Το βίντεο – αφιέρωμα του συλλόγου Ποντίων Ν.Εύβοιας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού – που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και της αρχής της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που συνέβησαν στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, […]

Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού – που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και της αρχής της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που συνέβησαν στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν.Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» δημοσίευσε στην σελίδα του στο Facebook ένα βίντεο – αφιέρωμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν.Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» ιδρύθηκε το Μάιο του 1987 στη Χαλκίδα με βασικό στόχο να εκπληρώσει ένα μεγάλο χρέος. Τη διάσωση και διάδοση του Ποντιακού Πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων των Ελλήνων που έζησαν στα παράλια του Εύξεινου Πόντου από αρχαιοτάτων χρόνων ως τη Γενοκτονία που ακόμη και σήμερα με όλες τις δυνάμεις τους προσπαθούν να αναγνωριστεί παγκοσμίως!

Για τριάντα συναπτά έτη ο σύλλογός δραστηριοποιείται μέσα από εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, παρουσιάσεις χορευτικών τμημάτων και μουσικών συγκροτημάτων, σεμινάρια Ποντιακών Χορών, Μουσικής και λαογραφίας καθώς και θεματικές συνεστιάσεις και ομιλίες σε θέματα Ιστορικής γνώσης σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτισμική ταυτότητα του Πόντου.
Η περισυλλογή, η μελέτη και η διαφύλαξη των Ποντιακών μνημείων, της Ποντιακής λαογραφίας καθώς και η αναζωογόνηση της Ποντιακής ανάπτυξης αποτελούν τις σημαντικότερες επιδιώξεις του συλλόγου.

τΔείτε το βίντεο:

https://www.facebook.com/komninoievias/videos/233309667959719/

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top