Αυτά είναι τα 7 βιβλία που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους!

Υπάρχουν αμέτρητα βιβλία για να διαβάσει κανείς. Έχουμε την ελευθερία και τη δυνατότητα να πάρουμε γνώση και πληροφορίες για το οτιδήποτε από άπειρους συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Και όμως, κάποτε η λογοκρισία ήταν έντονη, τα βιβλία ελέγχονταν αυστηρά και σε περίπτωση που κάτι δεν άρεσε, απαγορευόταν η κυκλοφορία τους και ίσως να ακολουθούσε βαριά […]

Υπάρχουν αμέτρητα βιβλία για να διαβάσει κανείς. Έχουμε την ελευθερία και τη δυνατότητα να πάρουμε γνώση και πληροφορίες για το οτιδήποτε από άπειρους συγγραφείς από όλο τον κόσμο.

Και όμως, κάποτε η λογοκρισία ήταν έντονη, τα βιβλία ελέγχονταν αυστηρά και σε περίπτωση που κάτι δεν άρεσε, απαγορευόταν η κυκλοφορία τους και ίσως να ακολουθούσε βαριά ποινή για τον συγγραφέα.

Κάποια από τα ακόλουθα “απαγορευμένα” βιβλία, μέχρι και σήμερα  παραμένουν λογοκριμένα σε κάποιες χώρες για λόγους αρκετά περίεργους!

 

«Ρεμπέτικα Τραγούδια» του Ηλία Πετρόπουλου.

Πρόκειται για ένα λεξικό της αργκό που χρησιμοποιούσαν οι ρεμπέτες. Έναν οδηγό για τον «υπόκοσμο» της περιόδου, που επιτρέπει σε αυτόν που το θέλει, να ταξιδέψει στα βάθη της λαϊκής κουλτούρας, όπως αναπτύχθηκε λίγο πριν ξεκινήσει ο 20ος αιώνας. Στις 23 Απριλίου του 1969 ο Πετρόπουλος καταδικάστηκε σε 5μιση μήνες φυλάκισης λόγω της έλλειψης σεμνότητας που εμφάνιζε το έργο. Κατηγορήθηκε για περιύβριση της δημόσιας αρχής, περιύβριση του εμβλήματος των βασιλέων και δημόσια κακόβουλη καθύβριση της ορθόδοξης εκκλησίας.

 

«Καλιαρντά» του Ηλία Πετρόπουλου.

Άλλη μία μελέτη του Ηλία Πετρόπουλου η οποία απαγορεύτηκε επειδή «προσβάλλει τη δημόσια αιδώ». Τα καλιαρντά είναι η αργκό που χρησιμοποιούσαν οι ομοφυλόφιλοι κατά το 1940, για να μην γίνονται αντιληπτοί από τον περίγυρο. Είναι μία γλώσσα που επηρεάστηκε αρκετά από τα τουρκικά, τα ιταλικά, τα γαλλικά και τη γλώσσα των Ρομά. Το 1972 Ο Πετρόπουλος φυλακίστηκε από τη Χούντα και για αυτό του το βιβλίο.

 

«Η φιλοσοφία στο Μπουντουάρ» του Μαρκησίου Ντε Σαντ

Όπως και αρκετά άλλα, το βιβλίο χαρακτηρίστηκε «άσεμνο» και η κατάσταση έφτασε στο σημείο να φυλακιστούν οι Έλληνες εκδότες του, το 1982. Ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ απαγορεύτηκε σε αρκετά μέρη του κόσμου λόγω της χυδαίας γλώσσας του και των ακραίων ερωτικών πράξεων που περιγράφει.

 

«Η φάρμα των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ

«Η φάρμα των ζώων» αποτελεί μία αλληγορία για τη Σοβιετική Ένωση. Γράφτηκε το 1945 και ήταν απαγορευμένη η κυκλοφορία της στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1980. Πρόκειται για μία κοινωνία όπου τα ομιλούντα ζώα μίας φάρμας αποφασίζουν να επαναστατήσουν μη ανεχόμενα την κακομεταχείριση από τους ανθρώπους – αφεντικά. Έχει επίσης απαγορευτεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω των ομιλούντων γουρουνιών που αντίκεινται στις αξίες του ισλαμισμού.

 

«Λολίτα» του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ

Η «Λολίτα» είναι ένα βιβλίο που καταφέρνει να προβοκάρει έντονα τον αναγνώστη. Πραγματεύεται την εμμονή ενός μεσήλικα καθηγητή λογοτεχνίας με την δωδεκάχρονη κόρη της σπιτονοικοκυράς του. Εφόσον ακόμη και σήμερα το βιβλίο καταφέρνει να προκαλεί αντιδράσεις, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι συνέβη όταν πρωτοεκδόθηκε, το 1955. Αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Αγγλία, η Αργεντινή και η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν άμεσα το βιβλίο. Παρά τις περιπέτειες που είχε με τη δικαιοσύνη, το βιβλίο κατάφερε να γοητεύσει πολλούς από τους κριτικούς της λογοτεχνίας. Πλέον θεωρείται ένα κλασικό βιβλίο για τους λάτρεις της λογοτεχνίας.

 

«Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόυς

Ο Τζέιμς Τζόυς κλείνει το μάτι στον Όμηρο μιλώντας για έναν σύγχρονο Οδυσσέα και τις περιπέτειές του στο Δουβλίνο. Αποτελεί το βιβλίο που σηματοδοτεί τη μοντέρνα λογοτεχνία. Αν και γενικά έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές, υπήρξε ένα ίδρυμα στη Νέα Υόρκη που αντιστάθηκε στις «σειρήνες» του Οδυσσέα. Η «The New York Society for the Suppression of Vice» (Κοινωνία της Νέας Υόρκης για την Καταστολή της Φαυλότητας) δεν επέτρεψε την κυκλοφορία του βιβλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ μάλιστα η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συχνά πυκνά έκαιγε τα όσα αντίτυπα έπεφταν στα χέρια της. Το 1933 κατάφερε να εκδοθεί και στη Νέα Υόρκη.

 

«Ο τσελεμεντές του αναρχικού» του Γουίλιαμ Πάουελ

Ουσιαστικά, το βιβλίο είναι ένα εγχειρίδιο για τρομοκρατία. Περιλαμβάνει πληροφορίες για το πώς φτιάχνει κανείς όπλα και πώς θα μπορούσε να χειριστεί εργαλεία με σκοπό εγκληματικές ενέργειες. Φυσικά ο όρος τσελεμεντές δεν είναι παράταιρος αφού το βιβλίο περιλαμβάνει αρκετές μαγειρικές συνταγές με σταθερό υλικό το «χόρτο». Ο Πάουελ μετάνιωσε για το βιβλίο και το χαρακτήρισε «προϊόν θυμού». Μάλιστα ζήτησε να σταματήσει να επανεκδίδεται, αφού το βιβλίο συνδέθηκε με αρκετές τρομοκρατικές, αιματηρές επιθέσεις. Όπως είναι λογικό απαγορεύτηκε σε πολλά σχολεία της Αμερικής και της Ευρώπης.

 

 

 

 

 

με πληροφορίες από:athensvoice.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top