Save Your Hood Χαλκίδα

Οι Save Your Hood “σώζουν” τις γειτονιές της Χαλκίδας από τα σκουπίδια (pics)

Μάσκα, γάντια και με moto “Ομορφαίνουμε τις γειτονιές μας, προστατεύουμε το περιβάλλον..γιατί ονειρευόμαστε έναν κόσμο που δε θα ντροπιάζει την καρδιά μας” η ομάδα Save Your Hood έχει στόχο να βάλει τα σκουπίδια της Χαλκίδας στην θέση τους. Η δράση της ομάδας Save Your Hood εμφανίστηκε ως ιδέα στην αρχή της πρώτης καραντίνας, στα Τουρκοβούνια. […]

Μάσκα, γάντια και με moto “Ομορφαίνουμε τις γειτονιές μας, προστατεύουμε το περιβάλλον..γιατί ονειρευόμαστε έναν κόσμο που δε θα ντροπιάζει την καρδιά μας” η ομάδα Save Your Hood έχει στόχο να βάλει τα σκουπίδια της Χαλκίδας στην θέση τους.

Η δράση της ομάδας Save Your Hood εμφανίστηκε ως ιδέα στην αρχή της πρώτης καραντίνας, στα Τουρκοβούνια. Η κατάσταση στην περιοχή, που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, και η αδιαφορία του κόσμου ήταν το κίνητρο για να οργανώσει ο Βασίλης Σφακιανόπουλος την πρώτη εκστρατεία καθαρισμού της περιοχής. Στόχος από την αρχή ήταν να συντονίζει ατομικές και ομαδικές πρωτοβουλίες καθαρισμού και ανακύκλωσης σε δάση, πάρκα, λόφους, ακτές και γειτονιές σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, ο εμπνευστής τoυ Save Your Hood, έχει την καταγωγή του και από τη Χαλκίδα, μιας και η μητερα του είναι γέννημα – θρέμμα από την Κάνηθο. Πολύ σύντομα, χάρη στη τεράστια αποδοχή και πρωτοβουλία πολιτών κάθε ηλικίας, η ομάδα Save Your Hood, τώρα δραστηριοποιείται σε κάθε γειτονιά πανελλαδικά. Και είμαστε τυχεροί, καθώς δραστηριοποιούνται και στην πόλη της Χαλκίδας.

Η ομάδα Save Your Hood, όπως και άλλες ομάδες εθελοντισμού, δεν προάγει μόνο την περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά και τη συλλογικότητα και την ενεργή συμμετοχή, σε μία εποχή που όλοι το έχουμε ανάγκη.

Πώς όμως δημιουργήθηκε και στη Χαλκίδα; Ποιές είναι οι δράσεις της και ποιος είναι ο τρόπος που μπορεί να γίνει κάποιος ενεργό μέλος της ομάδας; Πόσο εύκολο είναι να δημιουργούνται τέτοιες δράσεις εν μέσω πανδημίας; Το GHETTO MAGAZINE μίλησε με τον Γεώργιο Ράζο, τον συντονιστή των δράσεων στη Χαλκίδα και μας έλυσε όλες τις απορίες σχετικά με την ομάδα Save Your Hood αλλά και μας ανέλυσε τον τρόπο δράσεων τους.

Πώς ξεκινήσατε; Ποια ήταν η αφορμή;

Η περιβαλλοντική συνείδηση ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς στην οικογένειά μου. Έχοντας διαχρονικά ως προσωπικό οδηγό τα λόγια του Καζαντζάκη “Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω”, έχω εδώ και αρκετό καιρό «υιοθετήσει» την περιπατητική μου διαδρομή στον πεζόδρομο της Λ. Μακαρίου στην Κάνηθο, την οποία σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα καθαρίζω, μιας και έχω ως μόνιμο αξεσουάρ μαζί μου γάντια και σακούλα. Όταν λοιπόν στην πορεία ανακάλυψα το κίνημα Save Your Hood, αντιλήφθηκα ότι είμαστε πολλοί με παρόμοιο τρόπο σκέψης και ότι αυτό το κίνημα θα γινόταν ο συνδετικός μας κρίκος. Έγινα αμέσως μέλος και μετά από λίγο καιρό ανέλαβα ως project να συστήσω την ομάδα της Χαλκίδας.

