Οι ταινίες για την 28η Οκτωβρίου, είναι εθισμός!

Συζητώντας με την Πένη, βρήκαμε άλλο ένα σημείο στο οποίο ταιριάζουμε και αυτό είναι οι ελληνικές ταινίες για το 1940! Τις έχουμε δει όλες και πάντα κολλάμε όταν τις πετυχαίνουμε τέτοιες μέρες στην τηλεόραση! Σίγουρα κάποιες από αυτές τις έχετε δει κι εσείς, δεν μπορεί, αφού όπως πιστεύουμε οι ταινίες αυτές είναι εθισμός! Και ενώ […]

Συζητώντας με την Πένη, βρήκαμε άλλο ένα σημείο στο οποίο ταιριάζουμε και αυτό είναι οι ελληνικές ταινίες για το 1940!

Τις έχουμε δει όλες και πάντα κολλάμε όταν τις πετυχαίνουμε τέτοιες μέρες στην τηλεόραση!

Σίγουρα κάποιες από αυτές τις έχετε δει κι εσείς, δεν μπορεί, αφού όπως πιστεύουμε οι ταινίες αυτές είναι εθισμός!

Και ενώ στην ουσία πρόκειται για ταινίες που θέλουν να παρουσιάσουν τη φρίκη του πολέμου, την κατοχή και την αντίσταση των Ελλήνων, καταλήγουν σε στιγμές να γίνονται αστείες και να αγγίζουν τα όρια του σουρεαλισμού!

 

Χριστίνα

Από τις δικές μου αγαπημένες, είναι η  «Η Υπολοχαγός Νατάσσα». Η πάντα υπερβολική ερμηνεία της Βουγιουκλάκη, εδώ βρίσκει πρόσφορο έδαφος να ξεφύγει πιο πολύ από ποτέ!

Φυσικά μαζί της και ο Παπαμιχαήλ, γιατί πώς να κάνεις αντίσταση, χωρίς να ζεις ταυτόχρονα κι έναν μεγάλο έρωτα;

Και αφού αυτοί οι 2 έχουν περάσει τα πάντα, έχουν χαθεί, έχουν ρισκάρει τις ζωές τους, στο τέλος καταλήγουν μαζί και λες ευτυχώς happy end! Όχι όμως!

Ο Νίκος Φώσκολος είχε άλλη άποψη και σκοτώνει τον Παπαμιχαήλ, με τον πιο απίστευτο τρόπο… Τον πυροβολούν  Έλληνες σύντροφοι από την αντίσταση, επειδή τον πέρασαν για Γερμανό γιατί ήταν ντυμένος με γερμανική στρατιωτική στολή, αφού έσωσε την Βουγιουκλάκη από το εκτελεστικό απόσπασμα!

Αυτό που ανακάλυψα ψάχνοντας  πληροφορίες για την ταινία, είναι ότι μέχρι το 1999, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου με τα περισσότερα εισιτήρια που είχαν κοπεί ποτέ!

Η επόμενη αγαπημένη μου ταινία, είναι φυσικά « Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά»!

Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ ξανά μανά πρωταγωνιστές, αλλά όχι στην αντίσταση αυτή τη φορά. Η γκαντεμιά τους δεν περιγράφεται, αφού τη μέρα του γάμου τους ξεκινά ο πόλεμος και ο Παπαμιχαήλ φεύγει για το μέτωπο, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του και δασκάλα του χωριού, μαζί με τον πατέρα του.

Φυσικά, πεθαίνει ηρωικά στη μάχη και το στόρι επικεντρώνεται στη ζωή της χήρας- ξανθιάς δασκάλας, την οποία δεν πολυσυμπαθούσε το χωριό…

Αφού λοιπόν λήγει ο πόλεμος, η Βουγιουκλάκη ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν φίλο από τα παλιά, ο οποίος είχε πάει στο χωριό για να της συμπαρασταθεί και να την βοηθήσει, ο οποίος την κρυφογούσταρε καιρό…

