Η Χαλκίδα το φετινό καλοκαίρι και συναυλιακά αλλά και με θεατρικές παραστάσεις μπορούμε να πούμε ότι τα πάει περίφημα. Μία γεμάτη λίστα για όλα τα γούστα, που για μία πόλη σαν τη Χαλκίδα είναι απαραίτητη.
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πολλές θεατρικές παραστάσεις έχουν ήδη έρθει στη Χαλκίδα και περιμένουμε με ανυπομονησία και τις επόμενες. Το Ghetto Magazine πρώτο σας είχε μεταφέρει όλη την λίστα των θεατρικών παραστάσεων που θα δούμε από κοντά το φετινό καλοκαίρι. Αν θες να την θυμηθείς μπορείς να την δεις ΕΔΩ.
Στην λίστα έρχονται να προστεθούν άλλες δύο δυνατές θεατρικές παραστάσεις. Διαβάστε παρακάτω…
4 Αυγούστου, Θέατρο Ορέστης Μακρής
«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»
Tου Τηλέμαχου Τσαρδάκα
Με τον Κωνσταντίνο ΜΠΙΜΠΗ και την Λίλα ΜΠΑΚΛΕΣΗ
Μετά από συνεχή sold out παραστάσεις στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα στην Αθήνα – αλλά και σε πολλές πόλεις της περιφέρειας – και το ευρωπαϊκό τους ταξίδι σε Λονδίνο, Μάντσεστερ και Άμστερνταμ – «Οι κάτω απ’ τα’ αστέρια» συνεχίζουν το ταξίδι τους και αυτό το καλοκαίρι σε επιλεγμένα φεστιβάλ της χώρας.
«Παραθερίζουμε στην ίδια παραλία. Αφήνουμε τα πράγματα μας στα βότσαλα και βουτάμε στη θάλασσα. Είμαστε πολλά παιδιά, μεγάλη παρέα, αλλά για μένα υπάρχεις μόνο εσύ. Είμαστε δεκατεσσάρων χρονών. Μπορεί και δεκαπέντε. Καθόμαστε ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα και μαζεύουμε κοχύλια. Είναι μια ωραία αφορμή για να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο».
Τέλη των 80ς, αρχές των 90ς. Ελληνική επαρχία, πόλη νησιού. Η Μένια και ο Νικολής πάνε μαζί σχολείο, γίνονται αχώριστοι, ονειρεύονται, μεγαλώνουν, κάνουν έρωτα, ερωτεύονται «για πάντα».
Αλλά τα χρόνια περνούν και η πραγματικότητα – όπως συνηθίζει – επιβάλλει τον εαυτό της. Οι δύο ήρωες όμως ποτέ δεν παύουν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο. Παρά τις επιλογές που έχουν κάνει στις ζωές τους, ανάμεσά τους, εξακολουθεί να καίει μια πυρκαγιά άγρια.
Η ιστορία των «κάτω απ’ τ’ αστέρια» είναι γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση, τρυφερότητα και απόρριψη, σύγκρουση και νοσταλγία. Είναι η τελική αναμέτρηση ενός μεγάλου εγκλωβισμένου έρωτα. Είναι η συνάντηση που χρωστούσε ο Νικολής στην Μένια και η Μένια στον Νικολή!
Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και την πολύ σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.
Συντελεστές:
Ερμηνεία – Σκηνοθεσία: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα,
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα
Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης.
4 Σεπτέμβρη, Θέατρο Ορέστης Μακρής
“Το τάβλι”
Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σε μια παρτίδα δεξιοτεχνίας σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη παρουσιάζουν ΤΟ ΤΑΒΛΙ του Δημήτρη Κεχαΐδη. Μια κωμωδία χαρακτήρων, που αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να πιάσει την καλή».
Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πως θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους. Το σχέδιο «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δυο ήρωες μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο Κόλιας πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.
Το «Τάβλι», είναι έργο προφητικό και γι’ αυτό πάντα επίκαιρο, πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.
Συντελεστές
Κείμενο: Δημήτρης Κεχαΐδης
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Σκιαδαρέση