Οδοιπορικό του GHETTO στη μαγευτική Δίρφη (pics)

Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου Τόποι, άνθρωποι, ιστορίες, παράδοση, δρώμενα, γεύσεις, αρώματα, πρώτη ύλη, φύση, χιόνια, και πολιτισμός είναι όλα όσα συναντάς στην διαδρομή από τη Χαλκίδα προς το όρος της Δίρφης και στα χωριά που συναντάς στην πορεία σου. Η Εύβοια είναι ένας υπέροχος τόπος, με ανθρώπους φιλόξενους, χαμογελαστούς και ανοιχτόκαρδους. Τέτοιους ανθρώπους συναντήσαμε και εμείς […]

Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου

Τόποι, άνθρωποι, ιστορίες, παράδοση, δρώμενα, γεύσεις, αρώματα, πρώτη ύλη, φύση, χιόνια, και πολιτισμός είναι όλα όσα συναντάς στην διαδρομή από τη Χαλκίδα προς το όρος της Δίρφης και στα χωριά που συναντάς στην πορεία σου.

Η Εύβοια είναι ένας υπέροχος τόπος, με ανθρώπους φιλόξενους, χαμογελαστούς και ανοιχτόκαρδους. Τέτοιους ανθρώπους συναντήσαμε και εμείς ανεβαίνοντας προς την Δίρφη, στα τρία χωριά που κάναμε στάση..

Η ανακάλυψη των μυστικών κάθε χωριού, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία και εμείς αυτό το οδοιπορικό το κάναμε οδηγώντας το Kia XCeed από την έκθεση αυτοκινήτων EVIA MOTORS ΑΕ (Τσίμπος Λάμπρος Α.).

Eλάχιστα αυτοκίνητα σε συναρπάζουν από την πρώτη στιγμή που θα τα αντικρίσεις. Στη σπάνια αυτή κατηγορία ανήκει πλέον και το Kia XCeed, καθώς οι αναλογίες του μήκους 4,395 μέτρων πεντάθυρου αμαξώματος είναι εξαιρετικά ισορροπημένες και πολύ δυναμικές. Ταυτόχρονα η συναρπαστική αισθητική συνδυάζεται με ένα ιδιαίτερα αξιόλογο σύνολο στο δρόμο, στοιχείο που συνθέτει ένα μοντέλο συνολικά συναρπαστικό με μοναδικά πλεονεκτήματα που μας έκανε την διαδρομή ακόμη πιο μαγευτική.

Η οδική συμπεριφορά του Kia XCeed αποδεικνύεται εξαιρετική σε κάθε περίπτωση, όπως διαπιστώσαμε και στην πράξη.

 

EVIA MOTOR ΑΕ (Τσίμπος Λάμπρος Α.) Έκθεση Αυτοκινήτων 5ο χλμ Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης, Έξω Παναγίτσα. Τηλ. 2221041110 / 2221041414

 

Το χωριό Καθενοί ήταν η πρώτη μας στάση.

Οι Καθενοί είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στους πρόποδες του όρους Δίρφη. Βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χαλκίδας.

Ο οικισμός συστάθηκε από βοσκούς της περιοχής. Μετά την Επανάσταση του 1821, στο χωριό εγκαταστάθηκαν παλαιότεροι κάτοικοι από τις Άκρες Μεσσαπίων.

Στο χωριό υπήρχε πύργος από την περίοδο της Ενετοκρατίας, ο οποίος γκρεμίστηκε για να ανοικοδομηθεί το σχολείο και ο ναός. Σε θέσεις του οικισμού, έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα διαφόρων ιστορικών περιόδων.

Ταβέρνα ΚΑΠΕΛΑΣ

Στην πλατεία του χωριού θα βρείτε την Ταβέρνα ΚΑΠΕΛΑΣ, μία γνήσια ελληνική ταβέρνα. Ένας όμορφος και ζεστός χώρος, παραδοσιακός, που θα σε φιλέψει ελληνική κουζίνα, ψητά και ότι άλλο θα θέλεις να βρεις σε μια γνήσια ελληνική ταβέρνα.