Τη στιγμή του γάμου όμως, επιστρέφει ο Παπαμιχαήλ, οποίος τελικά δεν είχε πεθάνει! Επιτέλους happy end! Υποτίθεται ότι υπάρχει μια εξήγηση για το πώς κατάφερε και έζησε, αφού λέει στην ταινία ότι είναι μεγάλη ιστορία το τι συνέβη, αλλά ποτέ δεν μαθαίνουμε κάτι! Αλλά δεν μας νοιάζει κιόλας, γιατί εμείς αυτό το τέλος θέλαμε, επειδή ο άλλος που θα παντρευόταν ήταν λίγο φλώρος και επίσης  δεν του άξιζε του Παπαμιχαήλ να ξαναπεθάνει από τους Γερμανούς και η Βουγιουκλάκη να τη γλιτώνει συνέχεια…

 

Πένη

Και αφού η Χριστίνα κατέθαψε την Βουγιουκλάκη μου άφησε εμένα τις υπόλοιπες ταινίες. 

Εγώ λοιπόν επέλεξα δυο αριστουργήματα του ελληνικού κινηματογράφου. Η πρώτη ταινία είναι το «ΟΧΙ» σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και πρωταγωνιστή φυσικά τον Κώστα Πρέκα. Ο υπολοχαγός Κώστας Πρέκας αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ιταλίδα μνηστή του Βέρα Κρούσκα(αν είναι δυνατόν να αφήνεις τέτοια γυναίκα), για να πάει στην ελληνοαλβανική μεθόριο να πολεμήσει την επίθεση των Ιταλών. Με το που μπήκαν οι Γερμανοί όμως στην Ελλάδα η οικία του Πρέκα επιτάσσεται από τον Γερμανό συνταγματάρχη Χρήστο Πολίτη (Γιάγκο Δράκο όποιος δεν κατάλαβε ποιος είναι) ο οποίος όμως γουστάρει την Βέρα Κρούσκα (και λογικό!). Ε ο Πρέκας γυρνώντας μπαίνει στην αντίσταση και οργανώνει ένα μεγάλο σαμποτάζ. 

Τελοσπάντων δείτε την υπόλοιπη ταινία δεν θα σας την πω όλη εγώ, αυτό που κρατάμε από αυτή την ταινία όμως είναι η επική σκηνή με τον Πρέκα να φωνάζει «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ!». Μια σκηνή που υπερπαίζει τόσο πολύ ο Πρέκας που τον έκανε να νομίζει ότι όντως πολέμησε στον πόλεμο! Αλήθεια λέω! Ακούστε τον σε συνεντεύξεις να μιλάει! 

Η δεύτερη ταινία η οποία δεν είναι και τόσο γνωστή, έτυχε πέρσι να την δω στην τηλεόραση πρώτη φορά, είναι η «28η Οκτωβρίου ώρα 5:30». 

Λοιπόν σε αυτή την ταινία παίζει πάλι η Βέρα Κρούσκα και ο Χρήστος Πολίτης. Τον Γερμανό τώρα τον κάνει ο Λάκης Κομνηνός. Αλλά το μεγάλο αστέρι αυτής της ταινίας είναι ο «Τρύφωνας Πλατανιάς» που τον υποδύεται ο Sancho Fernando. Δεν τον ξέρετε? Καλά κάνετε γιατί είναι ένας μεξικανός ηθοποιός (?) που δεν μιλάει γρι ελληνικά (!) και σε όλη την ταινία είναι με ντουμπλαρισμένη φωνή! 

Ακόμα δεν έχω καταλάβει τον λόγο βέβαια που πήραν Μεξικανό να παίξει τον Έλληνα πατριώτη λες και εμείς δεν έχουμε από μόνοι μας Έλληνες πατριώτες! Πόσο μπροστά αυτή η ταινία όμως? Είναι το πρώτο μεταγλωττισμένο μεξικάνικο πριν από τις μεξικάνικες σειρές των 90s! Είναι η πιο τρολ ταινία που έχω δει ποτέ από σενάριο, από σκηνοθεσία, από ερμηνείες! Πρέπει να την δείτε! Θα περάσετε υπέροχα!

Υ.Γ. Για όσους την έχουν δει..ένα θα σας πω «ΚΥΡΙΑΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ»

 

#bonus

Ένα βίντεο από την ταινία “Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο”, που δεν θα μπορούσε να σατιρίσει καλύτερα τον σουρεαλισμό αυτών των ταινιών!

 

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top