Όταν η μουσική συνδέθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η τέχνη και συγκεκριμένα η μουσική, βρίσκει χώρο έκφρασης μέσα από την ιστορικά γεγονότα που μπορεί να συγκλονίσουν έναν λαό και ίσως και να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Αυτό…

Η τέχνη και συγκεκριμένα η μουσική, βρίσκει χώρο έκφρασης μέσα από την ιστορικά γεγονότα που μπορεί να συγκλονίσουν έναν λαό και ίσως και να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.

Αυτό συνέβη και με την επανάσταση του Πολυτεχνείου, όταν οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν ενάντια στην χούντα της κυβέρνησης Παπαδόπουλου και η θυσία τους ενέπνευσε πολλούς συνθέτες και στιχουργούς να υμνήσουν τα γεγονότα.

Ακόμα θυμόμαστε από τις σχολικές εκδηλώσεις τα τραγούδια που είτε γράφτηκαν για το Πολυτεχνείο, είτε επιλέχθηκαν ως σύμβολα αυτής της εξέγερσης.

Τα περισσότερα είναι γνωστά σε όλους, ζωντανεύουν μνήμες μέχρι και σήμερα και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την Ελλάδα.

 

Μάνος Λοΐζος: Ο Μέρμηγκας

 

Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος: Όταν σφίγγουν το χέρι

 

Μίκης Θεοδωράκης: Είμαστε δυο

 

Δημοτικό Κρήτης: Πότε θα κάνει ξαστεριά

 

Διονύσης Τσακνής: Νοέμβρης ’90

 

Μάνος Λοΐζος – Κωστούλα Μητροπούλου: Ο δρόμος

 

Γιώργος Χατζηνάσιος – Μιχάλη; Μπουρπούλης : Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο

 

Μάνος Λοΐζος – Γιάννης Νεγρεπόντης: Το ακορντεόν 

 

Μίκης Θεοδωράκης – Βασίλης Ρώτας: Το γελαστό παιδί

 

Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης: Ένα το χελιδόνι

 

Γιάννης Μαρκόπουλος – Γιώργος Σκούρτης: Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί

 

 

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top