Photo: MS TECH / ENVATO

Η ευθύνη των νέων Μέσων Επικοινωνίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης του Κορονοϊού

Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης Η ασθένεια Covid-19 που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό ο οποίος ονομάζεται τώρα SARS – CoV-2 έχει δημιουργήσει τη σημαντικότερη κρίση της δημόσιας υγείας των τελευταίων 100 χρόνων και έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία. Απέναντι στην κρίση αυτή η ανθρωπότητα αντιπαρατάσσεται με σθένος και με άποψη όπως […]

Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης

Η ασθένεια Covid-19 που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό ο οποίος ονομάζεται τώρα SARS – CoV-2 έχει δημιουργήσει τη σημαντικότερη κρίση της δημόσιας υγείας των τελευταίων 100 χρόνων και έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία. Απέναντι στην κρίση αυτή η ανθρωπότητα αντιπαρατάσσεται με σθένος και με άποψη όπως προκύπτει από τη χρησιμοποίηση των Νέων Μέσων Επικοινωνίας όπως τα ιστολόγια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τις διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης, μια από τις οποίες είναι και το θεματικό, πολιτιστικό περιοδικό Ghetto Magazine. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μια κρίση αντιμετωπίζεται με μια πλειάδα διαφορετικών επικοινωνιακών μέσων με κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας και την άμεση συμμετοχική άποψη του ατόμου ή της κοινότητας.

Από την ισπανική γρίπη του 1918, τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τις Πετρελαϊκές Κρίσεις του 1973 και 1979, τον πόλεμο του Κόλπου μέχρι την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 η ανθρωπότητα ενημερώνονταν από το ραδιόφωνο την παλαιότερη εποχή και την τηλεόραση τους μοντέρνους καιρούς. Η πληροφόρηση βασιζόταν στην υποκειμενική δεοντολογική κρίση των μάχιμων δημοσιογράφων οι οποίοι ενδιαφέρονταν και για την τηλεοπτική μετάδοση της πληροφορίας. Ο ακροατής ή ο θεατής των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της εποχής αποδέχονταν με παθητικό τρόπο την προτεινόμενη ενημέρωση και η οποία επαφιόταν στην αντικειμενική λογική του κάθε ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού παρουσιαστή.

Σήμερα μπροστά στην απειλή της πανδημίας το ισχυρότερο όπλο της ανθρωπότητας είναι η προσωπική άποψη του κάθε ατόμου ξεχωριστά και των κοινοτήτων που απαρτίζουν οι ομάδες συνομιλίας στα διάφορα ιστολόγια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ευθύνη της προσωπικής γνώμης και η ταχύτατη μετάδοση της εικόνας με τη μορφή βίντεο και φωτογραφίας έχει ως αποτέλεσμα την αμεσότερη κινητοποίηση των πολιτών και την ενεργητικότερη στάση και συμμόρφωση απέναντι στα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία. Τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας και η αλληλόδρασή τους με την τηλεόραση και τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ίσως να έχει συμβάλλει στην εντατικότερη κατανόηση των προτεινόμενων κρατικών δράσεων. Τα παράπονα που προκύπτουν από την καθυστερημένη υιοθέτηση των προτάσεων των επιστημόνων από μια μικρή μερίδα πολιτών είναι πολλά ωστόσο είναι αναμφισβήτητη η συνειδητοποίηση της κατάστασης κρίσης από τους περισσότερους οι οποίοι όχι μόνο ενστερνίζονται την αναγκαιότητα των μέτρων αλλά και τα επικοινωνούν στο συγγενικό και διαδικτυακό περιβάλλον τους.

Η ευθύνη που έχουμε όλοι εμείς οι συντελεστές ενημέρωσης στο Ghetto Magazine είναι να αφουγκραστούμε τις επιταγές μιας νέας κοινωνίας η οποία βασίζεται σε έναν εκδημοκρατισμό της προσωπικής άποψης. Τώρα πια το κοινό που ενημερώνει είναι το ίδιο το κοινό που ενημερώνεται, η επιστημονική κοινότητα που προτείνει μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας αποτελεί και το αναγνωστικό κοινό το οποίο αφουγκράζεται τις ανάγκες ενημέρωσης, αλλά και οι πνευματικοί ταγοί που ίσως να αποτελούν ένα κίνημα μιας άλλης εποχής, τώρα αντικαθίστανται από δημόσια πρόσωπα και καλλιτέχνες οι οποίοι χρησιμοποιούν την προσωπική τους τέχνη μόνο και μόνο για να συμβάλλουν ηθικά στη πολυδιάστατη πληροφόρηση του κοινού. Το Ghetto Magazine εκπροσωπεί αυτήν την καινούργια συμμετοχική, υπεύθυνη και συνειδητοποιημένη κοινωνία της πληροφορίας στην οποία η ατομική ευθύνη καλλιεργεί, μάλλον κάπως ασυναίσθητα, την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. Ίσως αυτή η ανάγκη να επικοινωνήσουμε μέσα από τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας να μεταφράζεται ως η αέναη ανάγκη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι να προσφέρουμε και να πάρουμε αγάπη.

Σε κάποιες άλλες εποχές ο Βλαδιμίρ Λένιν είχε προτάξει το σύνθημα, «ένα ψέμα όταν το πεις πολλές φορές γίνεται αλήθεια». Στην εποχή που ζούμε, με τον πλουραλισμό των μέσων που υπάρχουν για να εκφραστούμε, κάτι τέτοιο φαίνεται σαν ιστορική ουτοπία. Η αναζήτηση της αλήθειας αποτελεί την πεμπτουσία της σημερινής κοινωνίας της πληροφορίας, μια αλήθεια η οποία βασίζεται στη συμμετοχή και την προσωπική άποψη. Και είναι αλήθεια ότι το κουπί αυτής της πανδημίας το τραβάμε όλοι μαζί, με την ευχή να ήταν ένα ψέμα που θα τελειώσει γρήγορα.

 

Εικόνα εξωφύλλου:MS TECH / ENVATO

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top