Ημέρα ελπίδας – Μια 90χρονη ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη Βρετανία (pics)

Τα πλάνα της 90χρονης Margaret Keenan μαζί με τη νοσοκόμα May Parsons κάνουν σήμερα τον γύρο του πλανήτη. Η 90χρονη είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται επίσημα μετά τις κλινικές δοκιμές στη Μεγάλη Βρετανία με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για τον COVID-19. Ο εμβολιασμός έγινε στο Coventry της Αγγλίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, με […]

Τα πλάνα της 90χρονης Margaret Keenan μαζί με τη νοσοκόμα May Parsons κάνουν σήμερα τον γύρο του πλανήτη. Η 90χρονη είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται επίσημα μετά τις κλινικές δοκιμές στη Μεγάλη Βρετανία με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για τον COVID-19.

Ο εμβολιασμός έγινε στο Coventry της Αγγλίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, με τη χώρα να ξεκινά και επίσημα το πρόγραμμα εμβολιασμών για το οποίο διατυπώθηκαν ενστάσεις από πλευράς ΕΕ.

Photo: AP

“Αν μπορώ να το κάνω εγώ στα 90, τότε μπορείτε όλοι”

Σε δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ, η 90χρονη δήλωσε πως αισθάνεται υπέροχα που έχει το προνόμιο να κάνει τον πρώτο εμβολιασμό. “Είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ευχηθώ γιατί θα μπορέσω επιτέλους να περάσω χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μου από το νέο έτος. Τη χρονιά αυτή την πέρασα κατά κύριο λόγο μόνη μου. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε όλοι το εμβόλιο. Αν μπόρεσα να το κάνω εγώ στα 90, μπορείτε όλοι”, είπε η ηλικιωμένη, ενώ ευχαρίστησε όλους τους υγειονομικούς.

Photo: AP

“Είναι μεγάλη τιμή μου να είμαι η πρώτη που παρέχω το σκεύασμα. Είμαι χαρούμενη που παίζω ένα μικρό ρόλο σε μια τόσο ιστορική ημέρα. Είναι σαν να βλέπουμε ένα μικρό φως στην άκρη του τούνελ”, δήλωσε η υγειονομικός Parsons που παρείχε την πρώτη δόση της Pfizer.

Από τη δική του μεριά, ο Stephen Powis, επικεφαλής του National Health Service, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως “αρχή του τέλους για τη νόσο”. “Θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Όχι αύριο. Ούτε την άλλη εβδομάδα. Ούτε καν τον επόμενο μήνα, αλλά μέσα στο επόμενο έτος”.

Photo: AP

Το Παλάτι του Buckingham αρνήθηκε να σχολιάσει το αν ο 99χρονος σύζυγος της 94χρονος σήμερα Ελισάβετ, θα εμβολιαστεί άμεσα ως παράδειγμα προς μίμηση. Η 94χρονη βασίλισσα και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 99 ετών, θα εμβολιαστούν και οι δύο κατά προτεραιότητα λόγω της ηλικίας τους και όχι υπό προτιμησιακή μεταχείριση, ανέφερε άλλωστε η κυριακάτικη Mail.

Η Βρετανία έγινε και επίσημα η πρώτη χώρα που χορηγεί το εμβόλιο (τεχνολογία RNA messenger ή mRNA) που αναπτύχθηκε από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες.

Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο,με χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο από πλευράς Βερολίνου. Η κάθε δόση του σκευάσματος της Pfizer κοστολογείται στα 20 δολάρια η δόση, ενώ η αποτελεσματικότητά του εκτιμάται στο 95%, ενώ έγιναν και επαναληπτικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η Pfizer/BioNTech συστήνει μεταφορά και φύλαξη στους -70 έως -80 βαθμούς και τις τελευταίες 5 ημέρες προ της χορήγησης μπορεί να παραμείνει στους 2 με 8 βαθμούς. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών.

 

Πηγή: news247.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top