Τηλέφωνο 22280-71360

Mini Market “Η Στάση”

Για να εφοδιαστούμε ότι χρειαζόμασταν για την διαδρομή και όχι μόνο περάσαμε από το Mini Market “Η Στάση”.  Εκεί μπορείτε να βρείτε τσιγάρα, ψιλικά, αναψυκτικά , τυποποιημένα είδη, χαρτικά , απορρυπαντικά , τρόφιμα , γαλακτοκομικά , φιάλες υγραερίου , κάρβουνα , ξύλα συσκευασμένα για τζάκι κ.ά.

Τηλέφωνο  2228071290

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας, όσο ανηφορίζαμε προς την Δίρφη γινόταν πιο αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας.

 

Δεύτερη μας στάση το χωριό Καμπιά.

Τα Καμπιά είναι χτισμένα σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, σε απόσταση 33,5 χλμ βορειοανατολικά από τη Χαλκίδα. Είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού μας.

Η πηγή Κρύα Βρύση και το Καμπιώτικο φαράγγι (φαράγγι του Χάβου) δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στα Καμπιά.

Ψησταριά “Το Κονάκι”

Πριν γευτείτε το φαγητό θα σας εντυπωσιάσουν οι ζωγραφιές στους τοίχους που δίνουν μία ξεχωριστή ομορφιά. Παραδοσιακό φαγητό, κρέατα διαλεχτής ποιότητας, τα χειροποίητα ντολμαδάκια και η ζουμπιχτή σαλάτα είναι μερικά μόνο από αυτά που θα ξεχωρίσετε.

Τηλέφωνο 22280-51334 , 6932464367-69

Ταβέρνα Παγώνης – “Ζωντανή Πέστροφα”

Ένα παραδοσιακό ταβερνάκι που μετράει 45 ολόκληρα χρόνια. Θα γευτείτε πέστροφα ψητή και τηγανιτή και φυσικά παϊδάκια. Κατόπιν παραγγελίας μπορείτε να φάτε κόκορα και ψητό σούβλας.

Τηλέφωνο 6983510855

 

Προχωρήσαμε και κατευθυνθήκαμε προς την εκκλησία Αγία Κυριακή στα Καμπιά, που είναι κτισμένη σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Ακουμπισμένη πάνω σε βράχο που αποτελεί την αριστερή πλευρά του ναού αλλά και μέρος του ιερού, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι ουσιαστικά κτισμένη πάνω στη σπηλιά, στα βάτα της οποίας βρήκαν οι κάτοικοι της περιοχής την εικόνα της Αγίας Κυριακής. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά που υπάρχουν στην περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να τα δει μέχρι και στο σπηλαιώδες εσωτερικό της εκκλησίας.

Το 1521 επί τουρκοκρατίας η περιοχή φέρεται να έχει τρία σπίτια και ένα νερόμυλο τα οποία όμως σήμερα δεν υπάρχουν. Η περιοχή έχει διαμορφωθεί με πλακόστρωτο οπού συχνά πλανόδιοι πωλούν τοπικά προϊόντα (μέλι, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), γέφυρα που περνά πάνω από τη ρεματιά και βρύσες που τρέχουν κρυστάλλινο νερό.

Οι πηγές με το κρυστάλλινο νερό στην Αγία Κυριακή αποτέλεσαν ιδανικό προορισμό για την γνωριμία με το Kia XCeed

Εστιατόριο – Ψησταριά – Καφέ  “Ο Νερόμυλος”

Το εστιατόρια “Νερόμυλος” είναι σε ένα μαγευτικό σημείο απέναντι από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Θα φάτε ψητά στην σούβλα, κοκορέτσι, κόκορα κρασάτο, μακαρόνια χειροποίητα και πολλά άλλα παραδοσιακά φαγητά.

Τηλέφωνο 6947844640

 

Φεύγοντας από την Αγία Κυριακή κάναμε μία στάση στην Κάτω Στενή. 

“Ο Θανάσης των Ορεών”

Μία γκουρμέ ταβέρνα, όπως μας το είπε και ο ιδιοκτήτης της που συνδυάζει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με μοναδικές γεύσεις από την Ανατολή. Εκτός από ωραία ψητά κρέατα, θα φάτε χούμους, λιβανέζικο ντιπ, ταραγάνη με μέλι, αλλά και σπαράγγια σκορδαλιά. Τα περισσότερα προϊόντα είναι βιολογικά. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάστε σασλίκ, ένα ιδιαίτερο πιάτο που τρώνε πολύ στην Ανατολή (κομμάτια κρέατος από αρνί, μοιάζει σαν το σουβλάκι).

