Μιλήσαμε με τον καρδιολόγο Σπύρο Πετρογιάννη για τον κορονοϊό και τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα

Ο ειδικός καρδιολόγος Σπύρος Πετρογιάννης απαντά σε ερωτήματα τα οποία προκαλούν ανησυχία στους ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα. Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό; Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί και από το Υπουργείο Υγείας στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών Ενήλικες που πάσχουν από […]

Ο ειδικός καρδιολόγος Σπύρος Πετρογιάννης απαντά σε ερωτήματα τα οποία προκαλούν ανησυχία στους ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό;

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί και από το Υπουργείο Υγείας στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Ενήλικες που πάσχουν από τα ακόλουθα χρόνια νοσήματα
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως στεφανιαία νόσος και καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθειες, σοβαρές βαλβιδοπάθειες και πνευμονική υπέρταση)
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, Χρόνιο βρογχικό άσμα, πνευμονική ίνωση)
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και οι αιμοκαθαιρούμενοι.
  • Ηπατική νόσος
  • Χρόνιες νευρολογικές ή νευρομυικά νοσήματα
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Ανοσοκατασταλτικά
  • Ογκολογικοί ασθενείς
  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και σε κέντρα διαμονής προσφύγων μεταναστών)

Πως επηρεάζεται το καρδιαγγειακό σύστημα από τη λοίμωξη με τον κορονοϊό;

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτουμε έχει διαπιστωθεί, ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με λοίμωξη από τον ιό Covid-19 πεθαίνει από καρδιαγγειακές επιπλοκές. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί 1 στους 4 ασθενείς.

Η άμεση τοξική επίδραση του ιού στο μυοκάρδιο εκδηλώνεται με τη μορφή σοβαρής κλινικής και υποκλινικής μυοκαρδίτιδας. Επιπλέον πολλά από τα αντιικα που χρησιμοποιούνται σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας αρρυθμιών και άλλων καρδιαγγειακών ανωμαλιών.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους;

Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου συνοψίζονται ως εξής:

  • Εφαρμογή κανόνων υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής με το πρόσωπο.
  • Καθημερινή λήψη της χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν.
  • Αποφυγή συγχρωτισμού σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής και εκδηλώσεων.
  • Να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που παρουσιάζουν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό όταν εμφανίζουν πυρετική κίνηση ή συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Ανήκουν και οι υπερτασικοί στις κατηγορίες εκείνων που πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο;

Οι ασθενείς που νόσησαν σοβαρά ή απεβίωσαν από τον Κορονoϊό ήταν κατά βάση μεγάλης ηλικίας ( άνω των 80 ετών ) ή είχαν και άλλες συννοσηρότητες με πιο συχνή την αρτηριακή υπέρταση σε ποσοστό 30-50%. Δεν υπάρχουν όμως δεδομένα που να συσχετίζουν την αρτηριακή υπέρταση με πιο δυσμενή πρόγνωση και χειρότερη κατάληξη των προσβεβλημένων ατόμων. Η Ευρωπαϊκή εταιρεία Υπέρτασης τονίζει ότι δεν υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθ’ εαυτή συνοδεύεται με αυξανόμενο κίνδυνο μόλυνσης με Covid-19.

Επομένως, οι υπερτασικοί ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους, να συνεχίζουν την θεραπεία τους και να ακολουθούν τις ίδιες προφυλάξεις με τους συνομηλίκους.

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα από τον κορονοϊό;

Η προστασία αυτής της κατηγορίας των ασθενών από τον κορoνοϊό είναι συγκεκριμένη: Οφείλουν να λαμβάνουν κανονικά τη φαρμακευτική τους αγωγή, να ακολουθούν σωστή υγιεινοδιαιτιτική αγωγή με αποφυγή άλατος και καπνίσματος. Να αναβάλουν για αργότερα το τακτικό τους check-up σε νοσοκομείο, ενώ αν πρόκειται αυτό να γίνει σε ιδιωτικό ιατρείο να υπάρχει απευθείας συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.

Αν νοσήσουν με ήπια συμπτώματα να παραμείνουν σπίτι. Επί εμφάνισης όμως συμπτωμάτων όπως θωρακική δυσφορία, πόνο, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Καρδιολόγο τους.

Οι νεότεροι άνθρωποι με καρδιαγγειακά νοσήματα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι ονομάζουμε καρδιαγγειακό νόσημα. Εάν έχουμε για παράδειγμα έναν νέο σε ηλικία άνθρωπο που πριν από 10 χρόνια υπεβλήθη σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bay-pass) ή σε αγγειοπλαστική – stent , το τι ισχύει γι αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει μυοκαρδιακή βλάβη ή όχι. Εάν δεν έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή δεν έχει καρδιακή ανεπάρκεια δεν θεωρείται αντίστοιχα υψηλού κινδύνου όσο άλλοι με επιβαρυμένη καρδιακή λειτουργία.

 

Σπύρος Πετρογιάννης
Ειδικός Καρδιολόγος
Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Αθηνών
τ. Ιατρός εις 401 ΓΣΝΑ – ΩΝΑΣΕΙΟ Κ.Κ.
Χαλκίδα, Τσιριγώτη 5 – Τηλ. 2221080530 – Κιν. 6944818140
Ψαχνά, Αριστοτέλους 5 – Τηλ. 2228025654
Email: spcardio@gmail.com

 

Βιοραφικό

Ο Καρδιολόγος Σπύρος Πετρογιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Χαλκίδος και φοίτησε επί 6ετία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός του Υγειονομικού τους πρώτους 12 μήνες ως υπεύθυνος Ιατρός σε μονάδα του Έβρου και τους υπόλοιπους 12 μήνες ως Ιατρός της Καρδιολογικής Κλινικής του 401 ΓΣΝΑ. Εκπλήρωσε την 15μηνη ιατρική υπηρεσία υπαίθρου στον τομέα ευθύνης του Κέντρου Υγείας Ψαχνών Ευβοίας.

Ειδικεύτηκε επί 2ετία στην Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και για ένα έτος στην Καρδιολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου. Ακολούθησε η κύρια εκπαίδευση στην Καρδιολογική κλινική του 401 ΓΣΝΑ επί 2ετία και η 6ετής ειδίκευση ολοκληρώθηκε στο Ωνάσειο ΚΚ. Έχει εξειδικευτεί στις νεότερες καρδιολογικές απεικονιστικές τεχνικές.

Διατηρεί δύο ιατρεία πλήρως εξοπλισμένα : το 1ο από το 2010 στη Χαλκίδα και το 2ο από το 2012 στα Ψαχνά Ευβοίας. Συνεργάζεται με γνωστά διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία της Αθήνας. Είναι μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με συμμετοχή σε ερευνητικά πρωτόκολλα και μελέτες και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top