*Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου ο Μητροπολιτικός Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος διοργάνωσε μια εξαιρετική αφιερωματική εκδήλωση στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Στην εκδήλωση ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλόθεος στο θεολογικό σχολιασμό, ο Φιλόλογος κ. Άγγελος Μαντάς ως κριτικός, και ο Σκηνοθέτης, Ηθοποιός και Συγγραφέας κ. Μιχαήλ Άνθης απαγγέλλοντας ποιήματα, ανέπτυξαν το θεολογικό περιεχόμενο των ποιημάτων του μεγάλου Αλεξανδρινού. Επιπλέον ο εμπνευσμένος Μουσικός Γεώργιος Αντωνίου, με την υπέροχη Solist Ιωάννα Μακρή και τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας αλλά και της χορωδίας της Σχολής παραδοσιακών οργάνων του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου, αποτόλμησε τη μελοποίηση ποιημάτων του Καβάφη δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Η θρησκευτικότητα του βαθυστόχαστου Αλεξανδρινού ποιητή αποτέλεσε το αντικείμενο ανάλυσης στη χθεσινή εκδήλωση. Η ελληνικότητα με την οποία διαποτίζει το ποιητικό του έργο προσφέρει στον ορθόδοξο γραικό τα θεμέλια για την ανύψωση της εθνικής αλλά και της συλλογικής του ταυτότητας. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Καβάφης και η οποία βασίζεται στην ανάμειξη στοιχείων καθαρεύουσας, δημοτικής και τοπικών ιδιωματισμών σχετίζεται άμεσα με την εκκλησιαστική γλώσσα και υποδηλώνει την αδιάλειπτη ιστορική και θρησκευτική συνέχεια του ελληνισμού. Η αναζήτηση ιστοριών από τα αρχαιοελληνικά πεπραγμένα, με τις οποίες ο ποιητής δημιουργεί τα ποιήματα και εμπνέεται τους χαρακτήρες του, βασίζονται στην αίσθηση της παραβολής που ομοίως διαπερνά την εκκλησιαστική διδασκαλία. Ο θρησκευτικός Καβάφης αναζητά την αρετή, ερευνά τις διαφορές του καλού με το κακό, προσμένει την ανθρώπινη ηθική.

Ο μεγάλος αυτός Αλεξανδρινός Ποιητής, ο οποίος κατόρθωσε να κάνει γνωστή την ελληνική ποίηση σε όλες τις γωνιές του κόσμου, θεολογεί πριν και μετά την Εκκλησία. Βασικό συστατικό των ποιήματός του «Ιγνατίου Τάφος» αποτελεί η σημασία της μετάνοιας, της μετάλλαξης και του ανθρωπισμού. Ο Καβάφης είναι αθεράπευτα ρομαντικός όταν στο ποίημα του « Στην Εκκλησία» επιζητά τη σημασία τη συλλογικότητας και της κοινότητας εστιαζόμενος στη βελτίωση του εαυτού μας και της προσφοράς προς τον πλησίον. Με τις «Φωνές» μοιράζεται μαζί μας τις υπαρξιακές του ανησυχίες, επιζητά τη φιλία και την αλληλεγγύη και αποδίδει φόρο τιμής στην αξία της ζωής.

«Κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις» είναι ο στίχος στο ποίημα «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» που εξυμνεί το δώρο του Θεού στον άνθρωπο, το ίδιο το ανυπέρβλητο μεγαλείο και την απέραντη ομορφιά της ζωής. Κι αν αγαπήσουμε την ίδια μας της ζωή σ’ αυτήν την όμορφη πόλη της Χαλκίδας ίσως να μη χρειαστεί να την αποχαιρετήσουμε ποτέ.

 

 

*Οι λήψεις των φωτογραφιών είναι από κινητό. 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top