Τηλέφωνο 6976900918

 

Η Στενή είναι χτισμένη σε μια πλαγιά του όρους Δίρφυς, 30 χλμ. από τη Χαλκίδα.

EVIA MOTOR ΑΕ (Τσίμπος Λάμπρος Α.) – Kia XCeed

Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά με πέτρινα σπίτια, ξενώνες, καφέ και ταβέρνες για τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο ενώ το γεγονός ότι η Δίρφη δεν έχει χιονοδρομικό, πιθανότατα έχει διασώσει την αυθεντική ομορφιά του τόπου, ενώ παρ’ όλο που το «στρώνει» συχνά στην περιοχή οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί.

Η Στενή είναι ένας αγαπημένος προορισμός δίπλα από την πόλη της Χαλκίδας αλλά ακόμα και από την Αθήνα. Εμείς εδώ στο GHETTO το έχουμε γράψει ξανά άλλωστε, όταν η Στενή ακούει Αράχωβα βάζει τα γέλια.

Όναρ Cafe

Το Όναρ Cafe φημίζεται για την θέα του καθώς βλέπεις το χωριό της Στενής από ψηλά, τον επιβλητικό βράχο αλλά και την καταπράσινη φύση.

Έτσι μπορείς να απολαύσεις μαζί με την μοναδική θεά τον καφέ σου και τα ροφήματα. Εξαιρετικά και πολύ νόστιμα τα χειροποίητα γλυκά.

Τηλέφωνο 2228051370

Καφεγλυκοπωλείο 1743

Η ονομασία του προέκυψε από το υψόμετρο της Δίρφης, το οποίο είναι 1743 μέτρα. Το συναντάμε στην μικρή γραφική κεντρική πλατεία του χωριού. Τα παραδοσιακά σπιτικά γλυκά είναι αυτά που ξεχωρίζουν, οι αρωματικοί καφέδες, σε συνδυασμό με την φύση θα συνδράμουν στην απόδρασή σας από την καθημερινότητα!

Απολαύστε μοναδικές γεύσεις παραδοσιακών σπιτικών ελληνικών γλυκών, παρασκευασμένων με αγνά υλικά, πίνοντας το καφεδάκι σας με άρωμα …χωριού.

Τηλέφωνο 22280-51134

Tsayius Pub

Πως θα σας φαινόταν μία Pub με σύγχρονη αισθητική σε ένα ορεινό χωριό; Εξαιρετική ιδέα θα προσθέταμε εμείς και στην Στενή συναντά και αυτό. Το Tsayius είναι ένας πολύ προσεγμένος χώρος, με ωραία αισθητική και κουβαλάει …ιστορία. Το 1958 ο παππούς Γιώργος ξεκίνησε το μαγαζί ως “Καφεζυθεστιατόριο”. Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, μπορείς να πιεις το καφέ σου, τις μπύρες σου και το ποτό σου ακούγοντας ωραία μουσική (διοργανώνουν και βραδιές με live μουσική)!

Η ονομασία του προέρχεται από έναν μύθο που επικρατεί στη περιοχή. Ανάμεσα στη Στενή και τα Καμπιά βρίσκεται η τοποθεσία «Τσαγιούς» (<Τα Αγιούς <Τς Αγίους <Στους Αγίους).
Εκεί διασώζεται ένα μικρό αρχαιολογικό τείχος, στη βάση του οποίου ρέει νερό. Φημολογείται ότι στην περιοχή εκείνη ήταν χτισμένη αρχαία πόλη και ότι το συγκεκριμένο τείχος αποτελεί ένα κομμάτι του ναού της θεάς Αρτέμιδος.

Τηλέφωνο 6936857860

Μελισσοφίες

Πριν πάμε για φαγητό είπαμε να πάρουμε και κάτι για το σπίτι. Η επιχείρηση Μελισσοφίες Τσουτσαίος δραστηριοποιείται από το 1950 και είναι από τους πιο παλιούς και μεγάλους παραγωγούς στην Εύβοια. Θα βρείτε μέλι εξαιρετικής ποιότητας, μέλι αγνό, κερί, κερήθρες, μέλι πορτοκαλιάς, καστανιάς κ.ά. πάντα με οικονομικές τιμές. Άμεση εξυπηρέτηση πανελλαδικά.