Save Your Hood

Πώς πλαισιώθηκε η ομάδα; Είστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα συμμετοχή του κόσμου;

Η διαδικασία για να πλαισιωθεί μια τέτοια ομάδα με εθελοντές είναι αρκετά απλή και εν πολλοίς έχει να κάνει με το παλιό καλό «από στόμα σε στόμα», το οποίο πλέον μεταφράζεται ως αλληλεπίδραση στα Social Media. Κάθε Δευτέρα αναρτώνται στη σελίδα του Save Your Hood στο Facebook προτεινόμενες δράσεις για κάθε περιοχή. Ο ενδιαφερόμενος βρίσκει τη δράση που τον εξυπηρετεί και την ψηφίζει. Ο συντονιστής κάθε πόλης εντάσσει τον υποψήφιο εθελοντή σε ομαδική συνομιλία στο Messenger, μέσα στην οποία γίνονται οι διεργασίες για κάθε δράση. Επίσης πολλοί έρχονται σε επαφή μαζί μας μέσω μηνυμάτων. Γενικότερα, υπάρχει μια διάδραση σε όλο αυτό, μιας και ο φίλος το επικοινωνεί στον φίλο και ούτω καθεξής. Πολύ βοηθητικές στην προσέλκυση εθελοντών έχουν αποδειχτεί οι αναρτήσεις μετά από ολοκληρωμένες δράσεις σε site και δημοφιλείς σελίδες Social Media της κάθε πόλης. Η ως τώρα συμμετοχή στη Χαλκίδα, μας έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό (και έτσι θέλουμε να παραμείνει). Αυτή τη στιγμή αριθμούμε κοντά στους 100 εθελοντές με μεγάλη δυναμική εκτόξευσης του αριθμού αυτού.

Save Your Hood Χαλκίδα

Υπάρχει συμμετοχή ή κάποια βοήθεια από τον Δήμο;

Είμαστε από την πρώτη στιγμή τυχεροί σ’ αυτό το κομμάτι διότι ο Δήμος Χαλκιδέων αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι κάτι πολύ καλό και αγνό γεννήθηκε στη πόλη ΓΙΑ την πόλη και ανήκει στους Δήμους της χώρας οι οποίοι στέκονται αρωγοί στο SYH. Μας παρέχει υλικά για τις δράσεις μας (σακούλες, γάντια, τσουγκράνες κτλ), όποτε η μόνη μας έγνοια είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση των δράσεων. Θέλω να τονίσω σ’ αυτό το σημείο ότι δεν υποκαθιστούμε τον Δήμο αλλά τον επικουρούμε, στην προσπάθεια η πόλη να έχει μια εικόνα αντάξια της ομορφιάς και της ιστορίας της. Ευελπιστούμε σε ακόμη στενότερη συνεργασία.

Με ποιο κριτήριο αποφασίζετε την τοποθεσία της δράσης; Ακολουθείτε κάποια διαδικασία;

Το αρχικό και βασικό κριτήριο για την επιλογή τοποθεσίας δράσης δεν είναι άλλο από το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Μεταβαίνουμε στα προτεινόμενα από τα μέλη μας σημεία και μετά από επισκόπηση τους, καταλήγουμε στην τελική μας απόφαση. Προς το παρόν έχουμε ρίξει το βάρος στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, αφενός γιατί είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα και η έξωθεν καλή της μαρτυρία και αφετέρου μας εξυπηρετεί το γεγονός ότι ελλείψει λουομένων, η δουλειά μας είναι πολύ πιο εύκολη. Όσο προχωράμε προς θερμότερες ημέρες, τόσο περισσότερο θα απομακρυνόμαστε από τις παραλίες, επιχειρώντας σε άλλα σημεία όπως υγρότοπους, δάση, πάρκα, κτλ. Οι προτάσεις πέφτουν σωρηδόν στο τραπέζι, μιας και δεν υπάρχει περιοχή του Δήμου που να μην χρήζει παρέμβασης. Μηνύματα που λαμβάνουμε και αφορούν σε σημεία που λόγω όγκου δε μπορούμε να επέμβουμε (μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές κ.α), τα προωθούμε στη Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χαλκιδέων.

