Κατέθεσαν ψυχή και ταλέντο οι Αδελφοί Καλογεράκη στο Θέατρο της Αυλίδειας Αρτέμιδος (pics)

Ήταν μια βραδιά που ξεχώρισε με το αφιέρωμά της στην ποίηση και την μοναδική απόδοσή της. Την Πέμπτη το βράδυ, στο πλαίσιο του 3ου Biomechanical Festival, ο Πολιτιστικός χώρος της Αυλίδειας Αρτέμιδος πλημμύρισε από μουσικές που πάτησαν πάνω στα χνάρια ποιητών, Αφανών και μη. Το δίδυμο Παντελής και Μιχάλης Καλογεράκης κάλυψαν την κυκλική σκηνή του […]

Ήταν μια βραδιά που ξεχώρισε με το αφιέρωμά της στην ποίηση και την μοναδική απόδοσή της. Την Πέμπτη το βράδυ, στο πλαίσιο του 3ου Biomechanical Festival, ο Πολιτιστικός χώρος της Αυλίδειας Αρτέμιδος πλημμύρισε από μουσικές που πάτησαν πάνω στα χνάρια ποιητών, Αφανών και μη. Το δίδυμο Παντελής και Μιχάλης Καλογεράκης κάλυψαν την κυκλική σκηνή του με την πληθωρική, καλλιτεχνικά, παρουσία τους συνομιλώντας για δύο ολόκληρες ώρες με ποιητές που τους άγγιξαν και τους ενέπνευσαν να δημιουργήσουν οι ίδιοι. Γεννημένοι στην Κρήτη και μεγαλωμένοι μέσα σε ένα σπίτι όπου οι γονείς διάβαζαν ποίηση, άρχισαν να ασχολούνται κ’ εκείνοι πειραματικά μελοποιώντας αρχικά Γιώργο Σεφέρη. Στην συνέχεια, ακούγοντας μουσικές και τραγούδια Λέοναρντ Κοέν, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Μάρθα Φριντζήλα, Μαρία Φαραντούρη, Cezaria Evora, Leonard Cohen, έστησαν το δικό τους καλλιτεχνικό προφίλ και έκτοτε πορεύονται μ’ αυτό. Όπως έχουν αναφέρει κατά τη διάρκεια παλιότερης συνέντευξής τους σε γνωστή αθηναϊκή εφημερίδα, «στον χώρο της μουσικής χίλιοι καλοί χωράνε. Ο κόσμος πάει μπροστά, άρα περιστρέφεται».

Μια μυστική «επικοινωνία»

Το κοινό του Φεστιβάλ είχε μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει τις μουσικές δημιουργίες αλλά και την ικανότητα των αδελφών Καλογεράκη να κινούν τις ποιητικές τους επιλογές ανάμεσα στις νότες και την εκφραστική απαγγελία αποσπασμάτων από βιβλία του Φερνάντο Πεσόα, Μιχάλη Γκανά, Παύλου Βλαστού, Μηνά Δημάκη, Πάμπλο Νερούδα,, Αρθούρου Ρεμπό, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Νίκου Σαραντάκου, Ελύτη, Αχιλλέα Παράσχου, Τζελαλαντίν Ρουμί.. Συνοδοιπόροι τους στη σκηνή οι: Χάρης Ζόφος στο πιάνο και το ακορντεόν και Αλέξης Στενάκης στο κλαρινέτο και το σαξόφωνο. Η βραδιά ξετυλίχτηκε κάτω απ’ τα έκπληκτα μάτια των θεατών σε έναν άνευ όρων διάλογο με αυτοσχεδιαστικές τεχνικές και πλήρη απουσία μιας στημένης μουσικοποιητικής παράστασης. Ηχηρή παρουσία, το αίσθημα της συγκίνησης που επικοινωνήθηκε με τους ακροατές στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Οι λέξεις απέκτησαν φωνή και άφησαν τον καθένα να ταξιδέψει μέσα απ’ την αγάπη του για την ποίηση, στον κόσμο του καλλιτεχνικού δίδυμου που «ανήκει σ’ αυτόν που θα τον κατακτήσει».

 

Φωτογραφίες: Βασιλική Τσάκου

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top