Και πώς τρώμε τα Χριστούγεννα; Η διατροφολόγος Στέλλα Κατσιβέλη μας δίνει χρήσιμες συμβουλές

Διατροφικά tips για τις γιορτές χωρίς στέρηση και χωρίς περιττά κιλά από την διαιτολόγο – διατροφολόγο Στέλλα Κατσιβέλη. Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες, με τις θερμίδες των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων τροφών.  Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχουν παραδοιακά σχετισθεί με την υψηλή κατανάλωση φαγητού, γλυκισμάτων και αλκοόλ, κάτι που δυσκολεύει όχι μόνο όσους βρίσκονται σε […]

Διατροφικά tips για τις γιορτές χωρίς στέρηση και χωρίς περιττά κιλά από την διαιτολόγο – διατροφολόγο Στέλλα Κατσιβέλη. Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες, με τις θερμίδες των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων τροφών. 

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχουν παραδοιακά σχετισθεί με την υψηλή κατανάλωση φαγητού, γλυκισμάτων και αλκοόλ, κάτι που δυσκολεύει όχι μόνο όσους βρίσκονται σε μία προσπάθεια απώλειας σωματικού τους βάρους, αλλά και εκείνους που έχουν ένα ήδη υγιές βάρος το οποίο εκτοξεύεται μετά την εορταστική περίοδο.

  • Για όσους είστε στη διαδικασία απώλειας, βάλτε στόχο να διατηρήσετε το βάρος σας και βρείτε την ευκαιρία να χαλαρώσετε διατροφικά χωρίς υπερβολές και χωρίς τύψεις. Αν τη μία ημέρα ξεφύγετε, την επόμενη βρείτε πάλι τις καλές διατροφικές σας συνήθειες και «σώστε» εύκολα την κατάσταση.
  • Εάν είστε καλεσμένοι σε δείπνο μην μένετε νηστικοί όλη την ημέρα. Καταναλώστε κανονικά το πρωινό σας, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και στο ενδιάμεσο φρούτα, για να είστε σε θέση να ρυθμίσετε καλύτερα την όρεξή σας μόλις καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι και έτσι την πρόσληψη φαγητού.
  • Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν από το φαγητό σας ή φροντίστε να υπάρχει σούπα ως ορεκτικό, γιατί έτσι θα νιώσετε μεγαλύτερη πληρότητα στο στομάχι και θα περιορίσετε της ακατάσχετη ποσότητα φαγητό στη συνέχεια.
  • Όταν έρθουν τα φαγητά, μην βιαστείτε να γεμίστε το πιάτο σας. Γεμίστε με σαλάτες, πάρτε μια κουταλιά από όλα τα φαγητά. Έτσι και θα δοκιμάσετε όλες τις γεύσεις και θα έχετε γεμίσει ΜΙΑ φορά το πιάτο σας, ώστε να ξέρετε πόσο έχετε καταναλώσει.
  • Να προτιμήσετε ένα κυρίως πιάτο, αντί για πολλά ορεκτικά, ή αν σας γοητεύουν πολύ τα ορεκτικά, δοκιμάστε από όλα και αποφύγετε το κύριο πιάτο.
  • Να αφαιρείτε ορατό λίπος και πέτσα από τα κρέας
  • Μην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπήρουνα για κάθε τι που θα καταναλώσετε. Έτσι θα καταναλώνετε μικρότερες μπουκιές.
  • Πριν πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικά το θέλετε.
  • Απολαύστε αποκλειστικά τα αγαπημένα σας εδέσματα. Προσπαθήστε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας ποια είναι τα εορταστικά εδέσματα που σας αρέσουν περισσότερο και καταναλώστε μόνο αυτά σε μικρότερες ποσότητες.
  • Φροντίστε 2-3 φορές την εβδομάδα να κάνετε το jogging σας, ώστε να κλέβετε θερμίδες που πιθανό να προσληφθούν μέσω φαγητού.
  • Αν είστε λάτρεις των χριστουγεννιάτικων γλυκών ορίστε ως κανόνα να τρώτε 1 την ημέρα και προτιμήστε αυτό να είναι σε μικρή μερίδα ή μορφή μπουκιάς ή αν είστε από τους εγκρατείς καταναλώστε ένα μικρό γλύκισμα 2-3 φορές/εβδομάδα στη θέση κάποιου σνακ.

Φιλική συμβουλή:

#1 Προτιμήστε να αγοράζετε μικρές ποσότητες γλυκών, παρά να έχετε συνεχώς τον πειρασμό μέσα στα πόδια σας.

#2 Αν «ξαφνικά» γέμισε το σπίτι σας γλυκά, χαρίστε και τους καλεσμένους σας ή στους γείτονες.

Πολύ βασικό είναι τις ημέρες που μεσολαβούν στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά να επαναφέρετε άμεσα τις καλές διατροφικές συνήθειες, απομακρύνοντας από το σπίτι λιχουδιές και λιπαρά περισσεύματα από το εορταστικό τραπέζι. Σούπες λαχανικών, όσπρια σε σαλάτες και ψάρι καλό είναι να έχουν την τιμητική τους την ενδιάμεση αυτή εβδομάδα.

Φροντίστε να ζυγίζεστε. Ότι και να δείτε στη ζυγαριά που μπορεί να σας στεναχωρήσει, σκεφτείτε ότι θα σας δώσει το μήνυμα ότι πρέπει να επανέλθετε. Κιλά ή γραμμάρια που εμφανίζονται στη ζυγαριά μας απότομα σε 1-2 μέρες, πάντα να θυμάστε, ότι χάνονται τάχιστα αν και μόνο αν επαναφέρουμε άμεσα τις καλές μας διατροφικές συνήθειες.

Πίνακας θερμίδων παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων τροφών:

Πίνακας τυπικής μερίδας χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων και η θερμιδική τους αξία:

Σκεφτείτε ότι η μαγεία γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα.

Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με Υγεία & Ευεξία.

Καλές Γιορτές!
Με Αγάπη,
Στέλλα Κατσιβέλη.

Σύντομο Βιογραφικό

Η Στέλλα Κατσιβέλη είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Αθλητική Διατροφή. Μετά από 10 χρόνια σπουδών και εργασίας στην Αθήνα, το 2017 επέστρεψε στη Χαλκίδα και δημιούργησε το My Light Life ένα χώρο φιλόξενο και χαλαρό για ένα διαφορετικό ταξίδι στον κόσμο της διατροφής.

My Light Life

Καραμουρζτούνη 1, Μέγαρο Κιαπέκου, Χαλκίδα
Τηλ: 2221084184
Email: info@mylightlife.gr
W: mylightlife.gr
Facebook: mylightlife
Instagram: mylightlifenutrition

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top