Save Your Hood Χαλκίδα

Πόσο εύκολο είναι να γίνονται αυτές οι δράσεις εν μέσω πανδημίας;

Το νερό, πόσο μάλλον το ορμητικό νερό, ότι και να γίνει θα βρεί τη διέξοδο προς τη θάλασσα. Όσο δύσκολο φαίνεται, άλλο τόσο εύκολο τελικά το κάνουμε στην πράξη προσαρμοζόμενοι στα εκάστοτε δεδομένα. Πρόσφατα μας προβλημάτισε το γεγονός απαγόρευσης της χρήσης οχήματος με τον κωδ. 6 (τον οποίο χρησιμοποιούμε) καθιστώντας την πρόσβασή μας στα σημεία δράσης ιδιαίτερα δύσκολη. Το λύσαμε ομαδοποιώντας τα μέλη μας ανά περιοχή κατοικίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δράσεις σε πολλαπλά σημεία. Εδώ να τονίσω ότι τηρούμε όλα τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας (μάσκα, αποστάσεις κτλ), με το μέτρο της χρήσης μάσκας να αποδεικνύεται εξαιρετικά βοηθητικό μιας και τα αιωρούμενα μικροπλαστικά είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία.

Save Your Hood Χαλκίδα

Η Χαλκίδα σε τι κατάσταση βρίσκεται σχετικά με την καθαριότητα;

Περπατώ συνεχώς μέσα και γύρω από την πόλη παρατηρώντας σχεδόν εμμονικά το θέμα καθαριότητα. Έχοντας παράλληλα ξεκάθαρη άποψη μέσα από τους δικούς μας καθαρισμούς, σε καμία περίπτωση θα μπορούσα να εξωραΐσω την εικόνα που επικρατεί. Η κατάσταση απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί έστω απλά καλή. Όσο επαρκής κι αν είναι ο σχεδιασμός των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου (δε μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι βλέπω τους εργάτες καθαριότητας σχεδόν παντού), αν εμείς ως πολίτες δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία μας σε σχέση με το πώς διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας ήδη από τη φάση παραγωγής τους, ασπαζόμενοι το τρίπτυχο «μειώνω – επαναχρησιμοποιώ – ανακυκλώνω», μέχρι και το πώς συμπεριφερόμαστε στους εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας ή όχι τους κάδους, τότε η αλλαγή της εικόνας δε θα έρθει. ποτέ. Επιστρέφοντας σε σημεία δράσης μας μετά από λίγες ημέρες, η εικόνα ήταν σχεδόν σα να μην περάσαμε ποτέ. Αυτή δεν είναι μια αποδεκτή και ελπιδοφόρα κατάσταση. Μας προβληματίζει μεν το γεγονός αλλά δεν μας πτοεί, μιας και έχουμε την πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα το παράδειγμά μας θα εμπνεύσει τους πολίτες και στο μέλλον θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, σκοπός μας είναι να πάψουμε να υπάρχουμε.

Save Your Hood Χαλκίδα

Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη;

Όραμά μου για την πόλη που αποφασίσαμε μαζί με την οικογένειά μου να στεγάσουμε τα όνειρά μας (μιας και είμαστε σχετικά όψιμοι Χαλκιδέοι), είναι να τη δούμε να λάμπει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να μεγαλουργεί σε όλα τα επίπεδα και να μην είναι ουραγός των εξελίξεων, αλλά εκείνη που δημιουργεί τις εξελίξεις. Γνωρίζοντας σιγά σιγά και προσωπικά τους εθελοντές της δικής μας ομάδας αλλά και βλέποντας το πολυεπίπεδο κίνημα εθελοντισμού στην πόλη μας το οποίο απαρτίζουν κυρίως νέα παιδιά που ξεχειλίζουν παιδεία, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι καλύτερες μέρες είναι σε μη αναστρέψιμη πορεία.

Save Your Hood Χαλκίδα

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top