Τι κάνει ένας δράκος στο υπόγειο του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας;

Κάτι πολύ όμορφο και ξεχωριστό συμβαίνει στο υπόγειο του κτιρίου που στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας! Η πολιτιστική ομάδα της ΕΛΜΕ νομού Ευβοίας, χρησιμοποιεί αυτόν τον χώρο για τις πρόβες και την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης, η οποία ξεκινά αυτό το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου. Η παράσταση που ανεβάζουν οι καθηγητές – μέλη της πολιτιστικής ομάδας, […]

Κάτι πολύ όμορφο και ξεχωριστό συμβαίνει στο υπόγειο του κτιρίου που στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας!

Η πολιτιστική ομάδα της ΕΛΜΕ νομού Ευβοίας, χρησιμοποιεί αυτόν τον χώρο για τις πρόβες και την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης, η οποία ξεκινά αυτό το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου.

Η παράσταση που ανεβάζουν οι καθηγητές – μέλη της πολιτιστικής ομάδας, έχει τίτλο: “Ο Δράκος του Σβαρτς στο υπόγειο” και είναι ένα έργο που, ενώ θεωρείται και είναι κλασικό, παραμένει ανατρεπτικά σύγχρονο και μια δραματουργική πρόταση που παραμένει ανεξάντλητη στις αναγνώσεις της.

 

Γραμμένο σε πολύ ταραγμένη εποχή, το 1944, εν τω μέσω δηλαδή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καταφέρνει να λειτουργήσει επιδέξια σε πολλά επίπεδα. Ενώ δηλαδή κρατάει το σχήμα ενός “έργου για παιδιά” εντός ενός “παραμυθένιου πλαισίου”, ένας ενήλικος μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει την καυστική και καθόλου αφελή σάτιρα που κρύβεται κάτω από την παραπλανητική του επιφάνεια.Μια σάτιρα για τα τρομαχτικά όσο και γελοία πρόσωπα της εξουσίας και τις μεταμφιέσεις της, τις κοινωνικές φυλετικές και λοιπές διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τον κομφορμισμό και τη χειραγώγηση της σκέψης. Ενώ ο ίδιος ο Σβάρτς δήλωνε για προφανείς λόγους, ότι η σάτιρά του σχολίαζε τη χιτλερική εξουσία, κανείς δεν αμφέβαλε ότι η αντι- σταλινική σάτιρα ήταν εξίσου ισχυρή, κάνοντας το έργο ένα ισχυρό σχόλιο κατά του ολοκληρωτισμού και των “σωτήρων” κάθε είδους. Φυσικά, το έργο δεν βρήκε εύκολα τον δρόμο του για τη σκηνή. Λογοκρίθηκε, απαγορεύτηκε, για να καταλήξει όμως τελικά το πιο δημοφιλές και πολυπαιγμένο έργο του συγγραφέα και ίσως ο κύριος λόγος για την υστεροφημία και τη διεθνή του αναγνώριση. Στην Ελλάδα πάντως παραμένει ελάχιστα παιγμένο από επαγγελματικούς θιάσους, ίσως και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ηθοποιών που απαιτεί και είναι πιο γνωστό από ανεβάσματα σε σχολεία ή πανεπιστημιακές σχολές.

Η πολιτιστική ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας ξεκίνησε τη δράση της το 2009, ύστερα από πρόταση του τότε Δ.Σ. προς τα μέλη του σωματείου για τη δημιουργία καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ομάδων.

Η ομάδα πλαισιώθηκε από πολλούς εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχους συναδέλφους κάποιοι από τους οποίους έχουν μια αδιάλειπτη συμμετοχή μέχρι σήμερα. Από τότε και κάθε χρονιά παρουσιάζει διάφορες μουσικοθεατρικές παραστάσεις, που σκοπό έχουν να προάγουν την πολιτιστική δράση του σωματείου και να προβάλουν το άλλο πρόσωπο των εκπαιδευτικών, ως πολυδιάστατων προσωπικοτήτων που «ποιούν ήθος».

Πρόγραμμα Παραστάσεων:

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ώρα 20. 00

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ώρα 20.00

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ώρα 20.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ώρα 20.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ώρα 20.00

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ώρα 20. 00

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ώρα 20.00

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, ώρα 20.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 2019, ώρα 20.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 2019, ώρα 20.00

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 2019, ώρα 20.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 2019, ώρα 20.00

1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, Σαμαρτζή 27.

 

Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top