Δημοτική Αγορά Χαλκίδας: Ένα ιστορικό κτιριακό συγκρότημα που πρέπει να αποκτήσει και πάλι ζωή

Ένα έργο που θα αλλάζει ριζικά την ιστορική αλλά και την αναπτυξιακή εικόνα της Χαλκίδας, αυτό της αποκατάστασης και της επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς της, θα γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Χαλκιδέων υπέγραψαν σήμερα την σχετική προγραμματική σύμβαση η οποία αποτελεί την επίσημη έναρξη μιας […]

Ένα έργο που θα αλλάζει ριζικά την ιστορική αλλά και την αναπτυξιακή εικόνα της Χαλκίδας, αυτό της αποκατάστασης και της επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς της, θα γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Χαλκιδέων υπέγραψαν σήμερα την σχετική προγραμματική σύμβαση η οποία αποτελεί την επίσημη έναρξη μιας νέας εποχής για την πόλη της Χαλκίδας καθώς το εν λόγω κτίριο, που έχει κηρυχθεί νεώτερο μνημείο, παρέμενε, επί σειρά ετών, εγκαταλελειμμένο και μισογκρεμισμένο επιβαρύνοντας όχι μόνον την εικόνα της αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 15.000.000, αφορά στην αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, μαζί με την ανάπλαση των επιφανειών της παρακείμενης πλατείας, θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Χαλκιδέων, µε χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Χαλκιδέων. Το έργο θα επιβλέπεται από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων (ΥΝΜΤΕ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).
Η ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας

Οι εργασίες ανέγερσης μιας αγοράς σε σχήμα Π ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Το σχέδιο προέβλεπε πετρόκτιστες και κεραμοσκεπείς πτέρυγες στα όρια του τετραγώνου προς τις οδούς Αρεθούσης, Κριεζώτου, τη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου. Το 1932 η Αγορά απέκτησε ένα νέο τμήμα που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Σόλων Κυδωνιάτης, το οποίο ενσωματώθηκε αρμονικά στο παλιό συγκρότημα δίνοντάς του μια νέα σύγχρονη μορφή, με έντονα στοιχεία του μοντερνισμού.

Για δεκαετίες ολόκληρες η εμπορική αλλά και κοινωνική καρδιά της πόλης χτυπούσε στο συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς. Από την δεκαετία του ’70 κι έπειτα, ωστόσο, ένας ένας οι έμποροι – ενοικιαστές άρχισαν να την εγκαταλείπουν με αποτέλεσμα να ερημώσει και να υποβαθμιστεί.

Κι ενώ πρόθεση του Δήμου ήταν να κατεδαφίσει το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα, το 2006 χαρακτηρίστηκε, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ως διατηρητέο μνημείο με αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και ιστορικές αξίες. Είχε προηγηθεί, λίγα χρόνια νωρίτερα, μια αρνητική γνωμοδότηση του ίδιου Συμβουλίου την οποία, ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις της Δημοτικής Αρχής, επανεξετάστηκε χάρη στην επιμονή μιας Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών, της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος να σώσουν.

 

 

Πηγή: protothema.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top