Χαλκίδα: Τι συμβαίνει με το κάπνισμα στα μαγαζιά;

Στη χώρα μας, όταν αναφερόμαστε στην «απαγόρευση του καπνίσματος» κυρίως επικεντρωνόμαστε γύρω από την απαγόρευση αυτού σε δημόσιους χώρους (αφού η απαγόρευση εντός δημοσίων κτιρίων που αποτελούν χώρους εργασίας ισχύει δια νόμου ήδη από το 1856) αλλά και σε χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας τόσο των καπνιστών όσο και των μη καπνιστών, από […]

Στη χώρα μας, όταν αναφερόμαστε στην «απαγόρευση του καπνίσματος» κυρίως επικεντρωνόμαστε γύρω από την απαγόρευση αυτού σε δημόσιους χώρους (αφού η απαγόρευση εντός δημοσίων κτιρίων που αποτελούν χώρους εργασίας ισχύει δια νόμου ήδη από το 1856) αλλά και σε χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας τόσο των καπνιστών όσο και των μη καπνιστών, από τις επιπτώσεις που φέρνει το κάπνισμα. Κατά πόσο όμως όλα αυτά εφαρμόζονται σήμερα;

Ένας νόμος που ήρθε το 2002, αναθεωρήθηκε το 2008, αυστηροποιήθηκε το 2010 και  τώρα έρχεται άλλη εγκύκλιος από το υπουργείο υγείας με πιο τσουχτερά πρόστιμα και για τους καταστηματάρχες αλλά και για τους ίδιους τους πελάτες.

Ακόμα δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά σε όλη τη χώρα όχι μόνο στη Χαλκίδα!

Η χώρα μας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό καπνιστών ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το 38% των Ελλήνων δηλώνει καπνιστής. Το παράλογο της υπόθεσης όμως είναι πως οι Έλληνες παράλληλα δηλώνουν πως θέλουν  την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα. Σύμφωνα με την Κάπα Research, το 73,9% των πολιτών νιώθει θυμό που πολλοί καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους, ενώ το 78% των Ελλήνων βλέπει τη μη εφαρμογή του νόμου ως δείγμα πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.

Τι συμβαίνει στη Χαλκίδα

Φυσικά και η πόλη μας δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση του κανόνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αν εξαιρέσουμε μια – δυο περιπτώσεις που φροντίζουν να ενδιαφέρονται και για τους μη καπνιστές σε όλα τα άλλα μαγαζιά όλοι καπνίζουν ελεύθερα. Είναι κατανοητή από την άλλη όμως και η ανάγκη των επιχειρηματιών για να δουλέψουν καθώς το συγκεκριμένο είναι ένα πρόβλημα διότι οι καπνιστές σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι και η πλειοψηφία. Όμως όταν το θέμα αφορά την υγεία και είναι και υπάρχει και νόμος, δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να τηρείται.

Φαίνεται όμως τις τελευταίες ημέρες κάτι αλλάζει στη Χαλκίδα. Καθώς με την νέα και πιο αυστηρή εγκύκλιο του υπουργείου υγείας ξεκίνησαν να γίνονται πιο έντονοι και οι έλεγχοι. Έτσι είδαμε τις τελευταίες ημέρες πολλά μαγαζιά στην παραλία να απαγορεύουν το κάπνισμα αυστηρά. Και έτσι συχνά πυκνά τα παγκάκια μπροστά από τα μαγαζιά γεμίζουν από πελάτες που βγαίνουν από τις καφετέριες για μια τζούρα.

Όπως μπορείτε να ψάξετε και εσείς οι ίδιοι, στην πλατφόρμα akapnos.gr όπου μπορείς να ψάξεις όλα τα άκαπνα μαγαζιά όλης της Ελλάδας, δεν εμφανίζει κανένα κατάστημα από τη Χαλκίδα και από ολόκληρη την Εύβοια.

 Η Wall Street Journal προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση

Τον Ιούλιο του 2017 σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της, η Wall Street Journal προσπάθησε να καταλάβει γιατί ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα μένει στα χαρτιά. Αναφέρει πως ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται γιατί οι Έλληνες αντιλαμβάνονται το κράτος ως διεφθαρμένο και αναξιόπιστο – γεγονός που καταδεικνύεται από την διαδεδομένη άρνηση πληρωμής φόρων. Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal καταλήγει ότι ο αντικαπνιστικός νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί πολύ απλά …είμαστε Έλληνες.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top