Τηλέφωνο 2228051241 – 6972607886

Για φαγητό στην Στενή επιλέξαμε δύο εξαιρετικές ταβέρνες.

Ταβέρνα Κισσός

Ένας ζεστός και προσεγμένος χώρος στο κέντρο της Στενής. Μία πολύ καλή κουζίνα με πεντανόστιμα φαγητά και εξαιρετικά κρεατικά.

Έχει κερδίσει Xρυσή Yποψηφιότητα για το “Gold Award of Quality & Taste 2020” στον Πανελλαδικό θεσμό βραβείων ποιότητας & γεύσης των Estiatoria.gr Golden Awards στην κατηγορία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ».

Τηλέφωνο 2228051226 – 6977332576

Ταβέρνα “Ο Πλάτανος”

Επιλέξαμε μία φωτογραφία που δεν είναι από την επίσκεψή μας, αλλά αξίζει!

Λειτουργώντας υπό νέα διεύθυνση (Παναγιώτης Κατσανάς) αποτελεί σημείο συνάντησης για πραγματική διασκέδαση και ποιοτικό φαγητό. Η οικογενειακή ταβέρνα που λειτουργεί από το 1970
διατηρώντας την ποιότητα στην διατροφή. Η ταβέρνα “Πλάτανος” είναι μία από τις γευστικότερες προτάσεις της περιοχής με σουβλιστά και κρεατικά ντόπια, όλα της ώρας. Τα φαγητά είναι φτιαγμένα με μεράκι, γευστικά και σε πολύ προσιτές τιμές.

Η τοποθεσία του είναι μαγευτική και η θέα που έχετε ενώ απολαμβάνετε το φαγητό σαν είναι μοναδική.

Τηλέφωνο 6936662855

 

Διαμονή στην Στενή:

Cafe Hotel Steni

Τοποθετημένο σε προνομιακή θέση πάνω από τα φώτα του χωριού, στις νότιες πλαγιές του όρους Δίρφη, βρίσκεται το ξενοδοχείο Hotel Steni εδώ και 50 χρόνια. Χτίστηκε το 1968 με πολύ αγάπη, σεβασμό και μεράκι. Από τότε και εδώ και τρεις γενιές προσφέρει την φιλοξενία στους ταξιδιώτες, τους εκδρομείς και τους λάτρεις της φύσης.

Διαθέτει και έναν εξαιρετικό χώρο που λειτουργεί και ως καφέ για τους επισκέπτες του χωριού.

Τηλέφωνο 2228051221 / Site hotelsteni.gr

Nakaraki Traditional Guesthouse 

Στη σκιά του επιβλητικού βράχου της Στενής, δεσπόζει ο παραδοσιακός ξενώνας «Νακαράκη». Πρόκειται για κατοικία των αρχών του αιώνα πλήρως ανακαινισμένη, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολυτελή διάκοσμο. Η πέτρα, το ξύλο, η παραδοσιακή επίπλωση προσδίδουν ζεστασιά και καθιστούν τον ξενώνα έναν ιδιαίτερο χώρο φιλοξενίας.

Ο ξενώνας «Νακαράκη» διαθέτει 4 πολυτελή δωμάτια και 3 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, με θέα στο βουνό και το βράχο της Στενής.

Τηλέφωνο 2228051326 / Site Nakaraki.gr

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να κάνετε ένα χτένισμα ή ακόμη και να αλλάξετε look η Στενή έχει και το μοναδικό κομμωτήριο της περιοχής.

Κομμωτήριο Μπεληγιάννη

Η καθηγήτρια κομμωτικής Γεωργία Μπεληγιάννη θα σας υποδεχτεί σε έναν υπέροχο χώρο για να σας αλλάξει την κόμμωση αλλά και τη διάθεση.

Το μοναδικό κομμωτήριο της κ. Μπεληγιάννη βρίσκεται στη Άνω Στενή και σας προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσετε πολυτελείς υπηρεσίες κομμωτικής και την περίοδο των διακοπών σας ή μετά τον κυριακάτικο καφέ σας.

Τηλέφωνο για ραντεβού 6986778353

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top