Μερικά όχι και τόσο γνωστά αρχαιολογικά σημεία της Χαλκίδας (pics)

*Γράφει η Έλενα Μπουγιούκου  Η Χαλκίδα είναι μια πόλη που συνεχώς αλλάζει. Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν με την άποψη αυτή, αλλά η πόλη μας κάθε λίγο και λιγάκι διαθέτει και κάτι καινούργιο. Κάποιες φόρες αυτό το καινούργιο δεν αποτελεί απαραίτητα νεωτερισμό αλλά την εκ νέου ανάδειξη των παλαιών στοιχείων της περιοχής μας. Είναι γνωστό […]

*Γράφει η Έλενα Μπουγιούκου 

Η Χαλκίδα είναι μια πόλη που συνεχώς αλλάζει. Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν με την άποψη αυτή, αλλά η πόλη μας κάθε λίγο και λιγάκι διαθέτει και κάτι καινούργιο. Κάποιες φόρες αυτό το καινούργιο δεν αποτελεί απαραίτητα νεωτερισμό αλλά την εκ νέου ανάδειξη των παλαιών στοιχείων της περιοχής μας. Είναι γνωστό άλλωστε πως η Χαλκίδα και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πλούσια ιστορία.

Ο πύργος που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης μας επί της οδού Μπαλαλαίων χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι. με αρχές 19ου και αρχικά χρησίμευε ως δημοτικό ρόλοι. Στην πορεία η χρήση του άλλαξε με την προσθήκη σεισμογράφου το 1900. Το 1940 αποκτά ξανά νέα ιδιότητα, αυτή τη φορά ως αντιαεροπορική σειρήνα. Σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως σειρήνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς δεν διαθέτει κάποια σχετική πινακίδα που να αναφέρει την ιστορία του.

Κάποτε η πλατεία της αγοράς ήταν χαλίκι και όταν παίζαμε, γυρνούσαμε σπίτι με γδαρμένα πόδια. Τώρα στη θέση της μεγάλης αλάνας, υπάρχουν κούνιες, πλακόστρωτο και υπογείως παρκινγκ. Μεταξύ άλλων, πίσω από το πάνω περίπτερο, υπάρχει και ένα κομμάτι από τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονταν στο σημείο. Το εν λόγο έκθεμα έχει μια λακωνική επιγραφή που αναφέρει πως πρόκειται για θολωτό τάφο μακεδονικού τύπου 4ου με 3ου π.Χ αι. χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Η παραλία και συγκεκριμένα το σημείο που ξεκινά το κρηπίδωμα επίσης ανανεώθηκε πρόσφατα. Οι εργασίες αποκάλυψαν άλλο ένα δείγμα της παλαιότερης Χαλκίδας, το οποίο δυστυχώς δεν διαθέτει κάποια ενημερωτική ταμπέλα για το τι περικλείει.

Τέλος στην περιοχή του νέου νοσοκομείου , βορειοδυτικά του Βαθροβουνίου στον χαμηλό λόφο της Καλογρίτσας, έχουν βρεθεί αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα. Κομμάτια από τα παλαιά τείχη της πόλης καθώς και αγγεία, λήκυθοι που μαρτυρούν την πιθανότητα περιοχής στην οποία πραγματοποιούνταν ταφικοί εναγισμοί. Το τι μέλει γένεσθαι για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι ακόμα άγνωστο. Ας ελπίσουμε πως θα διατηρηθεί, θα αναδειχθεί και θα διαθέτει (τι άλλο;) ενημερωτική πινακίδα.

 

 

 

*Φωτογραφίες (από κινητό) Έλενα Μπουγιούκου  

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top